Featured article image

Kina har börjat skicka tillbaka Boeings flygplan

Publicerad den 21 april 2025
Kommentarer
En 737 MAX målad med Xiamen Airlines logga landade på Boeings bas i Seattle på söndagskvällen. Ytterligare ett flygplan lyfte från Boeings anläggning i Zhoushan och flög till det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Guam är ett av stoppen på den 8000 kilometer långa resan över Stilla havet mellan Boeings amerikanska produktionsnav i Seattle och anläggningen i Zhoushan dit flygplan ferryflygs för slutarbete.

Två Boeing 737 MAX har återvänt till USA från Kina efter att kinesiska flygbolag har blivit beordrade att inte acceptera fler leveranser från Boeing och pausa köp av flygplanskomponenter från USA. Enligt uppgift väntar flera 737 MAX vid Boeings kinesiska center för slutarbete och leverans till ett kinesiskt flygbolag. Flygindustrin har länge gynnats av tullfri handel, och de nya amerikanska tullavgifterna är på väg att slå hårt mot flygbranschen.

Boeing har en mängd beställningar från kinesiska flygbolag, och oklarheten är stor kring vad som ska hända med dessa beställningar. Hittills i år har Boeing levererat 18 flygplan till nio flygbolag i Kina. Landets tre största flygbolag – Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines – har planer på att ta leverans av 179 Boeing-flygplan mellan 2025–2027. Kina förväntas stå för cirka 20 procent av den förväntade globala efterfrågan på flygplan under de kommande två decennierna.

Amerikanska medier varnar för att osäkerheten kring de nya tullavgifterna kan försena eller stoppa framtida flygplansleveranser. USA:s flygindustri har ett stort handelsöverskott mot resten av världen och skulle därför drabbas extra hårt. Enligt uppgifter exporterar amerikansk flygindustri sex gånger mer till Europa, än vad Europa exporterar till USA.

Det är oklart om flygplanskomponenter, som både Airbus och Boeing hämtar från hela världen, kan bli befriade från tullar. Förvirring råder också kring vad som händer när Boeing köper flygplanssäten från Europa till flygplan som sedan ska levereras vidare utomlands.

– Eftersom flyg- och rymdindustrin i stort sett har varit tullfritt, är detta något som är relativt nytt för oss. Hittills har det varit relativt enkelt att flytta material från den ena sidan av Atlanten till den andra utan att ta ut stora avgifter, sa Patrick Markham, vd på HEICO Aerospace under en Aviation Week-konferens i början av april.

Flygbolagschefer som Ryanairs Michael O’Leary överväger att skjuta upp leveransen av nya Boeing-flygplan för att slippa de höga kostnaderna för importtullar. De nya tullavgifterna innebär att stål och aluminium som används i flygplanstillverkningen nu kostar 25 procent mer att ta in i USA än tidigare. Det kommer att bli “betydande debatt”, säger O’Leary, om vem som ska bära bördan av de höjda priserna.

Vad gäller de ratade kinesiska flygplanen verkar det som att Boeing har hittat ersättningsköpare, exempelvis Malaysia Airlines som har meddelat att de kan ta emot flygplan som blir tillgängliga om kinesiska flygbolag slutar ta emot leveranser.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500