Skriv ut  

Konkurrenter kritiserar försäljningen av Austrian

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 12 december 2008
Air France-KLM gör nu gemensam sak med Ryanair och klagar på villkoren i försäljningen av den österrikiska statens andelar i Austrian Airlines till Lufthansa.

I ett formellt klagomål som lämnats till EU-kommissionen skriver flygbolaget att transaktionen inte tillvaratar aktieägarnas intressen och att försäljningen inte genomförs till ett rättvist marknadspris.

Stötestenen är en skuld på 500 miljoner euro som köparen Lufthansa inte behöver ta över i samband med köpet av det staliga förvaltningsbolagets ÖIAGs 41,6 procent del i Austrian.

- Affären innehåller stöd från staten som måste undersökas noggrant, skriver Air France-KLM enligt ATW.

Ryanair säger att affären är ännu ett fall av uppenbart statsstöd till ännu ett av flaggskeppen bland flygbolagen i EU.

- Det är ett klart fall av EU:s regler om statsstöd, då ingen privat investerare skulle betala 500 miljoner euro för att bli av med sin andel i ett så gott som konkursmässigt företag, sa i november Ryanairs chef för juridiska frågor, Jim Callaghan.

Eftersom kommissionen nyligen beslutade att tillåta en skuldreducering i försäljningen av Alitalia till investerargruppen CAI säger Jim Callaghan att Ryanair inte har något hopp om att EU kommer att leva upp till sina regler om statsstöd.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev