Hur säkert är det att flyga?

Publicerad den 27 januari 2025
Kommentarer
Svaret är supersäkert. 2019 omkom tio personer i flygincidenter i Sverige, 2021 var siffran uppe i elva. Nu ser statistiken helt annorlunda ut och svenskt flyg kan stoltsera med noll omkomna de senaste två åren. Faktum är att större delen av Europa klarat sig bra, förutom olyckan i Vilnius, Litauen, i november förra året.

En ny amerikansk studie visar dessutom att flyget är säkrare än det någonsin har varit. Flygplan är det överlägset säkraste transportsättet när antalet transporterade passagerare mäts mot personskador och totalt antal dödsfall.

För andra året i rad inträffade ingen dödsolycka inom den svenska luftfarten, varken inom det privata flyget eller inom det kommersiella. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för 2024. Globalt är siffrorna inte lika positiva efter en mängd incidenter under året, men det ändrar ändå inte faktumet att flyg räknas som världens säkraste transportsätt. Det är också värt att nämna att 2023 var det säkraste året någonsin för kommersiellt flyg: noll dödsolyckor med passagerarjetplan och 37,7 miljoner flygningar. Även 2017 var ett mycket bra år för den kommersiella flygtrafiken – inga passagerare på en större kommersiell flight dog på grund av en flygrelaterad olyckshändelse,

I det svenska privatflyget har incidenter med dödlig utgång skett vid flera tillfällen fram till 2022, men glädjande nog visar siffran noll under de två senaste åren.

– Vi är numera vana vid att det inte sker dödsolyckor inom den kommersiella svenska luftfarten. Men att ingen heller omkommer inom privatflyget, dessutom för andra året i rad, är förhoppningsvis starten på en positiv trend, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen.

Att flygsäkerheten är hög i Sverige bekräftas även i den årliga rapporten ”Säkerhetsöversikt luftfart 2023”, som Transportstyrelsen står bakom. Där framgår att både antalet olyckor och allvarliga tillbud har minskat markant över tid.

– Det visar att vårt och luftfartsbranschens säkerhetsarbete har gett resultat, men det är också viktigt att komma ihåg att det här är ett arbete man aldrig blir färdig med. Vi måste fortsätta minimera risker och satsa på säkerhetshöjande åtgärder för att upprätthålla den höga säkerhetsnivån som vi ser inom svensk luftfart i dag, säger Jonas Bjelfvenstam.

Flyget säkrare än någonsin
Risken att omkomma i en flygolycka är en på 13,7 miljoner enligt en ny amerikansk studie. Forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA analyserade globala siffror för antalet omkomna mellan 2018 och 2022 och fann att dödsfallen på flygplan minskade med i genomsnitt 7 procent varje år. Vad är det då som gör flygresande så säkert? Svaret är att flyget är reglerat av strängare regler och mer omfattande kontroller än andra transportsätt. En pilot har dessutom genomgått en mycket omfattande utbildning.

Forskning från Embry-Riddle Aeronautical Academy har visat att upp till 80 procent av alla flygolyckor kan hänföras till mänskliga fel. Pilotmisstag tros stå för 53 procent av olyckorna, medan mekaniska fel ansågs vara felet i 21 procent av fallen.

Även Airbus har studerat vad som kan orsaka flygincidenter och fann att start och landning var när olyckor var mest sannolika att inträffa.

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500