Skriv ut  

Ingen brist på piloter i Sverige

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 1 februari 2011
Arbetsmarknaden för piloter är i balans, utbud och efterfrågan matchar varandra. Det visar Arbetsförmedlingens bristindex som förutspår arbetsmarknaden under 2011.

Men fortfarande är det stora mängder ansökningar på varje ledigt pilotjobb.


City Airlines har just slutfört rekryteringen av styrmän och kaptener till bolagets tre MD 87. De 14 lediga platserna lockade närmare tusentalet ansökningar. Efter genomgång av kvalifikationer och erfarenhet var det cirka 50 ansökningar kvar och ur den gruppen vaskades 12 styrmän och två kaptener fram. Anstormningen av ansökningar ger en god bild av arbetsmarknaden för piloter idag.

pilot

– Det var förvånande att det var så många italienska och spanska piloter sökte sig till oss, säger Johan Nylén på City Airlines. Det kan bero på att MD:n är en utdöende fågel och att det finns många med rating och många timmar och allt färre bolag som flyger den. Men på sikt kommer utbudet av MD-piloter att minska.

Hur arbetsmarknaden i allmänhet ser ut för svenska piloter, råder det dock delade meningar om. Arbetsförmedlingen publicerade nyligen sitt s k bristindex som analyserar rekryteringssituationen i ett stort antal yrken de närmaste åren. Där hamnar piloter på 2,9 i en femgradig skala.

– Det innebär att efterfrågan och utbud är i balans, säger Tord Strannefors, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det är en bild av verkligheten som Mattias Hedren, flygchef på Nextjet har svårt att förstå.

– Har den någonsin varit i balans?, frågar han. Jag tycker att det är både svårt att hitta piloter och svårt att få jobb som pilot. Arbetsmarknaden för piloter är så komplex eftersom det handlar om huruvida man har en rating och i så fall vilken typ av rating man har. Men de senaste åren tycker jag att det funnits ett överskott på arbetsmarknaden.

Det är siffror som i och för sig inte motsägs av Arbetsförmedlings statistik.

– Nej, faktum är att vi är snubblande nära ett överskott, säger Tord Strannefors, som också konstaterar att arbetslösheten bland piloter i Sverige ligger på knappt 7 procent. Men det är svårbedömda siffror. Det finns med stor sannolikhet många svenska piloter utomlands som egentligen vill arbeta i Sverige.

Viljan att återvända hem från ett jobb på ett utländskt bolag märker Norwegian, det bolag som just nu slukar flest piloter. Av cirka 900 pilotersammantaget är närmare 300 svenskar och bolaget söker regelbundet mer flygande personal.

– Vi får ju tio, tolv nya Boeing 737 om året fram till 2012 och behöver närmare 100 nya piloter per år i hela koncernen, säger presschefen Åsa Larsson.

Det är piloterna ute på marknaden väl medveten om och Norwegian får därför kontinuerligt stora mängder ansökning som alla samlas i den egna databasen over möjliga rekryteringar. Norwegians hemsida har också stående information om vilken kravspec som bolaget har. I princip är en typerating på Boeing 737 en förutsättning för jobb., något som går igen också på de andra flygbolag som Flygtorget pratar med.

– De som vi anställde till MD 87:an hade alla som vi anställde redan gällande rating, säger Johan Nylén. De fyra som kom från TFHS håller på att skaffa rating själva medan vi står för studsarna.

Mattias Hendrén ger en liknande bild av situationen.

– Det finns gott om erfarna SAAB- och ATP-piloter ute på marknaden, säger han. Men vi intervjuar också en del som saknar typerating och rekommenderar dem att ta en för att komma vidare. Samtidigt är vi naturligtvis medvetna om att det är en stor ekonomisk investering.

De piloter som passerar nålsögat hos City Airlines, Nextjet och Norwegian har både kortare kontrakt och tillsvidareanställningar. Av Nextjets 100 piloter, stationerade på någon av de sex baserna har ett litet fåtal korttidskontrakt. Hos Norwegian är merparten fast anställda utom de som redan vid anställningstillfället var medvetna om att det var ett tidsbegränsat inhopp över högsäsongen. De som i vår börjar flyga MD 87 för City Airlines har en visstidsanställning under den tid som maskinerna är leasade från SAS.

