Skriv ut  

Fågelkollisioner allt vanligare

Flygnyheter, Lotta Isacsson, den 19 januari 2009
Torsdagens flygolycka i New York, troligtvis orsakad av att planet kolliderade med kanadagäss, har aktualiserat problemet med fågelkollisioner, så kallade bird strikes. I USA rapporterades 1 750 fågelkollisioner år 1990. År 2008 hade antalet uppgått till närmare 8 000, uppger Scientific American.

Det kraftigt ökade antalet bedöms bero på att rapporteringen blir allt bättre, samt att fåglarna ökat kraftigt i antal. Helt klart är fågelkollisioner ett växande problem, uppgav viltbiologen Richard Dolbueer till Scientific American på fredagen.

Tystare flygplan

Dolbueer som är ansedd som expert på just fågelkollisioner berättade om ett par anledningar till att fågelkollisionerna ökar. Dels anpassar sig allt fler fågelarter till stadsmiljö, dels bullrar moderna flygplan mindre vilket gör att fåglarna har svårare att upptäcka dem.

Radar hjälper piloten

Fågelbeståndet kring flygplatserna måste kontrolleras, anser Dolbueer. Bland annat med hjälp av fågelkontrollanter som skrämmer och skingrar fåglarna, samt radarutrustning som kan hjälpa piloten att styra runt koncentrationer av fåglar i luften.

FOTNOT: De senaste åren, uppger Expressen, har 219 personer världen över omkommit på grund av birdstrikes.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev