
Flygbolagen får räkna med flygförseningar i sommar
Publicerad den 19 april 2025Airlines for Europe (A4E), som representerar 70 procent av de europeiska flygbolagen, har släppt en rapport som visar att antalet flygförseningar i EU har ökat med mer än 400 procent jämfört med tidigare år.
– Sommaren 2025 får inte bli som sommaren 2024, sa Ourania Georgoutsakou, VD för Airlines for Europe (A4E) under ett möte i Sevilla, där förseningar i den europeiska flygledningen (ATC) diskuterades. Vi måste förbättra Europas luftrumsinfrastruktur och genomföra reformer så att flygbolagen kan operera mer effektivt.
Georgoutsakou sa att europeiska flygbolag stod inför 11 miljoner minuter av förseningar under högsäsongen mellan juni och september 2024, orsakade av kapacitetsbegränsningar hos ATC och dåligt väder. Situationen förvärras ytterligare av att 20 procent av Europas luftrum är stängt på grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina.
– Luftrummet är föråldrat, sa Georgoutsakou vidare. Vädret kan förutses, likaså kapaciteten. Det är klart att vi måste göra något annorlunda.
Men Ryanair rustar för att den här sommaren ska bli sämre, inte bättre. Ryanairs vd Michael O’Leary var inte optimistisk när han talade under A4E-mötet i Sevilla:
– Förra året, 2024, drabbades vi av rekordstora ATC-förseningar. Det här året kommer att bli värre än det var 2024.
Enligt Michael O’Leary har de stora europeiska ANSP (Air Navigation Service Providers) “erkänt” att de är underbemannade och att ATC-förseningarna kommer att bli värre än de var förra sommaren.
O’Leary tillade att det gemensamma europeiska luftrummet “inte har gjort framsteg på en centimeter på 20 år”, trots att flygledningsavgifter har ökat med 50 procent under de senaste fem åren. “Det är oacceptabelt”, sa han.
Under A4E-konferensen uttalade sig också Air France-KLM:s vd Ben Smith och menade att så länge ANSP inte drabbas av några konsekvenser så kommer det inte bli några förändringar. Enligt Ben Smith har ATC en personalbrist på 20–25 procent vid de flygplatser där Air France-KLM opererar. Han tycker att ANSP-leverantörerna borde få stå för kostnaderna för sina förseningar.
– Det skulle åtminstone finnas påtryckningar för att försöka fixa det, men i dag kastar de bara allt på flygbolagen, sa Smith.
Samtidigt fortsätter hotet om ATC-strejker att påverka stora flygplatser och luftrum i hela Europa.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.