Skriv ut  

50 000 fotbollfans flyger över Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 maj 2008
Drygt 50 000 brittiska fotbollssupportrar tar vägen genom svenskt luftrum på väg till och från Champions League-finalen i Moskva. Luftrumsförändringar över Östersjön 2005 har gjort vägen genom svenskt luftrum spikrak.

- Varje flygning är mellan 10 och 15 kilometer kortare än tidigare och med nästan en kvarts miljon flygningar över Östersjön årligen innebär det stora besparingar av bränsle och utsläpp, säger Kenneth Johansson, LFV.

För första gången blir det i år en helengelsk final i fotbollens Champions League. Matchen mellan Manchester United och Chelsea kommer att spelas på Luzhniki Stadium i Moskva på onsdagskvällen den 21 maj.

- Merparten av trafiken på väg till Moskva kommer in i svenskt luftrum över sydvästra Östersjön och lämnar det efter drygt en halvtimmes flygning söder om Finska viken.

En del av trafiken kommer också att korsa södra Sverige med en flygväg över Danmark och Nordsjön. Det blir uppskattningsvis omkring 500 flygningar som berör svenskt luftrum i samband med finalen.

Fyra flygplatser runtom Moskva kommer att användas för att klara invasionen av brittiska fotbollssupportrar.

Under årets fyra första månader var antalet rörelser i det svenska luftrummet knappt 240 000, vilket innebär en ökning med omkring sju procent jämfört med samma period i fjol.

- Vi tror att ökningen i början av året består även för helåret 2008 om än på en lägre nivå. Ett av skälen är OS i Peking; att flyga över Sverige är den kortaste vägen mellan Västeuropa och bortre Asien och den trafiken kommer att vara omfattande i år, säger Kenneth Johansson.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev