Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Avregleringens possitiva sidor

Tråden startades av Sjökapten

Kände att det var dax med ett inlägg igen……..

Då i princip alla inlägg på flygtorget hör till kategorin “det var bättre förr”, vilket jag iof kan förstå om man arbetar innom industrin, tänkte jag belysa den andra sidan, den sidan som 99,9% av befolkningen tillhör.

Och, innan vi börjar, jag är på intet sätt possitiv till tveksamma skattemässiga upplägg.

Men:

“Sadiq Gillani, strategichef på Lufthansa, pekar på att en genomsnittlig flygresa i Europa halverats i pris de senaste 15 åren. Samtidigt är bränslepriset nu är fyra gånger högre än för 15 år sedan, dessutom betydligt mer i skatt, flygplatsavgifter med mera”.

Så, uppenbarligen fanns det “rätt” stora effektiviseringar att göra när förändringstrycket kom.

Och, trots detta, sedan 1 Jan 2012 har endast 3 personer dött i flygolyckor med kommersiella flygbolag i US och Europa.

Som jämförelse dör mellan 50000-55000 i trafiken i US och EU årligen så, ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, det är nog där man skall reglera mer, inte flyget.

Publicerad den 2013-10-03 11:25
Skriv ett svar
Antal svar: 43

svar

Onkel P
2014-01-21 12:03

Privatisera allt. Det är lösningen. Avskaffa lagar för marknaden och människor kommer reglera sig själva.

Utan rampen stannar ARN
2014-01-20 19:38

Avreglering var utmärkt. Hade SAS fått fortsätta hade det kostat 6.000 spänn att flyga t/r GOT-ARN, och SAS kabinpersonal hade blivit ännu större (läs tyngre)

Kan vi inte avreglera Riksdagen också??

Micke
2013-10-05 08:39

@ jag brukar också ljuga: Skönt att det blev tyst på dig, du är ju bara pinsam. Du vet ju uppenbarligen inte vad du skriver om. Snacka om att kasta sten i glashus!

Edvin
2013-10-05 08:18

Nej avregleringen är inte något positivt och definitivt inte ett exempel på en lyckad avreglering. Du håller ju själv med inlägget före ditt!!!
Det är precis så här du brukar hålla på! Tvärsäkert säger du ett eller annat men när du får mothugg och fakta som stödjer motsatsen svamlar du bara eller undviker att svara på frågor.
Du är urtypen för forumsvamlare som ska ha rätt bara för att du ska ha rätt, inte för att du har rätt! 🙁

Sjökapten
2013-10-04 16:15

Ett vettigt inlägg….

Ja, jag köper ditt resonemang, för resor till vissa mindre orter kan det antagligen bli sämre, framförallt för den som reser i tjänsten och inte behöver betala resan.

Svenskt inrikesflyg innan avregleringen var ju otroligt dyrt, även idag är det ju ofta samma kostad att flyga till Östersund som att flyga betydligt längre utomlands.

Med Mavias ankomst till tex Östersund kommer sannolikt priserna på resan att sjunka.

Men, finns det samhällsviktiga linjer som slås ut så måste detta givetvis lösas, då genom att rikstrafiken upphandlar linjen.

Sv Sjökapten
2013-10-04 15:39

Avreglering av flyget är bara till lycka för ett fåtal. Många linjer från mindre orter har försvunnit. Tidigare kunde man flyga från Luleå till Örebro (via Arlanda) och från Kiruna till Gävle (via Arlanda) mflr.
Alla dessa möjligheter har försvunnit en klar försämring för oss som reser mycket i tjänsten.

Avreglering av tågtrafiken har också ställt till det en hel del. Skall man resa får man göra flera bokningar. Det är olika bolag som sköter trafiken.

För viktiga samhällsfunktioner är avreglering ett gissel.

Tyvärr har många skygglappar på. De ser ej helheten utan suboptimerar.

Sjökapten
2013-10-04 14:34

En lyckad avreglering ÄR flyget!.

Priserna har halverats och säkerheten har inte försämrats.

Sedan är jag inte possitiv till tex Ryanair, även en avreglering kräver givetvis kontroll.

Om en pilot har mer ansvar än en ingenjör? Kanske, beror nog på hur man ser det, någon har ju konstruerat flygplanet som Du kör.

Dessutom, man kan inte jämföra direkt ansvar som pengar, då skulle tex en buss eller än mer tunnelbaneförare vara rejält välanvlönade.

Arvid
2013-10-04 12:20

Du kräver svar på din fråga, vi andra kräver svar på frågan; kan du ge något exempel på lyckad avreglering?!
Du svarar dessutom inte på alla andra problem som uppstått iom avregleringen av flyget.
Du tror dig ha rätt i grundfrågan och struntar i alla andra argument. En klassisk snicksnackar är vad du är!

Håller med dig om att en viss anpassning har krävts när det gäller löner inom flygbranschen. Men nog har en flygkapten större ansvar än en ingenjör? Jo, jag vet att det finns vissa beräkningsingenjörer som har stort ansvar men dom är en försvinnande liten del av ingenjörskollektivet! Dessutom har dom ofta högre lön.

Sjökapten
2013-10-04 12:09

Jag flyger rätt mycket, dock aldrig med tex Ryanair, men jag har aldrig känt mig behandlad som boskap.

Undantaget Ryanair, tycker Du att branchen har fått extremt dåliga vilkor?

Kanske är det så att branchen mer anpassar sig till omvärlden?

Jag tycker att en pilot har ett kvalificerat arbete och skall ha bra betalt, dock, löner på 100 000, det känns väll inte riktigt rimligt?

Man kanske får jämföra sig med grupper såsom civilingenjör osv, då ser man att kanske 50000 är en rimlig slutlön, titta gärna lite på lönestatestik.

För CC får man jämföra med andra yrken som inte kräver högskoleutbildning men som tex har språkkrav, hotelreceptionist ligger väl jämförbart?

Då ser man att en slutlön, återigen via lönestatestik bör ligga runt 22000 kr.

Däremot, självfallet skall arbetsgivaren stå för loss of licence försäkringar osv.

Arvid
2013-10-04 11:41

Priset på flygresor har minskat pga…? I vissa fall extremt usla och osäkra anställningsförhållanden, skattefiffel, regelbrott, kunder behandlas som boskap mm mm.
Du kan fortfarande inte ge ett exempel på en lyckad avreglering!

I övrigt så är din svar väldigt googlifierade!

Sjökapten
2013-10-04 11:16

@Arvid.

Läste Du inte ingressen? Det possitiva med avregleringen är att priset på flygresor har halverats de senaste 15 åren trots att bränslepriset fyrdubblats.

Och, bara 3 döda i flygolyckor i EU / US sedan Jan 2012 i jämförelse med 50000-55000 döda i biltrafiken.

@jag brukar också ljuga.

Som sagt, ifall Du tror jag är sjökapten eller ej känns inte så viktigt, såg hellre att Du fokuserade på frågan ovan.

Men, eftersom Du ställer frågor skall jag väll svara……..

* Nej, jag har inte gått i Kalmar, pluggade Sjökapten i Göteborg på Chalmers 1993-1997.

* Har jag inte svarat på denna fråga redan? Båt = fartyg som är mindre än 12 x 4 meter, Fartyg=varje farkost, inklusive ej deplacerande farkost, WIG-farkost och sjöflygplan, som används eller kan användas till transport på vattnet

Känner att dina frågor är rätt märkliga, ungefär som om jag skulle låtsas vara pilot och svänga mig med uttryck som jag inte riktigt kan.

Men, eftersom jag är en så fin kille skall jag, för att öka ditt vetande svara.

* Hur kan ett fartyg flyta? Arkimedes princip

* “Så du menar att “båtens” deplcement inte är avhängigt av likviditetens densitet?” Vet man inte det så är man inte sjökapten…….. Deplacement är vikten av den undanträngda vattenmassan, fartyget blir inte tyngre för att densiteten på vattnet förändras, däremot kommer hon ligga olika djupt i vattnet, deplacementet är dock det samma.

*”Om man kör en båt på 115.000 ton, hur fort kan man då köra låt säga i rak sidvind för att hålla sin “track intll hamn” med en diffirentierd port wind på 34 knop?” Märklig fråga….. Varje fartyg är olika, dels beroende på konstruktion men huvudsakligen, ju mer överbyggnad mot litet djupgående, ju mer kommer hon att driva, ett passagerarfartyg driver mycket mer än en fullastad bulker.
Dock är det så att ju fortare man kör, ju lättare är det att “hålla track” pga mindre avdrift. Sedan är uttrycket diffirentierd nog ett flyguttryck, har aldrig hört det innom shipping.

“Beskriv kavoteringen på en av Cinderellas propellrar är vid 27 grader plus i Caribien, eller, vet du ens vad du pratar om?”
Kavotera är en avrättningsmetod…… antar att Du menar kavitera? Men, svaret är givetvis “ingen aning”, dels måste man titta på kurvorna på Cinderellas propeller slip, men, förhoppningsvis ytterst lite, ju mer kavitation, ju sämre effekt och mer slitage på metallen.

“Hur stort är manskapet Var kommer dom ifrån? Vem betalar lönen? Varför tycker du att flygfolk skall finna sig i din skattefuskande värld? Varför är det bra att alla befäl på en “båt” får smiska fillipiner, betala underlöner till Vietnameser etc.”

Besättningen är ca 1400 personer, huvudsakligen givetvis från lågkostnadsländer som Filipinerna och Indien. Några underlöner betalar man knappast, vi betalar mycket högre löner än de kan få i sina hemländer, annars hade vi knappast fått så mycket sökande. Däremot, vi betalar givetvis inte svensk lönenivå.

Och, angående behandling av crew, googla lite på MLC konventionen.

Sv Sjökapten
2013-10-04 08:01

De som önskar en total avreglerad tillvaro kan flytta till Somalia. I Somalia är det alltid den starkaste som vinner.

Arvid
2013-10-04 07:54

Man kan bli ganska påläst genom att läsa på diverse forum. Sjökapten har garanterat hängt på något sjökaptensforum och insupit tillräckligt med kunskap för att slänga sig med lite terminologi och fraser för att lura en del Flashback besökare men lägg ner nu, här blir det bara pinsamt.
Du menar att vi inte svara på dina frågor, du svarar ALDRIG på frågan om det finns några bra exempel på avregleringen.

Jag brukar också ljuga
2013-10-04 02:00

Så du menar att “båtens” deplcement inte är avhängigt av likviditetens densitet?
Eller, som du kallar det -flytförmåga?
Varför “flyter” en “båt” på 500.000 ton?
Nu får du fundera.
Om man kör en båt på 115.000 ton, hur fort kan man då köra låt säga i rak sidvind för att hålla sin “track intll hamn” med en diffirentierd port wind på 34 knop?
Hur stort är manskapet Var kommer dom ifrån? Vem betalar lönen? Varför tycker du att flygfolk skall finna sig i din skattefuskande värld? Varför är det bra att alla befäl på en “båt” får smiska fillipiner, betala underlöner till Vietnameser etc.

Tur att det finns flyg…….
Du är väl en typisk Concordia snubbe.

Jag brukar också ljuga
2013-10-04 01:43

Att du är sjökapten och dessutom här inne för att dissa flygfolk. Du vet ju fan inte ens vad skillnaden mellan båt och fartyg är.Eller tjej och kille.
Beskriv kavoteringen på en av Cinderellas propellrar är vid 27 grader plus i Caribien, eller, vet du ens vad du pratar om?Vet du ens vad mottryck är ja översatt så att alla skall förstå. Du har definitivt inte gått en meter i Kalmar. Sjöfartsskolan i Kalmar, den finaste sjöfartsskolan i Världen. Hilsen från Riktig Sjökapten som skäms över dej.

Gustav
2013-10-04 00:14

Skepp å Hoj eller båt och cyckel.

Sjökapten
2013-10-03 23:17

@M.

Orsaken till att det finns en bostadsbrist / kö ÄR att marknaden inte är avreglerad.
(förutom den att alla villl bo centralt men ingen vill betala, eller rättare sagt, någon annan skall betala, dvs skattesubventionerat)

Men, till den brist som finns:

Vi har extremt strikta byggregler i Sverige, bla skall all nyproduktion vara handikapp anpassad osv, detta gör att byggpriserna blir höga.

Den stora orsaken är dock att vi INTE har marknadshyror i Sverige (utan bruksvärdeshyror), detta gör att det inte är lönsamt att bygga hyresrätt i Sverige.

Sedan är jag väl medveten om varför man inte väljer att ha marknadshyror då detta skulle skapa än en mer segregerad stad.

@Jag brukar också ljuga

Egentligen borde jag inte svara dig, hurvida Du tror att jag är sjökapten eller ej är mig tämligen egalt.

Men, eftersom Du hakat upp dig på ordet båt:

I dagligt tal säger man “båt”, inte skepp eller fartyg, även om det inte är korrekt juridiskt, föreslår att Du går in på http://www.landgangen.se som är ett shippingforum och ser vilket språkbruk som använder.

Finns mycket annat man också säger, ingen sjökapten under 80 år skulle använda ordet byssa, istället säger man kök.

Man säger att man skall “köra” båten osv

Men, rent juridiskt: En båt är ett fartyg som är mindre än 12 x 4 meter.

Angående deplacement: Ditt deplacement påverkas inte av vare sig salinitet eller vattentempratur, däremot kommer givetvis ditt flytläge i vattnet att ändras.

Ser ev “idiot” påhopp som detta som ett tecken på att Du inte har några argument, blir lite “min pappa är större än din pappa” nivå.

Sv Avgiftsfri
2013-10-03 22:27

Det är väl snarast tvärt om. Skall man resa med lågservicebolag måste man ta de avgångar och destinationer som erbjuds. Reser du med fullservicebolag har du alla möjligheter att välja resdag och destination.

Lågservicebolagen kommer att göra att endast de som bor i storstads områdena kan välja flyg.

Jag brukar också ljuga
2013-10-03 22:24

Ha ha ha, Sjökaptenen kallar fortfarande ett fartyg för BÅT!!!!

Vad är skillnaden mellan båt och fartyg?

Hallå kaptenen, hur står det till med ditt deplacement. Framförallt i saltvatten?
28 grader plus in i Oranjenstad?

Jävla troll, håll dig i Optimistjollen.

Avgiftsfri
2013-10-03 18:19

Konstigt nog tycker vi nog ganska lika fast med olika tyngdpunkt.

När det gäller priserna på flyg så fanns det en hel del att ta av, låt mig ta ett exempel.

För lite över 10 år sedan flyttade jag utomlands för att jobba för ett flygbolag, billiga flygresor blev viktiga och just därför var ID90 systemet något som var en välsignelse.
Några år senare skulle en kollega “hemifrån” besöka mig, vid det laget hade det blivit bättre att åka lågpris på Ryan än att ta ID90.

Idag kan vemsomhelst åka lika förmånligt som bara flyganställda kunde göra för 10 år sedan.
Utan tvivel en bra sak eftersom det är en frihet att kunna resa.
Vad som glöms bort i argumentationen mot monopolbolagen är att om man köper biljett hos dem så vill de bestämma när man ska åka tillbaka.
Om jag köper en resa då vill jag inte att SAS ska lägga sin stora näsa i när och om jag ska ta min returresa.

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500