– Vi lämnar igen två av dem i november i år och den sista i januari nästa år, säger Johan Nylén.

Frågan är alltså, är piloternas arbetsmarknad i balans eller inte?

– Det är ett svårbedömt yrke, säger Tord Strannefors. Vi vet för lite om de som utbildar sig utomlands och de som arbetar utomlands med sikte på att komma hem igen. Vad vi vet är att det kommer stora pensionsavgångar de närmaste åren. 37 procent av pilotkåren går i pension fram till 2025 och det är högre än i många andra branscher.



Kommentera artikeln
Det finns 41 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sverige o Europa
Skrivet av Jss, 2011-02-06 01:04:18
Många av arbetsmarknadsfrågorna inom flyget är ett europeiskt problem. Anställningsformerna (och arbetstiderna) kan styras av EU, så försök att påverka EU om ni kan.

(Möjligen skulle svenskar ha en chans om inte just svenska low-timers villigt köpte dyra typeratings för egna pengar och sen jobbar nästan gratis.)
Anmäl inlägget
Saxat från arbetsförmedlingens hemsida
Skrivet av Arbetslös pilot, 2011-02-05 15:58:55
Som simulatorpilot ingår du i ett team av simulatorpiloter och din arbetsuppgift består i att simulera pilot vid utbildning av flygledare. En lokal utbildning/träning för detta kommer att genomföras under ca 5 arbetsdagar med start under våren. Arbetet är ett extraarbete vilket innebär att antalet arbetspass per månad varierar.
Anmäl inlägget
Snabba cash
Skrivet av Pellepilot, 2011-02-04 19:35:32
På en interjuv för ett par år sedan grillades man av en panel med chefspiloter, fackrepresentanter och annat löst folk.Efter det skulle man få ner i psykologens källare.
Om det var ett bra urvarls förfarande kan diskuteras men det var definitivt bättre än en kreditupplysning för att betala type rating.
Type rating är ju del av driftskostnaderna.
Anmäl inlägget
Propaganda-torget slår till igen!
Skrivet av Fabian Flensburgh, 2011-02-04 09:49:13
Det här är ren propagande från flygtorget och flygarbetsgivarna. Det enda som är rätt är det Mattias Hedrén säger: det är både svårt att hitta piloter och svårt att få jobb som pilot. I alla andra situationer borde det vara en motsägelse, men i flygbranschen med ratingkrav blir det helt sant. Det finns inget underlag för det som flygtorget hävdar i övrigt. Marknaden är inte i balans.
Anmäl inlägget
Potentiella piloter
Skrivet av Gammelpiloten, 2011-02-04 09:01:38
Skulle vara intressant att veta hur många som väntar på någon typ av pilotjobb.Det finns ju som bekant många halvutbildade piloter med enbart CPL som inte vågar att ta steget till dyra typerating mm.Har genom åren sett många tragedier där unga människor har blivit ruinerade och förkrossade genom felorientering från flygskolor.Vill härmed sända en varning till unga entusiaster och fråga absolut någon gammal och erfaren pilot om "drömyrket"
Anmäl inlägget
Inget att ge.
Skrivet av Nisse, 2011-02-04 06:21:14
Arbetsförmedlingen har inget att ge en arbetslös pilot.
Allt får man fixa själv. Deras kunskap om branchen är noll. Därför är all statistik därifrån totalt missvisande.
De kan inte stödja branchen eller individen med någonting och konsekvensen kan vara förödande för individen och flygsäkerheten.
Ratinggechäftet är ett exempel där kostnaden lagts på individen och en skrämmande låg nivå på utbildningen har skapats.

Nisse
Anmäl inlägget
X+X blir alltid noll "arbetsförmedlingen"
Skrivet av !, 2011-02-03 16:33:39
Det är delvis det artikeln vill lyfta fram. Arbetsförmedlingen har ingen koll på flygbranschen och borde skaffa sig lite kunskap. De har en stor organisation för sjöfarten, men luftfarten lägger de inga resurser på. Det som oroar är att arbetsförmedlingen på något sätt använder sin felaktiga statistik i politiska sammanhang och som myndighetsunderlag.
Anmäl inlägget
Arbetsmarknad i balans?
Skrivet av Tolkaren, 2011-02-03 16:21:37
Jag måste bara påpeka att det låter oerhört konstigt att i en och samma artikel först påstå en faktauppgift ("1000 sökande piloter på 14 platser!") och sen några rader längre ned dra en slutsats: "Arbetsmarknaden för piloter är i balans!!!" Hur kan man påstå något så befängt? Dessutom vägrar jag gå med på att arbetslösheten bland Sveriges piloter skulle vara så låg som 7%. Snarare 20% ! Sanna uppgifter saknas i det här fallet eftersom transportstyrelsen hemlighåller dem alternativt vet ej.
Anmäl inlägget
!
Skrivet av !, 2011-02-03 15:04:03
Med målet menades självklart flygplanstypen, tung jet. Lönen stiger under årens lopp, och de 300 000 känns mindre viktiga när man når löner på 70k i månaden. Den andra vägen kan bli lång och kostsam.
Anmäl inlägget
Att. Laika
Skrivet av Ännu en pilot, 2011-02-03 14:46:26
"Betala typerating, du får flyga 737. Lön 35000. Du når toppen direkt"

Du tycker alltså att man nått toppen av sin pilotkarriär när man betalat 300000:- för att få flyga 737:a med 35k. i mån?

Ja jisses vad tiderna förändrats...
Anmäl inlägget
Twisted
Skrivet av mr j, 2011-02-03 12:48:03
Du ska inte vara en begåvad pilot med mycket kunskap idag! Du ska ha pengar eller kontakter!
Anmäl inlägget
Problem
Skrivet av Kenneth, 2011-02-03 10:36:25
Problemet är att det är för många som vill bli piloter, alla kan inte jobba på etablerade bolag och tjäna miljonen och jobba lite, Mycket gnäll,till slutändan är det ju kunden som betalar lönerna. man skall bojkotta dom små skitbolagen istället och vara stolt, Folk är för heta för bli piloter, förr var det folk som var intresserade idag är det folk som bara tittar på hur mycket man kan tjäna, man väljer mellan att bli läkare, jurist nej jag blir pilot istället
Anmäl inlägget
Nålsöga
Skrivet av Stefan, 2011-02-03 05:29:17
Vad lycklig man ska vara om man passerar nålsögat och får jobb på Nextjet där man får betala 200 000 för en ATP rating (som enl artikeln är värdelös) och därefter tjänar man hela 18 000 kr i månaden. Jag skulle vara överlycklig. Dessutom vill de att man ska ta en rating innan man är garanterad jobb, låter riktigt smart.
Anmäl inlägget
Säger artikeln nått alls??
Skrivet av FLygande 737-8NG pilot!, 2011-02-02 22:51:49
Ja själv är en av de där som gick på TFHS, men hade turen att få en abnitio innan den försvann o flyger idag!! MPL i all ära, men begreppet är relativt okänt ute på marknaden, o nu talar ja inte om sverige som sådan. Tyvärr ser jag fyra elever som lurats till att köpa en MD-80 rating!! vart skall de ta vägen sen när "sommarjobbet" är över?? Ett andra köp av rating blir nog deras lösning!! För övrigt, arbetsförmedlingen och pilot jobb är som Jimmie Åkesson och Riksdagen, de hör inte ihop!!
Anmäl inlägget
Hmm igen
Skrivet av Hmm, 2011-02-02 11:49:47
Det vete kattsingen om jag kan hålla med om, flygbolagen vill ju att de statliga skolorna hålls öppna och att det fortsätter pumpas ut för mycket piloter på marknaden. Och den signalen skickas inte med den här nyheten, eller?
Anmäl inlägget
Bah igen!
Skrivet av Bah!, 2011-02-02 11:37:46
Luktar lite taktik om denna artikel!

Vilka styr flygtorget? Jo, flygarbetsgivarna!
Vilka sitter i kollektivavtalsförhandlingar med piloterna? Jo, flygarbetsgivarna!
Vilka vill ge skenet av att det är överflöd och inte brist på piloter? Jo, flygarbetsgivarna!
Anmäl inlägget
bah!
Skrivet av Bah!, 2011-02-02 11:34:14
Har Arbetsförmedlingen verkligen kunskap i att uttala sig om detta?
De har väl aldrig förmedlat ett pilotjobb eller?
Som hela flygbranschen känner till får du inte jobben som pilot via arbetsförmedlingen. Hur kan de då ha koll på tillgång och efterfrågan?
Anmäl inlägget
Kolla fakta...
Skrivet av J.S, 2011-02-02 08:28:58
De fyra TFHS-eleverna betalar sin rating helt själva, då de redan har tagit examen och inte är en del av skolan längre, kolla fakta innan ni är griniga som vanligt.
Anmäl inlägget
intressant o balanserad artikel :-)
Skrivet av andersemanuel, 2011-02-02 06:03:12
men det känns fortfarande som om det råder ett överskott när man måste betala en rating först. skum arbetsmarknad?
Anmäl inlägget
0%.
Skrivet av GERKRA, 2011-02-01 23:13:45
Ändå saknas jag!.
Anmäl inlägget
fart
Skrivet av Car(l), 2011-02-01 19:20:44
Bilen snart 150 år. Det har hänt lite sedan starten. Likadant i flyget. Gilla utvecklingen eller sluta och hitta ett annat yrke. Det blir aldrig mer som förr. Tyvärr.
Anmäl inlägget
statsrating
Skrivet av oskar, 2011-02-01 19:15:13
"De fyra som kom från TFHS håller på att skaffa rating själva medan vi står för studsarna."

Hmm och TFHS betalar deras rating, MPLare som de är, är det inte så? Eller?
Anmäl inlägget
Gratis arbetskraft
Skrivet av Akktu Stakki, 2011-02-01 14:33:34
De som förstör mest är de bolag som dyker upp och försvinner igen. Där imellan säljer de type ratings på SIM och landningar. Sedan "erbjuder" de en F/O tjänst där de flyger gratis i 500 hrs.
Sen är det ut för att kunna göra plats till nästa gratis jobbare.
Anmäl inlägget
@pilot
Skrivet av En annan pilot, 2011-02-01 13:56:30
Intressant! Vilket bolag jobbar du då på? Med tanke på att de TFHSare jag jobbat med varit mycket kompetenta!
Anmäl inlägget
Riktig pilot?
Skrivet av Pilot, 2011-02-01 13:35:26
Till "Skattebetalare"

De piloter som har mest problem på mitt bolag är just dessa "riktiga" piloter som kommer från TFHS.
Detta är MIN erfarenhet, stämmer säkert inte för alla.
Anmäl inlägget
Skillnad
Skrivet av @ Dimi, 2011-02-01 12:52:51
Pilotens "körkort" kostar 800 000. SEN kommer ratingen. Som om en lastbilschaufför skulle själv betala 200 000 när han byter från Scania till Volvo!
Anmäl inlägget
Sorry
Skrivet av Laika, 2011-02-01 12:36:11
Sorry, det var lite för självklart i min iver att argumentera för piloterna.
Anmäl inlägget
Att: Laika
Skrivet av Harry, 2011-02-01 12:12:30
Jag skrev: "i övrigt helt lika villkor". Med detta menar jag att flyga likvärdiga flygplan, med likvärdig lön.

Mvh
Anmäl inlägget
Bra!
Skrivet av C, 2011-02-01 12:00:51
Mycket bra och informativ artikel. Mer av detta tack!
Anmäl inlägget
BETALA SJÄLV
Skrivet av Dimi, 2011-02-01 11:27:11
Ett BUSS eller LASTBILS körkort är inte billigt heller!
Det kan kosta runt 100.000 att få ut, med allt, men det får du själv pröjsa om du vill ha ett jobb....så förstår inte varför en rating skall vara något problem...man får väl satsa, om man vill komma framåt!
Anmäl inlägget
Balans?
Skrivet av Pelle, 2011-02-01 11:16:09
37 procent av pilotkåren går i pension fram till 2025. Då flyttar de piloter som är utomlands hem. Så en viss balans är det, om man bortser ifrån alla andra aspekter som att många av de som utbildar sig till pilot arbetar med något helt annat, och att flera i utlandet vill hem.
Anmäl inlägget
Skattebetalare två
Skrivet av X, 2011-02-01 11:05:20
Så länge privatskolorna i runtom i landet vräker ut piloter på marknaden (som annars inte kan bli piloter) och förstör för dom andra som är duktiga nog att komma in på statliga skolor så kommer överskottet och sjuka anställningsvillkor att bestå. Lägg ner dessa, till glädje för alla riktiga piloter, något underskott har det aldrig varit i Sverige sedan slutet på 80-talet.
Anmäl inlägget
Balans?
Skrivet av Skattebetalare, 2011-02-01 10:41:05
Så länge gratisskolorna i runtom i landet vräker ut piloter på marknaden (som annars inte skulle blivit piloter) och förstör för dom andra som betalat så kommer överskottet och sjuka anställningsvillkor att bestå. Lägg ner dessa, till glädje för alla skattebetalare, något underskott har det aldrig varit i Sverige sedan slutet på 80-talet.
Anmäl inlägget
Att: Harry
Skrivet av Laika, 2011-02-01 09:41:52
Det där stämmer inte riktigt och skapar en felaktig bild. Jag tror att de flesta väljer det som garanterar dem jobb om de får välja, men ett ex.

Jobb 1. Betala typerating, du får flyga 737. Lön 35000. Du når toppen direkt.

Jobb 2. Betald typerating, du får flyga Jetstream 32. Lön 21000. Du har här förmodligen bara börjat din karriär.
Anmäl inlägget
En riktig lort bransch!
Skrivet av Biggles, 2011-02-01 09:29:57
Som pilot finns det inte bara dom som är beredda att betala sin Type Rating.
Vissa bolag kräver exempelvis min tid på Flygplanstypen typ 300 eller 500 timmar.
Marknaden gör att pappa kapten köper sonen eller dottern denna tid i ett flygbolag när det finns brookers som tar på sig såna här uppgifter att förmedla denna tid.
Piloter betalar då för att arbeta och gör flygbranschen helt unik i och med detta!
Anmäl inlägget
Sjukt att behöva betala typutbildningen själv.
Skrivet av Harry, 2011-02-01 09:28:09
Helt enig. Problemet är att det finns för få jobb att välja på. Anta att det finns det två pilotjobb att välja på, ett med betald typutbildning och ett utan, med i övrigt helt lika villkor. Då skulle valet självklart valet vara det med betald typutbildning.

SAS kommer snart att nyrekrytera en betydande mängd piloter vilket kommer att öka efterfrågan. Det kommer att bli en snabb karriär pga åldersstrukturen i SAS.
Anmäl inlägget
Bra artikel!
Skrivet av PM, 2011-02-01 09:21:06
Vill dock poängtera att ett flygbolag i princip aldrig har för få kandidater att välja på när piloter ska rekryteras. Säg emot mig om jag har fel.
Anmäl inlägget
Köpa utbildning
Skrivet av Alias, 2011-02-01 09:19:23
Är det lagligt att hänvisa en sökande till att köpa utbildning för att få ett jobb?
Anmäl inlägget
Typutbildning
Skrivet av Ratad, 2011-02-01 09:15:29
Måste vara något fel i denna bransch, när piloterna måste betala typutbildningen själva. En operatör/ingenjör i ett stålverk eller ett pappersbruk eller varför inte i ett kärnkraftverk, förväntas inte betala typutbildningen på dessa maskiner utan de får lön från första dagen.
Anmäl inlägget
Statligt stöd
Skrivet av Pilot, 2011-02-01 09:15:10
När politiker bedömer att det ska finnas en statlig skola som utbildar piloter så undrar jag var de hittar sitt underlag. Är det arbetsförmedlingen som skickar den signalen eller vilka instanser är ansvariga?
Anmäl inlägget
Intressant artikel!
Skrivet av Viiiivann, 2011-02-01 08:57:03
Tack för en bra artikel flygtorget!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev