Vad hände mig?
Det har nu hänt två gånger att jag svimmat i samband med att jag flugit. Första gången när jag var 18 år, på ett flygplan ca 45 min efter start, jag känner innan att jag mår lite dåligt och att allt inte stämmer. När jag vaknar säger min vän att det sett ut som jag har haft någon slangs attack då jag skakat okontrollerat och förlorat ansiktsfärgen.
Andra gången svimmade jag rätt ner i golvet på en flygplats efter en lång flygning. Då har jag inte känt något obehag innan. Båda gångerna har jag varit borta i kanske 30 sekunder och det har varit svårt att väcka mig. Det har gått ungefär 2,5 år mellan händelserna och jag har flugit säkert 15 gånger på den tiden utan att något hänt.
Har varit hos läkaren och dom har inte kunnat se vad det beror på. Har inga hjärtfel och är frisk i övrigt.
Kan någon av er som jobbar inom flygbranschen svara på vad detta kan bero på? Är det vanligt att folk svimmar i samband med flygningar?
Kan tilläggas att jag älskar att flyga och vill gärna jobba som flygvärdinna i framtiden, är det helt kört nu?
Tack på förhand / Bea
svar
Luften i en flygmaskin med tryckkabin kommer oftast från dess motorer (gäller ej Boeing 787 Dreamliner).
I motorerna finns motorolja och hydraulolja. Dessa innehåller bl.a. ett ämne som heter TCP, Trikresylfosfat.
Om motorerna är slitna kan föroreningar leta sig in i den luft som trycksätter flygplanets kabin samt inandas av alla ombord.
Det finns en massa fall där passagerare samt besättning mått både dåligt och svimmat av dålig luftkvalitet ombord.
Flygindustrin är givetvis inte intresserad av att det fastställs att man under flygning utsatt de ombord för dålig/skadlig luft.
Ref: RL_2013:10 (Haverikommissionen) samt “Toxic Airlines” på Youtube.
Efter grogg # 8 brukar jag med slockna…
Lägre syrekoncentration och annat tryck! Tala med läkare – alla tål inte att flyga!
Min man har vid flera tillfällen tuppat av när han har somnat sittande i stolen. Han svettas enormt och kräks när han vaknar till. Blir lite bättre när han får syrgas.
Han har högt blodtryck som han medicinerar mot.
Varför händer detta och vad kan vi göra för att undvika denna obehagliga situation. I bland vid långflygningar måste man sova och det är då som detta inträffar.
tack på förhand/Annica
Om du har en vana att svimma, så ska du börja med att lämna in ditt körkort om du har något.
detta beror på lågt blodtryck och inget annat och det är inget farligt. exakt samma sak händer mig då och då, jag reser mig upp och det svartnar för ögonen och sen trillar jag ner och börjar skaka, och efter några sekunder är allt som vanligt igen.många kvinnor i min familj har samma eftersom vårt låga blodtryck antagligen går i släkten. det är ingen typ av anfall och inget neurologiskt, utan beror på en tillfällig syrebrist . antagligen så triggas detta av att man sitter stilla länge plus att man blir lite extra snurrig av att flyga. mitt tips är att helt enkelt röra på sig, inte sitta stilla för länge och äta och dricka ordentligt.
flyingdoktor
Jag skulle gärna vilja ha ett mer utförligt svar på frågan…
Jag är inte läkare, sjuksköterska eller ens läkarstudent. Däremot har jag arbetat väldigt många år i kabinen.
För mig låter det som helt vanlig epelepsi.
Endast en liten del av de som får epeleptiska anfall i luften har tidigare haft det på marken. Varför får någon mer utbildad svara på.
Jag har jobbat med kabinpersonal som i förtroende erkännt egna anfall men ej berättat det vid läkarundersökning. Jag personligen tycker det är mycket dumdristigt.
Det har hänt att piloter drabbats under flygning. Det är givetvis slutet på deras karriär som flygande.
Hej !
Låter som ett klassisk (vagovasal) synkope.
EP är mkt osannolikt – för att varför skulle denna bara inträffa ombord på ett flygplan ? Sedan skriver du faktiskt inte om du haft samma problem utanför flygetyg oxå. Det som mer talar mot EP är att du varken kissar på dig (en klassiker under så kallade Grand Mall anfall), biter tid på tungan (även detta en ep-klassiker) eller är “postiktal” efter anfallet: det ingår i princip i ett generaliserat toniskt-kloniskt krampanfall (det som gemene man kallar för epilepsi – det finns ju dock mkt mer varianter av denna sjukdom) att man i anslutingen är väldigt trött samt mer eller mindre förvirrad några minuter till flera timmar.
Mkt mer sannolikt är just en vasovagal synkope, dvs att man helt enkelt tuppar av pga ett kortvarigt blodtrycksfall – ett av inläggen längre upp nämnar just det. Vad händer ? Förenklat är det så att blodtrycket är relativt lågt i vanliga fall och när man snabbt ändrar läge till en mer upprätt position (du nämnar inget om det bara sker sittandes eller i samband med att du reser dig ?) då räcker inte trycket till för att försörja hjärnan en kort stund & det inbygda reglerinssystemet hinner inte med omställningen – för lite genomblödning i huvudet (vilket oxå leder till att man är blek som ett lakan just när det händer) leder till att hjärnan inte riktigt är med där några sekunder vilket leder till att man tappar medvetandet och styrningen över musklerna i kroppen & man således går i backen – detta är för övrigt problemets lösning eftersom hjärnan kommer ner på marknivå & blodet återkommer dit det skall. En sak som rätt många inte vet att man relativt ofta just får ryckningar, så kallade hypoxikramper vilka utlöses av den kortvariga syrebristen i hjärnan; dessa har inget att göra med en epilepsi. Här ligger även ett bra sätt att differentiera mellan en synkope & ett EP-anfall: Frågan här är vad som kom först: går man omkull & rycker sen liggandes på marken är det ingen epilepsi, eftersom ett EP-anfall börjar med kramperna som deå leder till att man ramlar omkull. Mest vanligt med vagovasala synkopen är “gamla gubbar & tanter” samt unga tjejer som ofta har lågt blodtryck av sig; är man dessutom lång & smal ung tjej är det ännu mer vanligt (det är helt enkelt lite längre till hjärnan från hjärtat då). Sedan bidrar även sömnbrist (kroppen reagerar ju långsamare då) dehydrering (vätskebrist, finns mindre fyllnad i blodsystemet) och att man bla a sitter längre tid & med böjda ben (här bromsar man ju återflödet av blodet från benen vilket så inte är tillgängligt för resten av kroppen, detta fenomen vet ju alla om som är rädda för proppbildning under långa flygningar)och att man sen snabbt reser sig. Vill man så kan man faktiskt testa (vilket jag bara rekommenderar på mjukt undergrund & i närvaro av annan person och på egen risk så klart !): om man sätter sig på huk & sitter så någon minut & sedan snabbt (!) skjuter rakt upp till stående så går nog de flesta omkull eller känner åtminstone av att man är på väg att svimma.
Det kan faktiskt relativt enkelt utredas av husläkaren om man har benägenhet att få sådana synkopen – kallas ortostattest & testar just blodtrycksreaktionen vid lägesändrig från liggandes till ståendes – en hint som man själv kan ta reda på kan vara att man känner sig lite yr & konstig när man på morgonen allt för snabbt reser sig ur sängen.
Nu lite till svimning & flyg: Flygvärdinnor får ju nu oxå genomgå regelbundna flygläkarkontroller och kraven motsvarar i stort sätt de som krävs för privatflygare. Det som är väsentligt är att inga sjukdomar får föreligger som “plötsligt kan inkapacitera” en, dvs slå ut ens medvetande. Epilepsi är hinder – där är det slut med flygyrket & hobbyt, punkt & slut. Hypotoni däremot inte om inte det är symptomgivande och här är ju frågan huruvida du kan träna upp dig lite och eller förbereda dig för flygningarna typ se till att du är utvilad & inte undervätskad t.ex.. Sedan är det ju lite annorlunda om man är uppe & jobbar – då har du ju inte problemet att du är stillasittande direkt. Sedan brukar man faktiskt kunna växa ifrån problemet om man är ung tjej, även detta rätt vanligt att det blir bättre med åren …
Så nu blev det mycket text här, hoppas jag har hjälpt lite att reda ut de frågor som ställts. Jag vill dock hålla med ett annat inlägg att det är omöjligt att ställa telefon- eller internetdiagnoser ! Vill du veta mer kan ju ett tipps vara att söka till en Vårdcentral eller husläkare, berätta för de vad som hänt och be om ett ortostatiskt prov – där har du troligen lösningen. Att detta skulle sätta stopp på en flygvärdinnekarriär kan jag med den informationen som man fått här inte tro dock även här gäller att distansbedömningar i princip är omöjliga.
Lycka till & sommarhälsningar
Kolja
Narkos- & Flygläkare
samt privatflygare
Det är klart du kan jobba som CC dock bör du inte ta upp dessa två händelser vid någon interjuv utan hålla det för dig själv till du har jobbet.
Preciss som så många skriver så är det lätt att svimma på ett flygplan så tänk på att dricka mycket vatten och försök att slappna av.
Hur är din kropps form BMI?
Det kan bero på ett antal olika saker vilka oftast är helt normala. Folk som svimmar ombord gör det oftast av en kombination av saker.
Många är stressade, lite flygrädda, trötta, kanske dehydrerade, har inte ätit riktigt, är för varma samt i en del fall har de druckigt alkohol. Detta i samband med det faktum att du i planet befinner dej på högre höjd tryckmässigt, sam leda till en svimning. Inget konstigt alls.
Tänk efter hur du skött dig den dagen och hur du mådde. Du kanske hade någon form av förkylning på toppen av alt detta.
Händer det varje gång du flyger är det naturligtvis inte normalt. Men det antar jag det inte gör
Mvh
Janne
Låter som om du är flygrädd
Har väl aldrig hört så mycket trams i hela mitt liv. Varför skulle man inte få jobba som flygvärdinna om man svimmat två gånger på 2,5 år??? Om det skulle räknas som en säkerhetsrisk så finns det inte en människa som skulle kunna arbeta i kabinen. Jag vet att många långa människor får blodtrycksfall om dom reser sig för fort om dom setat för länge, det kanske var det som hände dig. Vem vet? När det kommer till att hitta en diagnos på ditt problem så tycker jag du ska uppsöka en läkare. Man kan inte som läkare ställa en diagnos via en länk som denna på nätet, om man inte har rejält många tomtar på loftet. Och då kan man nog ifrågasätta om personen i fråga verkligen är lämplig för sin läkarlegitimation.
Bea,
Hög höjd->Uttorkning(du dricker för lite vatten vilket ger dig ->Lågt blodtryck-> du svimmar…
Jag vet vad din diagnos är. Det är Menieres syndrom. Du kan således inte flyga.
Mvh
// Berthold Adolphsson flygläkare
Om du har varit hos läkare och de inte hittar något fel på dig så är det svårare för oss att svara ä för läkaren.
På de symptom du beskriver så låter det som ett epeleptiskt anfall men å andra sidan så kan 30 sekunder och endast två gånger, på flyg och ingen annanstans, tala mot det.
Det är dock ganska vanligt att passagerare svimmar ombord och det har som sagts här massor av olika anledningar. Försök kolla om det finns något av det som sagts som finns med vid båda tillfällena. Sovit eller ätit dåligt till exempel.
Vill du jobba som flygvärdinna så ska du nog reda ut det här först. Hittar du en naturlig förklaring och denna klarar den undersökningen man ska gå igenom så kan det ju gå ändå.
Det kan inte ha varit ett blodtrycksfall du fått, det är rätt vanligt upp i luften?! Iof så skakar man inte då…
Tror det kan ha varit tillfälligt. Rätt vanligt att folk svimmar om dem sovit dåligt, ätit dåligt och kanske stressar i samband/efter en lång flygtur. Eftersom att kabinen är trycksatta tror jag inte att du påverkas av höjden. Tror dessvärre att gångerna du svimmat mera varit av en slump som fått dig att oroa dig i onödan.
Se till att nästa gång inför flygning äta rätt, och få bra med sömn innan. Många har sömnlösa nätter innan flygning för att dem inte vill försova sig ellers skjuter packningen till sista sekund.
Gällande flygvärdinna för en ansökan och en legitimerad läkarundersökning så får du svar på den frågan. Dont worry!
Hej Bea!
Det här är kanske inte rätt forum att diskutera det här ämnet… flygvärdinnor och piloter är inte sjukvårdsutbildade på det sättet. Flygvärdinnor är utbildade i första hjälpen, även om väldigt många flygvärdinnor tidigare är utbildade undersköterskor och sjuksköterskor.
Att människor svimmar ombord kan ha många orsaker, bland annat stress, dricker för lite vatten (man måste dricka mycket vatten/vätska (alltså inte vätskedrivande dryck, såsom koffeinhaltiga drycker, alkohol etc) eftersom luftfuktigheten är i det närmaste obefintlig på hög höjd), blodsockerfall, lungors reducerade upptagningsförmåga av oxygen, för mycket alkohol, nervositet etc…
Att du efter dina två upplevelser vill arbeta som flygvärdinna är ingen bra idé. Tänk på att du skall vara ombord för passagerarnas säkerhet och det kan du inte om du har ökad risk för att svimma ombord. Dessutom påför du dina kollegor ett orosmoment och ökad arbetsbelastning. Inom flyget finns termen “Fit for Flight”, vilket innebär att du är 100% redo att flyga, med allt det innebär med tanke på flygsäkerhet, passagerarsäkerhet, hälsa etc och det är du inte om du har ökad risk för att svimma när du är ombord.
Om du svimmar 1 gång ombord som flygvärdinna är det nog acceptabelt, men 2 gånger är en vana. Då kommer du att gå på utredning hos företagshälsovård och ditt certifikat kan återkallas och då kan du inte arbeta i luften.
Jag tror tyvärr det ja. Jag ska inte ställa någon som helst diagnos, men jag tror svaret är nej..