Skriv ut  

Svenskar är positiva till flyget

Reportage, Redaktionen, den 10 september 2008
En stor majoritet av svenskarna har en positiv eller mycket positiv bild av flyget visar en SIFO-undersökning som Föreningen Svenskt Flyg låtit göra.

Men jämfört med tidigare år är svenskarna också mer bekymrade över flygets miljöpåverkan.

Undersökningen visar att en majoritet, 53 procent, av svenskarna tror att det transportslag som påverkar miljön mest är flyget. Endast 41 procent svarar att det är vägtrafiken som påverkar miljön mest.

- Den bild många svenskar har av flyget och miljön stämmer inte med verkligheten, säger Lena Micko, ordförande i Föreningen Svenskt Flyg.

- I själva verket står vägtrafiken för närmare 30 procent av de samlade svenska koldioxidutsläppen medan inrikesflyget, enligt Naturvårdsverket, bara svarar för drygt en (1) procent av koldioxidutsläppen.

 

taxning_arlanda

Globalt står flyget enligt IPCC för 2-3 procent av koldioxidutsläppen.

Det finns ett starkt engagemang från hela den globala flygbranschen att uppnå ett helt koldioxidneutralt flyg år 2050. Därför har vi och andra aktörer försökt informera om det arbete som pågår med att minska flygets miljöpåverkan, bl.a. gröna inflygningar, där SAS har en ledarposition i världen och det forsknings- och utvecklingsarbete som pågår hos Volvo Aero och som redan resulterat i snålare och renare flygplansmotorer.

- Undersökningen visar att vi inom branschen dock har anledning att vara självkritiska till hur vi sköter informationen om flygets miljö- och klimatpåverkan. 76 procent av svenskarna anser att flygbranschen sköter detta ganska eller mycket dåligt, säger Peeter Puusepp generalsekreterare i Föreningen Svenskt Flyg.

- Vi har berättat, kanske lite för lågmält, men sakligt. Nu höjer vi rösten och resenärerna kommer att mötas av mer information om flygets miljöarbete på flygplatser och i flygplan.

Undersökningen bekräftar att svenska folket har ett stort behov av att resa oavsett vad anledningen till det är. Endast en försvinnande liten minoritet av svenskarna - 5 procent - tror att man löser flygets klimatpåverkan bäst genom att begränsa flygresandet.

- Det bästa som alla engagerade miljövänner, politiker och resenärer kan göra, är att stödja de krafter som strävar mot ett hållbart flygresande, säger Lena Micko och Peeter Puusepp.

- Vi är övertygade om att EU-parlamentets beslut i somras att flyget ska vara en del av utsläppshandeln inom EU år 2012 kommer att minska flygets miljöpåverkan. Vi uppskattar också ett politiskt stöd för ett gemensamt luftrum i Europa för att korta restiderna och minska utsläppen med mer än 10 procent.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev