Vad kostar det att äga ett eget flygplan?
Jag funderar på att köpa ett eget flygplan men har dålig koll på vad det kostar att äga ett flygplan.
Om flygplanet står på marken i en hangar och servas enligt alla regler, vad kan man då räkna med för årskostnad?
Tänker främst på en liten enmotor kolv, typ C-172 eller liknande.
Tacksam för alla svar, tankar och idéer.
svar
Om du räknar med att byta motor när tiden går ut bör du räkna med 200 kr/h för det. Soppan blir väl i storleksordningen 700 kr/h och tekniska kostnader troligen ca 300 kr/h. Räkna med 1200-1300 kr/h för de rörliga kostnaderna.
Sen är det de kostnader som inte hänger på flygtimmarna som är lite lättare att ta reda på i förväg. Kapitalkostnad, försäkring, hangar, startårskort, besiktning och manualer drar givetvis iväg, men beror också lite på ambitionsnivå. Men om man delar på de fasta kostnaderna med fler delägare sjunker de ju inte bara genom delningen utan också förhoppningsvis genom högre timuttag.
Dela flygplanet mer flera personer är ju billigast!
Men gör innan upp klara regler vilka regler som gäller
vid alla utgifter så som service och ev. motorhaverier mm.
Delar alla lika eller delas summorna efter antal flygtimmar som varje person gjort?
Ett år kanske person x inte flyger alls, person Y flyger 40h en sommar.
Skall alla utgifter delas lika ändå?, finns chans till många olika tolkningar där från ngn som har dåligt med pengar eller anser att ngn annan” slet ut flygplanet mest”
Saker som måste vara solklara i dokumentform -INNAN- planet börja flygas.
Finns hur många berättelser som helst om folk som vart ovänner
pga oklara spelregler när man delar en båt flygplan bil.
Svar:
Pengar å inte ett öre mer…..
Kostnad för en PA28 180hk.
Driftkostnader (service, bränsle, försäkring, avgifter) 1.360:- /timme vid ett uttag på 210 timmar. Här ingår inga kostnader för hangar plats, kapital mm.
När jag gjorde min kalkyl när jag funderade på att köpa ett eget hamnade den runt 150 000/år. Med ca 100h/år.
Kan säga att jag funderade på att köpa en cherokee -05, lite nyare och fräschare. Dyrare i inköp men tror det löner sig i längden framför allt om man vill flyga mycket.
Tyckte det blev dyrt och några 100h/år har jag inte tid med ( flyger ju redan typ 800h/år).
Hade en diskution med lokala flygklubben som var intresserade att hyra maskinen för 1400/h och då hade jag fått in den i hangaren, men (!) vid närmare eftertanke skulle den användas mest under sommaren eftersom merparten saknar I-bevis/mörker så fick kalla fötter att jag ( ägaren ) skulle hamna i en ekonomisk särposition att inte kunna använda maskinen i den utsträckningen jag ville under sommarhalvåret ( det är ju då man vill man flyga på semester ). Så det gick i stöpet.
Alla kalkyler under 60.000:- / år i snitt är glädje kalkyler.
Har du ett intecknings lån i flygplanet måste du ha en kasko försäkring! Kostnad minst 15.000:-/år.
Tack för alla svar. Jag är förvånad över att kostnaden inte är mer än 15-30.000kr per år. Vilket flygplan enmotor kolv skulle ni föreslå?
“små flygverkstäder och kom överens om ett fast pris för service per år” Detta kan ju innebära att det inte åtgärdas defekter om det inte betalas.. Falsk trygghet skulle jag säga..
Att dela ett flygplan med två andra är inte att ha ett eget flygplan. Du är då delägare i ett flygplan.
Det finns många historier om delat ägarskap. Många gånger har osämja uppstått mellan delägarna när någon större service faktura kommit. “Jag har ju flugit så lite, varför skall jag betala lika mycket som du?” “Du är ju inte rädd om flygmaskinen” mm.
Hej,
Om du kan tänka dig att dela flygplan med några andra blir det inte så väldigt dyrt.
Jag har tillsammans med två kompisar en äldre Piper Cherokee. Den är IFR utrustad och har 180 hästars motorn. Tänk på att välja en maskin med en sådan motor om du väljer en PA 28, annars har du svårt att lyfta från gräsfält. Vi har dessutom en egen hangarplats på ett mindre gräsfält. Som den tredjedelsägare jag är, betalar jag årsvis ca 15000 och sedan 800 per flygtimma inkl. bränsle.
Se till att använda små flygverkstäder och kom överens om ett fast pris för service per år, där även skötsel av flygplanets dokumentation ingår, och sedan ett fast timpris för övriga arbeten.
Försök att hitta en maskin med minst 50% gångtid kvar på motor och propeller. Då kan du flyga den i många år (10-15) innan det blir dags för den stora utgiften…motorbyte.
Ett viktigt råd är dock att undersöka maskin och framför allt dokumentation löjligt noga!!
Det kan i princip bli hur dyrt som helst om man inte gör detta.
Lyckan och frihetskänslan att ha ett eget flygplan tycker jag gör det hela värt varenda krona.
Du kan få betala nästan hur mycket som helst för ett flygplan beroende på hur du väljer att lägga upp ditt flygplansägande. Antar att PPL refererar till en klubbkärra, flygklubbar är inte speciellt flexibla med höga krav på tillgänglighet vilket också kostar en hel del. Men med egen kärra så har du ju lättare att styra över utgifterna/tillgängligheten. Så med lite pragmatik kan du nog i det närmaste halvera den kostnaden, ca. 30 000kr/år där försäkringen står för mer än en tredjedel. Jag skulle säga att ett flygplan inte kostar mer än en sporthoj bortsett från bränsleförbrukningen, men så kan du flyga året runt också.
Räkna med en årskostnad på minst 60.000:- .
Detta förutom eventuell kapitalkostnad och bränsle.
En gammal C-172 kan bli mycket dyr pga. korrosions kontroller. Då kan enkelt årskostnaden mer än fördubblas.
Man måste också kontrollera status för komponenter som förgasare, magneter, propeller, vakuumpump mm. Även om det finns tid kavar på motorn kan andra komponenter snart vara utgångna.
Ny förgasare ca 15.000:- Ny propeller ca 30.000:- osv..