
Svenskt flyg behöver politisk handlingskraft
Publicerad den 25 april 2025Redan 2023 överlämnade den samlade flygbranschen 32 förslag för ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt svenskt flyg till infrastrukturminister Andreas Carlson. Agendan är nu uppdaterad för att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och för att uppfylla de uppsatta klimatmålen.
Bakom Action Plan 2025 ligger Transportföretagen Flyg, Swedavia, Svenska Regionala Flygplatser, Scandinavian Airlines, Braathens, Norwegian och ACR.
– Ska Sverige vara ett land med hög tillgänglighet, god regional utveckling och stark internationell konkurrenskraft, så måste flyget ges rätt förutsättningar. Det handlar i grunden om att säkra Sveriges transportsystem, där flyget är en integrerad del, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef på Transportföretagen Flyg.
Transportföretagen menar att det ska vara möjligt att över dagen resa till och från Stockholm från hela Sverige. Arlanda ska också ha direktförbindelser med världens viktigaste tillväxtregioner, i nivå med jämförbara europeiska nav.
En annan viktig hållpunkt för det svenska flyget är att driva efterfrågan på hållbart flygbränsle. Transportstyrelsen föreslår att offentliga aktörer inför resepolicys där hållbart flygbränsle är norm. Staten behöver även stödja investeringar i svensk produktion av fossilfritt flygbränsle, något som också stärker försörjningsberedskapen.
Slutligen påpekar Transportstyrelsen att bristen på piloter, tekniker och flygledare är akut:
– Flygtekniker och flygledare som kan hantera dagens och morgondagens flyg är en kritisk resurs med akut brist på kompetens. Även på pilotsidan är det akut kompetensbrist där inga YH-utbildningar godkänts de senaste två åren samtidigt som rekryteringsbehovet är på flera hundra piloter årligen.
– Nu krävs riktade politiska insatser för att stärka hela sektorn. Utan det kommer den samhällsekonomiska kostnaden bli väldigt hög, samtidigt som vi kommer bli alltmer isolerade, avslutar Fredrik Kämpfe.
Kommentarer
Varför måste det vara möjligt att kunna flyga över dagen till Stockholm från alla flygplatser i Sverige som Transprtföretagen kräver? Har man helt missat att efterfrågan på sådana förbindlser är nära nog noll i dagens digitala värld? Varken företag, kommuner, regioner, statliga mydigheter eller privatresenärer har detta behöv. Kanske någon procent önskar denna “service”.
Tycker att Transportföretagen bara kräver denna typ av “service” slentrianmässigt.
@Thomas
Ber dig lägga ner den eviga BMA debatten några av er driver.
BMA har ingen framtid oavsett vad man tycker. Förövrigt inget självändamål med en massa inrikes flyg om de inte är lönsamma för de bolag som bedriver verksamhet där. Linjeflyg konkade nästan innan SAS köpte dem. BRA samma visa. De som nu funderar på att starta där kommer att lära sig samma läxa. Gotlänningarna kommer snart inse att SAS bara i motsvarande grad någon börjar BMA-VBY drar de ner frekevenser till Arlanda. Sommar är allltid bra för alla som flyger där men övrig tid vill man väl ändå också kunna flyga?
Det skulle vara en stor förbättring att slopa stationsavgiften på Arlanda och utöka pendeltågstrafiken mot både Uppsala och Stockholm. Med tätare avgångar var 15:e minut skulle fler välja pendeln vilket skulle vara bra för miljön.
Arlanda express är för dyr och stationsavgiften gör pendeltåget dyrt.
Ska all flygtrafik fokuseras till Arlanda så måste kommunikationerna förbättras.
Den eviga propagandan gällande Pilotbrist. Den är så fel.
Denna agendan drivs nu av Transportföretagen Flyg. Det finns intressen som vill ha många piloter tillgängliga så man inte behöver justera villkor. Finns det många piloter på marknaden så kan bolagen hålla nere lönerna.
Det ligger även extremt stora pengar i flygskolor så det finns stora ekonomiska incitament för att Transportföretagen Flyg driver denna agendan.
I 20-30 år har flygskolor sålt utbildningar med argumentet “Pilotbrist”.
Nu försöker man återigen få staten att betala utbildningar i form av YH-utbildningar.
Det finns ingen pilotbrist.
Jo fina ord i massor, men vad görs konkret? Blir det verkstad av dessa ord?
Läget är akut inrikesflyget faller som en sten hela tiden, SAS balanserar konstant på konkurs
De försök som görs kommer inte fungera över tid, då en linje satsningar dras med stora förluster har alltid gjort, att starta där trafikavbrott kostar stora summor att bara få igång som OSD exemplet.
Här motarbetar Swedavia sig själv i att nu sälja utrustning på BMA.
Det måste upp och stå ett nytt linjeflyg för att få ordning på inrikesflyget.
Men vem är villig att betala detta?
Undrar vad JC tycker om nuvarande situation, han skulle behöva konsulta i hur bygga upp ett nytt linjeflyg.
Enstaka regioner näringsliv flygplatser kan inte kortsiktigt eller i längden finansiera trafiken från sin ort, kronobergs regionen kräver att det ska gå med vinst efter något år, hur realistiskt är det kravet?
det fordras för stora belopp för att få det att fungera misslyckande listan är lång.
Det finns ingen brist på piloter.
Att SAS, SAS Link och Braathens har problem att hitta piloter beror snarare på deras urusla löner och villkor som erbjuds.
Kolla bara på Braathens som inte verkar komma överens med sina anställda om ett nytt kollektivavtal när det gamla nu löpt ut.
Braathens Internationals Cabin Crew har inte ens ett kollektivavtal.
SAS Links löner är bland de lägsta i hela EU. Ingen med erfarenhet är intresserad.
Så istället för att börja ropa om “Pilotbrist” kanske man ska börja med att städa framför sin dörr och se till att bolagens piloter får bra och sjyssta villkor.
Börja där! Det har aldrig funnits någon pilotbrist.
I ett land som vårt där flygskam kommer med modersmjölken kommer vi aldrig att avancera från bottenläget. Inte ens den borgerliga regeringen gör något åt denna U-landsstatus.