Flygindustrin enad att aktivt möta klimatutmaningen

Publicerad den 12 november 2009
Kommentarer
Flygindustrin har i tidigare brev, bl.a. från SAS, översänt information till Miljödepartementet såväl som till Näringsdepartementet, om flygindustrins gemensamma hållning inför COP15.

Vi vill med dessa rader, och nu gemensamt från hela flygbranschen, än en gång med kraft understryka vikten av en global överenskommelse vid mötet i Köpenhamn, och som behandlar flygindustrin som en hel sektor, snarare än att man försöker enas om mål för luftfart på nationell nivå.

Det är ingen tvekan om att det finns en stark politisk vilja att inkludera både luftfart och sjöfart i en ny klimatöverenskommelse. Vi har därför, tillsammans i en unik koalition mellan flygbolag, flygplatser, trafikledningsorganisationer och tillverkare, utarbetat och enats om en gemensam vision och principer för hur utsläpp från luftfart bör hanteras. FN:s Generalsekretare Ban Ki-Moon har blivit direkt orienterad om vår hållning och har uttryckt sin uppskattning över initiativet, som han ser som en rollmodell för övriga branscher.

Vår samlade rekommendation innehåller följande huvudpunkter;

• Frågan runt CO2 utsläpp från luftfart i en ny klimatöverenskommelse måste hanteras genom arbete inom ICAO i samråd med UNFCCC.

• En överenskommelse måste säkerställa att konkurrenskraften mellan flygbolag inte förvrängs. Luftfart måste behandlas som en sektor – eller som ett ”virtuellt land” och inte på nationell nivå.

• Industrin ska inte betala för sina utsläpp mer än en gång. Det är helt väsentligt att eventuella ekonomiska styrmedel, såsom ETS, är globala till sin natur.

• Flygindustrin skall på global nivå, förbättra sin bränsleeffektivitet med i genomsnitt 1,5 procent per år, uppnå en helt klimatneutral växt från 2020 och därefter arbeta mot att i 2050 ha reducerat sina CO2 utsläpp med 50 procent jämfört med 2005 års nivå. För att uppnå dessa mål krävs att man på nationell nivå också;    

     
• Moderniserar och investerar i förbättrade trafikledningssystem

• Investerar i forskning och utveckling inom flygindustrin vad gäller ny teknologi som kan förbättra bland annat aerodynamik och operationell teknik. Den forskningsagenda som för närvarande tas fram i Sverige (NRA) är därvidlag ett utmärkt exempel på en inriktning med hänsyn till de klimatpolitiska målen och Sveriges önskade framtida position.

• Investerar i forskning och utveckling, samt säkrar certifiering, av biobränslen för användning inom luftfart
Fler detaljer om industrins hållning finns i det bifogade dokumentet.

En av de svåra frågorna vid COP15 blir hur man hanterar kraven om ”CBDR” (Common But Differentiated Responsibilities), d.v.s. att tillmötesgå utvecklingsländernas krav om differentierade mål. Frågan är särskilt relevant för flygindustrin, eftersom flera av världens mest framgångsrika flygbolag är baserade i utvecklingsländer (non-Annex 1 länder i Kyotoavtalet).  Vi menar här att det går att finna lösningar baserade på ICAO:s principer om icke-diskriminering.

Vid det senaste högnivåmötet inom ICAO i början av oktober, enades medlemsstaterna om ett antal viktiga principer. Det är av största vikt att dessa principer nu också finner gehör vid förhandlingarna i Köpenhamn, och vi vill uppmana den Svenska regeringen, både utifrån ett nationellt perspektiv, men också som ordförande i den Europeiska Unionen att verka för att dessa principer vidareförs och utvecklas i samband med årets viktigaste möte.

Utan ett effektivt och ekonomiskt hållbart system för luftfart avstannar den globala ekonomin.  Flyget är, som framgår av vår gemensamma position, beredda att ta sitt ansvar. Det är nu vår förhoppning att detta kan omsättas i bindande avtal på politisk nivå i Köpenhamn.

Inom våra respektive företag och organisationer står vi självfallet till ert förfogande för eventuella frågor runt luftfart och miljö, och runt flygindustrins gemensamma utspel.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten