Skriv ut  

Gröna utflygningar utvecklas för framtiden

Miljö, Lotta Isacsson, den 5 juni 2009
Gröna inflygningar har funnits länge.
Gröna utflygningar är under utveckling.
Med hjälp av flödesoptimeringssystemet DMAN, Departure Manager, utvecklat av LFV, lämnar inte planet gaten förrän det verkligen är dags att ge sig av.

Reducering av såväl köer som buller och utsläpp är målet. Men när systemet kan införas är oklart.

Idag meddelar piloten till flygtornet när planet är redo för avfärd, 'ready for push-back'. Men många piloter säger till ganska tidigt, och det tar en stund innan planet faktiskt kommer iväg. Kopplingen mellan när planet pushas ut och när det verkligen får starta är helt enkelt bristfälligt synkroniserad.

-- Piloterna vill komma iväg så fort som möjligt. Flygledarna vill i sin tur ha bort planen från gate för att öppna för inkommande plan. Detta speciellt på Arlanda där det är ont om gater på morgonen, berättar Fredrik Lindblom, projektledare inom flygtrafiktjänsten på LFV Arlanda, för Flygtorget.  

Flygledare vid Naviair
Han beskriver Departure Manager som en "databurk" som räknar ut när planet verkligen ska starta motorn, liksom lämna gate. Allt utifrån bland annat planerad avgångstid samt avståndet mellan gate och startbana.

Minskat köande till startbanan reducerar såväl buller som utsläpp. Någon siffra över hur mycket bränsle och koldioxid en grön utflygning kan spara finns ännu inte, åtminstone inte i likhet med de siffror som brukar anges för en grön inflygning: 100 kilo bränsle och 300 kilo koldioxid per landning.

Den siffra som tagits fram gällande utflygningar avser hela Arlanda  i rusningstrafik, och då uppges besparingen ligga på fem ton bränsle per timme.

-- Men det ligger inte så högt egentligen. Det här gäller vid maximal trafik och i simulering.

Gröna inflygningar
Uppgifterna om hur stora miljövinsterna är vid gröna inflygningar skiljer sig inte sällan åt. Men i intervjun uppger Fredrik Lindblom siffrorna 100 kilo bränsle och 300 kilo koldioxid. Han uppskattar att gröna utflygningar i sin tur - detta beräknat på hela Arlanda - kan spara cirka två, tre ton koldioxid per timme.

Kanske ligger två, tre ton per timme närmare verkligheten, tror han, och påpekar att det framförallt är i svårt väder, till exempel snö och dimma, systemet är som effektivast eftersom det ökar "förutsägbarheten".

Visst har DMAN också tänkbara nackdelar.

-- Det finns en oro från flygplatsen att det, i och med att planen stannar kvar längre vid gate, skulle uppstå ett underskott av gater, säger Fredrik Lindblom.

Den stockning som skulle kunna bli följden kan motverkas genom att även flödesoptimera inflygningarna. På sikt, berättar Fredrik Lindblom, är tanken att koppla samman DMAN med en så kallad AMAN, Arrival Manager. Det är ett verktyg som sekvenserar inflödet av flygplan till flygplatsen.

-- AMAN finns idag, men det systemet behöver vidareutvecklas.

DMAN har simulatortestats inom EU-projektet NUP2+, och vidareutvecklas nu inom ramen för LFV:s projekt Green Flights.

Gräs
När DMAN kan införas är i dagsläget oklart. Skulle systemet införas på Arlanda uppstår den prekära situationen att flygplatsen måste bära investeringen då systemet installeras på flygplatsen. Den förbättring systemet väntas medföra kommer däremot, i första hand flygbolagen och flygtrafiktjänsten, LFV, tillgodo även om flygplatsen i sig självklart också är vinnare i och med de miljömässiga fördelarna.

-- Det uppstår en budgetfråga: vem betalar och vem vinner på det.

I den trängda situation flygbranschen befinner sig i tror inte Fredrik Lindblom att det här är en satsning som tillhör den närmaste framtiden. Men LFV:s vision är att hela flödet, såväl vid utflygning som inflygning, ska kunna optimeras via en sammankoppling av Departure- och Arrival Manager.

Åtminstone, som ett första steg mot ett optimerat trafikflöde kring flygplatserna, behöver Arrival Manager-utrustningen förbättras, tycker han. Detta för att förbättra LFV:s odds att nå målet att 8 av 10 inflygningar ska vara "gröna" år 2012.

Foto ingressbild: Tommy Säfström/LFV 

FAKTA Projekt Green Flights

Projektet har drivits av LFV:s flygtrafikledartjänst sedan 2007. Målet för projektet är att samla och koordinera miljörelaterade åtgärder inom ATM (Air Traffic Management). Inom ramen för Green Flights återfinns, förutom Green Departure/gröna utflygningar bland annat Green Approach, "Gröna inflygningar" (Flygtorget 070925) samt FRAS - Free Route Airspace Sweden (Flygtorget 090409).   


Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Utflygningar och avisning
Skrivet av Kronflygaren, 2009-06-05 20:34:15
Håller helt med Pelle. Radarledning borde vara första prioritet med SID:ar som enbart back-up. Alla plan kan ta 10 knops medvind så bana bör kunna vara 80-90% destinationsbunden. 19R söderut och 01R norrut.
Sen kanske det vore dags att återinföra avisning på Gate igen. Det gick ju förr. Då avisades flygplanen innan motorerna startades.
Anmäl inlägget
Gröna utflygningar
Skrivet av Pelle, 2009-06-05 15:43:17
Bästa sättet att spara bränsle är att ta bort alla långa SID-ar och låta alla flygplan starta på en heading med RV till ett fix (jfr Chicago). En större flexibilitet att välja bana beroende på destination. Låt norrlandstrafiken starta norrut när det är möjligt osv. Låt inte "skogsmullarna" i koncessionsnämnden rita SID-ar som ger 5 min längre flygväg för att klockan är 06.55...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev