Skriv ut  

Glädjande att Transportstyrelsen nu kan bildas

Debatt, Redaktionen, den 29 april 2008
Föreningen Svenskt Flyg är glada över att regeringen idag fattat beslut om att bilda den nya trafikslagövergripande myndigheten Transportstyrelsen.

- För min del hoppas jag att den nya myndigheten på ett tydligt sätt kan ta sektorsansvar för den civila luftfarten, säger Föreningen Svenskt Flygs generalsekreterare Peeter Puusepp i en kommentar.

I det yttrande som Föreningen Svenskt Flyg lämnade på betänkandet "Transportinspektionen - en myndighet för all trafik" (SOU 2008:9) framgår bl.a. att även om den föreslagna lösningen att "parkera" sektorsansvaret för den civila luftfarten i Transportstyrelsen till dess en mer permanent lösning kan komma till stånd inte är helt idealisk är den ändå tillfredsställande.

 

Peeter Puusepp, foto Malin Hoelstad

- Föreningen Svenskt Flyg har dock stort förtroende för att denna fråga på ett bra sätt kommer att tas tillvara av Transportstyrelsen under Staffan Widlerts ledning, säger Peeter Puusepp. Man ska dock komma ihåg att denna lösning är och bör vara ett provisorium i avvaktan på en mer permanent lösning.

- Det finns gott om utmaningar för transportbranschen och de olika trafikslagen som kräver en betydligt mer kraftfull samordning mellan trafikslagen och alla dess olika aktörer än vad som är möjligt idag, säger Peeter Puusepp. Inte minst gäller det den för transportsektorn gemensamma utmaningen att minska sin klimatpåverkan och att hitta en långsiktigt hållbar energiförsörjning.

Föreningen Svenskt Flyg vill därför uppmana regeringen att i särskild ordning titta på hur dagens allmänt formulerade sektorsansvar inom transportområdet ska kunna ersättas med ett tydligt definierat sektorsansvar och därtill tydliga uppgifter för de myndigheter som kan komma att beröras av frågan.

För ytterligare information var god kontakta:

Peeter Puusepp, generalsekreterare, Föreningen Svenskt Flyg, telefon 070-233 07 91


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev