Skriv ut  

Skattmasen, inte miljön, tjänar på utsläppsrätter

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 9 juli 2008
Miljön blir inte bättre av att flyget inom EU får ett system för handel med utsläppsrätter. Bara skattmasarna tjänar på systemet. Det säger branschorganisationen AEA som företräder 35 europeiska flygbolag, däribland SAS.

AEA menar att beslutet är grundat i opportunism och att handeln med utsläppsrätter i Europa hindrar flygets miljöutveckling. Organisationen förutspår att flera flygbolag nu kommer att gå i konkurs.

- Handelssystemet är tänkt att vara ett mått för miljön, med en övre gräns för totala utsläpp. I stället har det blivit en kontantmaskin med flera miljarder för nationella riksbanker, säger organisationens generalsekreterare Ulrich Schulte-Strathaus.

Enligt AEA kommer utsläppsrätterna att kosta flygbolagen över tre miljarder euro det första året, en kostnad som de europeiska operatörerna inte kommer att klara säger Schulte-Strathaus.

- Kostnaden kommer att leda till konkurser, samhällen blir av med flygtransporter och regionala ekonomier kommer att förstöras när tiotusentals jobb är i riskzonen.

I stället för utsläppsrätter vill AEA att flygindustrin ska fortsätta minska flygets miljöpåverkan genom förbättrade samarbeten och nya tekniker.

Ulrich Schulte-Strathaus säger att Europaparlamentets beslut tar bort möjligheterna för flygbolagen att investera och att de nya lagarna inte uppmuntrar nationella regeringar att förbinda sig till utveckling av flygplansindustrin.

- Vi hoppades på europeiskt ledarskap men fick i stället politisk opportunism. Det är knappast en bra mall för en global lösning på miljöutmaningen.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev