Skriv ut  

Alla i branschen måste marknadsföra flyget

Debatt, Redaktionen, den 23 september 2008
Flyget påverkar miljön men branschen har gjort mycket för att minska utsläppen och planerar att göra mer. Du som arbetar i flybranschen kan känna stolthet över att uträtta ett viktigt arbete och det är när vi själva kör miljöbilar, sparar energi och källsorterar som vi ökar vår trovärdighet i miljöfrågan.

Det skriver LFV:s generaldirektör, Lars Rekke, i dag på Flygtorget.se Debatt.

I söndags läste jag ytterligare en artikel om flygets miljöproblem. Den här gången var vinkeln att ett antal storkonsumenter av flyg närmast utmålades som miljöbovar. Men vilka är det som flyger riktigt mycket? De som arbetar i exportindustrin och därmed är viktiga för allas vårt välstånd.

Vi som arbetar i flygbranschen möter kritik och frågor om flygets miljöpåverkan. Det som var glädjande i artikeln var att siffran om flygets andel av koldioxidutsläppen var korrekt. Flygets koldioxidutsläpp globalt utgör mellan två till tre procent av de samlade utsläppen i världen och inrikesflyget i Sverige svarar för en procent av utsläppen i Sverige.

Det är betydligt lägre siffror än vad allmänheten tror. Det är en viktig uppgift för oss och vår branschorganisation Svenskt Flyg att informera om. Flyget kan och vill göra mer för att minska utsläppen, men vi ska inte klä oss i säck och aska för siffror som är helt fel.

lars_rekke_LFV

Flyget har negativ miljöpåverkan, men det har gjorts mycket och planeras ännu mer i flygbranschen för att minska utsläppen. Precis som vi som privatpersoner är miljömedvetna ska vi vara det på arbetet.

Inom LFV (tidigare Luftfartsverket) har vi tagit på oss ett stort ansvar och är sedan flera år ett klimatneutralt företag.

Spelar det någon roll, LFV svarar ändå för en mindre del av flygets utsläpp? Ja, det är min absoluta övertygelse att vad du gör betyder mycket. När vi LFV- are använder miljöbilar, källsorterar och sparar energi ökar vår trovärdighet när det gäller att tvätta bort bilden av flyget som "miljöbov".

Du som arbetar i flygbranschen kan känna stolthet över att uträtta ett viktigt arbete. Vårt svenska välstånd bygger på export och goda kommunikationer, där flyget utgör en nödvändig del. Flyget ger många människor tillgång till upplevelser som bidrar till en ökad internationell förståelse. Du kan vara stolt över att arbeta i en bransch där säkerheten finns i fokus hela tiden.

Svenskt Flyg behövs, men också dina insatser för att berätta att flyget är en mindre "miljöbov" än vad många tror. Berätta också om det arbete som görs och planeras för att minska flygets miljöpåverkan ytterligare. Berätta om flygets nytta så att alla vi som vill fortsätta flyga kan göra det med gott samvete.

Lars Rekke
Generaldirektör
LFV


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev