Skriv ut  

BA och Iberia vill skapa Europas största flygbolag

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 30 juli 2008
Om det brittiska och det spanska flygbolaget går samman får de mer än 60 miljoner passagerare per år, mer än Lufthansa, Air France-KLM och Ryanair. Bolaget får en styrkeposition på trafiken över norra och södra Atlanten - en dominans som speglar ländernas koloniala historia, skriver brittiska The Times.

De två flygbolagen diskuterar en sammanslagning och säger att det är en matchning av två jämlika parter. Men analytiker menar att det inte är någon tvekan om att British Airways är starkare.

BA ska fortsätta fokusera på Storbritannien och upprätthålla de starka transatlantiska banden till USA. Men flera flygningar till Sydamerika flyttas förmodligen till Madrid, som också i fortsättningen ska vara bas för Iberia.

Konkurrenten Virgin Atlantic motsätter sig sammanslagningen eftersom den kommer att stärka BA:s dominans på flygplatsen Heathrow där BA i dag kontrollerar BA 42 procent av landningsslottarna. Tillsammans med Iberias 2,5 procent får det nya bolaget lika många slottar som bolagen inom Virgin-gruppen.

Stigande bränslepriser påskyndar diskussionerna om en sammanslagning. BA försökte köpa Iberia förra året och har aktier i bolaget sedan flera år, skriver The Times.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev