Featured article image

SAS flyger in i framtiden med hållbara flygbränslen

Publicerad den 12 april 2025
Kommentarer
SAS fortsätter att visa intresse för olika projekt som ska påskynda utvecklingen av alternativa och hållbara flygbränslen. Senast ut var Bodø SAF declaration som nu stöds av SAS, Avinor och flera aktörer inom flygbranschen. Norska staten har satsat en miljard norska kronor för att påskynda övergången till en grönare flygsektor. ” Ambitionen är att säkerställa att flyget kan fortsätta att fylla sin viktiga roll i samhället och samtidigt minska sin klimatpåverkan.”

– Skiftet bort från fossilbaserade flygbränslen är inte bara viktigt – det är absolut nödvändigt. På SAS tror vi på att driva framsteg genom partnerskap och samarbete. En gemensam förståelse för vägen framåt är avgörande för att göra verkliga och varaktiga förändringar och samtidigt stödja omvandlingen av branschen, säger Mads Brandstrup Nielsen, Senior Vice President Public Affairs på SAS.

Det senaste decenniet har SAS arbetat med olika aktiviteter som syftar till att påskynda utvecklingen av alternativa och hållbara flygbränslen, bland annat har man fört samtal med olika aktörer om möjligheten att producera alternativa hållbara flygbränslen i Skandinavien. SAS har också uttalat att de är beredda att köpa alternativa flygbränslen om hållbarhetskriterierna finns och priset är konkurrenskraftigt.

Bodø-deklarationen bygger på initiativ som Project SkyPower – ett gemensamt brev till Europeiska kommissionen som lämnades in i februari 2025, ledd av SAS och med stöd aktörer inom luftfarten. Ambitionen är att säkerställa att flyget kan fortsätta att fylla sin viktiga roll i samhället och samtidigt minska sin klimatpåverkan. Under eSAF-konferensen i Bodø visade flera SAF-tillverkare upp lovande e-bränsleprojekt, som Norsk e-Fuel, som bygger en 50 miljoner liters produktionsanläggning i Mosjøen som ska påbörja fullskalig produktion efter 2026.

SAS menar att strategiska partnerskap är väsentligt, och initiativ som Bodø-deklarationen kan skapa samarbeten som behövs för att påskynda framstegen inom ett hållbart flyg och möta den snabbt växande efterfrågan på SAF. I november förra året undertecknade SAS ett samarbetsavtal för att stödja dansk produktion av e-SAF tillsammans med Copenhagen Infrastructure Partners, Copenhagen Airport och Aalborg Airport.

Vad är eSAF? 

SAF är en nyckelväg för att uppnå nettonollflyg, och e-SAF – som inte kräver biomassa – kan skalas upp på ett sätt som biogena bränslen inte kan. e-SAF är ett syntetiskt bränsle som produceras av förnybar el, såsom vind, sol eller vattenkraft. e-SAF är koldioxidneutralt, eftersom det bara släpper ut så mycket kol som fångades upp under produktionen.

Förnybar elektricitet används för att dela upp vattenmolekylen (H20) till väte (H) och syre (O) via en elektrolysprocess. Koldioxid som fångas upp från luften, eller från biogena eller industriella källor, tillsammans med detta väte omvandlas sedan till kolmonoxid och vatten. Väte och kolmonoxid omvandlas till ett vax – en sorts syntetisk råolja som kan uppgraderas till olika bränslen, inklusive eSAF. Dagens lagstiftning tillåter en uppblandning av eSAF till upp till 50 procent med konventionellt jetbränsle (även om man i framtiden hoppas att 100 % syntetiska bränslen kommer att godkännas). eSAF kan lagras, transporteras och distribueras med befintlig infrastruktur.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500