Nu kommer lågprisflygplatserna
Publicerad den 27 april 2010På Kastrup slutför man nu arbetet på Swift, en särskild terminal på flygplatsen som ska hantera lågkostnadsbolagen. Invigningen sker i slutet av året och enligt planerna ska terminalen ha en årlig kapacitet på sex miljoner passagerare. Därmed går man i spåren efter andra europeiska flygplatser, t ex Bordeaux, Geneve och Lyon som med en differentierar prislista försöker locka bolag som Ryanair, Transavia, Wizz och andra bolag.
– Det finns 300 flygplatser runt om i Europa som skriker efter att vi ska börja flyga där, säger Erik Elmsäter, Ryanairs marknadschef i Sverige.
Tanken bakom att låta lågkostnadsbolagen slippa undan med lägre avgifter, bygger bland annat på kortare turn-around, behov av mindre markservice och enklare faciliteter. På Ärna, strax utanför Uppsala, där Uppsala flygflottilj höll till, pågår arbetet på att utveckla den affärsidén ytterligare. Om allt går enligt planerna ska landets första renodlade lågprisflygplats öppna för trafik så snart som i slutet av 2010. Halverade avgifter skall locka flygbolag och i storleksordningen 1,5 – 2 miljoner passagerare årligen.
– Infrastrukturen finns redan och väntar bara på att vi kan göra business på den, säger Mattias Sjölund, Uppsala Airport AB. Med investeringar på ca 250 miljoner, hälften till bansystemet, hälften till terminalbyggnader kan vi vara igång. Nyligen fick vi dessutom ja från länsstyrelsen som gjort miljöprövningen.
Kritiken har inte låtit vänta på sig. Miljöargument, politiskt motstånd och över huvud taget svårighet att förstå fördelarna med en ny flygplats bara ett par mil från Arlanda.
– I Stockholmsområdet finns fyra flygplatser, Arlanda, Bromma, Skavsta och Västerås, fortsätter Mattias Sjöholm. Tre av dem fungerar väl, en haltar. Oavsett det har Uppsala Airport en helt egen nisch. Jag jämför ofta med Luton som numera räknas till Londonområdet och som har ett liknande upplägg som vi har.
Luton Airport är också det ett tidigare militärflygfält knappt sex mil från London som, via chartertrafik, utvecklats till den femte mest trafikerade flygplatsen i Storbritannien och bas för bland andra Easyjet.
– Ett annat exempel är Manchester/Liverpool. Många väljer att köra förbi Manchester och ett par mil längre för att komma till den mindre och snabbare flygplats som Liverpool är. Samma idé gäller Ärna. Kör lite längre, förbi Arlanda och kom till Uppsala där allt går mycket fortare. Med rätt operatörer får vi också det linjenät som behövs.
Vid sidan av protesterna från miljörörelsen och politikernas invändningar, finns de som hävdar att det inte går att få ekonomi i en flygplats som profilerar sig med ett lågpriskoncept. Anders Lidman är flyganalytiker och vd för flygkonsultföretaget Aeropol.
– En lågprisflygplats är en omöjlighet, helt enkelt därför att den inte kommer att tjäna tillräckligt med pengar, säger han. Så fort det blir tal om att höja priserna kommer lågprisbolagen att hota med att flytta. Det märks på Skavsta som ju numera ägs av brittiska TBI och de har börjat kräva vinst på flygplatsen.
De siffrorna har stöd i en rapport från Transportstyrelsen. Förra året stod de s k kommersiella intäkterna, alltså annonsförsäljning, butikshyror och parkeringsavgifter för nära hälften av intäkterna hos landets flygplatser.
– En flygplats borde ägas av den region där den ligger, alltså de som tjänar pengar på att den finns. Så länge den är en egen ekonomisk enhet blir det svårt att få ihop ekvationen.
Att det inte är någon flygraka fram till kommersiell trafik i Uppsala är Mattias Sjölund mycket medveten om.
– Det är två steg fram, ett tillbaka, säger han. Askmolnet har inte precis hjälpt till och att den godkända miljöprövningen skulle överklagas visste vi på förhand. Sedan är det valår vilket märks tydligt i diskussionerna. En förutsättning är att vi får till ett långsiktigt avtal för att klara avskrivningarna. Då kan det inte hänga på vilken minister som sitter i regeringen. Det är staten som har ansvar för Ärna och vi vill att de tar tillvara på de möjligheter som finns där och gärna är lite snabbfotade i det arbetet.
– Min förhoppning är fortfarande att det blir en kommersiell flygplats i Uppsala.
Kommentarer
…anser jag frågan ej vara utagerad gällande Ärnas vara eller icke vara.Några har tidigare sett möjligheter för olika detaljerade områden som skulle kunna rymmas inom flygplatsen utöver den huvudsakliga,nämligen lågkostnadsflyg?Har någon överhuvudtaget en intressebild av ev. kundunderlag för basering på Ärna?Hur ser framtidshorisonten ut?Till sist ber jag om ursäkt att ha trampat “airways” på tårna, inte alls min avsikt,därmed bjuder jag denne signatur göra detsamma!
Flyg1:s svar är ett totalt lågvattenmärke. När argument tryter är det dags att ifrågasätta min inyn. Skaffa dig min gedigna insyn i luftfarten så kommer dina argument tala. En splittrad trafik ger minskade stordriftsfördelar och minskar transitmöjligheter på befintliga flygplatser. Koncentrera istället trafiken till Arlanda. Skippa Ärna som blir ekonomiskt vansinne för flygsektorn. Och snälla ifrågasätt det du känner till och inte det du saknar kunskap om, eller hur Flyg1??
Varför låter man lågprisbolagen flyga på t2 ? Det är en terminal på Arlanda med låg prioritet och dålig service. Borde inte alla kunder få det bästa av utbudet. Däremot skulle en spridning skapa dynamik och konkurrens. Malmö Aviation och Bromma flygplats är ett bra exempel. Ryan Air och Nyköping likaså. Det finns dock en kund på terminal 2 som skulle kunna kräva betydligt mer och det är Norwegian. Precis som flygbolag konkurrerar med varandra så borde flpl också konkurrens utsättas.
Vad menar “airways” med, “…skadar flygets lönsamhett”? Blir det mer oattraktivt med lägre avgifter för flygbolagen genom en slimmad drift som innebörden “lågkostnadsflygplats” är!?Det är väl snarare så att ex.vis Swedavia’s lönsamhet riskerar minska,självklart.Det kallas för konkurrens!Tror inte Du har tillräcklig insyn för en seriös bedömning,därav det höga tonläget?
Nu tar debatten nya okunniga vändningar. Har SAS lagt beslag på Arlanda? Vet ni inte att SAS har det mesta av sin trafik i Köpenhamn. Det är främst utländska flygbolag som driver utvecklingen framåt på Arlanda. Terminal 2 är en lågpristerminal och lågprisbolag som Niki, easyJet, Air Berlin, Germanwings och många fler har stora ytor att röra sig på. Dessutom finns både Västerås, Bromma och Skavsta. En splittring ytterligare av trafiken skadar flygets lönsamhet!!
Till RA och Airways: Ni är säkert samma person som skriver inlägg.
Airways har helt rätt i allt han säger. Inte en chans att få lönsamhet i att bedriva lågprisflyg på Ärna.
Dessutom, det finns en överkapacitet på Arlanda. Terminal 2 är helt en terminal för lågprisflyget numera. Det tycks de flesta inte ha fattat. Varför tar artikelförfattaren inte upp detta?
Till Skånepåg- debatten handlar inte om Sturup.
Till Norrbotten – debatten handlar inte om Arvidsjaur.
Till Alohabird- fortsätt vika papperssvalor och dröm dig bort till sagans land.
Till Airways:
Eftersom SAS har lagt beslag på Arlanda så finns det en marknad för fler kommersiella flygplatser i östra Svealand. Arlanda kan naturligtvis inte tillgodose allas flygkunders behov. Det finns alltid dom som prioriteras först , som SAS. Vem vill inte prioriteras först?
Därför har ju Ryan air valt Skavsta av denna anledning.
Att styra affärsflyget till Ärna??? Vilken trafik??? Den affärsflygverksamhet som bedrivs i stockholmregionen går i huvudsak till Bromma där nya lokaler byggts för ändamålet. Det finns ingen kapacitetsbrist på Arlanda, så resten av jettrafiken kan gå dit. Ärna har ingen roll i Stockholmsregionens flygtrafikförsörjning, flygplatsen splittar bara trafiken och omöjliggör lönsamhet på flygplatser som redan finns… Återigen, det är bara 35 km från Uppsala till Arlanda!!
Arvidsjaur har länkar till övriga norden samt mycket bra priser och härligt personlig service. Sveriges vackraste och mysigaste flygplats. Alltid ett glatt bemötande och professionell arbetsstyrka. Löser alla problem med en positiv attityd.
Den i praktiken obefintliga konkurrensen flygplatser emellan bäddar ju för högre kostnader än nödvändigt för flygbolagen.Med nytt tänk och maximal kostnadseffektivisering är det nog inte omöjligt få det fungera.Det är mycket det går att klara sig utan på de större etablerade flygplatserna! Styr affärsflyget till Ärna istället för Arn.Flygverkstäder, forskning och skolor till Ärna.Skulle kunna bli ett flygnav i MellanSverige.
Det här snacket om första renodlade lågprisflygplats i Sverige är ju helt fel. Skavsta är en lågprisflygplats som redan har en stor trafik. I Västerås finns en, liksom på Säve… Vad pratar företrädare för Uppsalas flygplats om egentligen? Tror man att folk är komplett okunniga.
Sturup+Öresundståg=Low Cost Airport
Vad hände egentligen?
Innan Uppsala har CAT III så lovar jag att Arlanda i alla lägen kommer att ha en bättre regularitet. Pls kom med bättre argument om det finns några 🙂
Innan man avfärdar konceptet “lågprisflygplats” behövs mer info om vad det innebär i form av marknad,intäkter och kostnader.All verksamhet som kan dra in pengar måste ju givetvis beräknas.P-avg.,uthyrning yta/lokaler,reklam etc. utöver den operativa driften.Möjligheter för etablering av flyg-och teknikerskolor? Bas. för allmänflyget i regionen?Kommer Brommas dito behöva söka sig ny placering om/då Bromma expanderar inom sin yta.
Väderproblem som drabbar Arlanda drabbar med största sannolikhet Uppsala också, men inte samtidigt och vice versa. Därför måste jag hålla med om inlägget att Uppsalas flygplats kan ses som ett komplement. Dessutom vet vi alla som reser mellan Stockholm och Uppsala att det råder alltid olika väder på dessa orter och inte minst vindriktningen.
Det var nog det märkligaste resonamanget till förmån för flygplats i Uppsala jag hört!! Ger fler flygplatser i samma område mindre risk för flygstopp av den sorten vi sett? Uppsala ligger så nära Arlanda så att väderproblem som drabbar Arlanda påverkar sannolikt också Uppsala. Innan Uppsala får CAT III minima så kommer Arlanda ha bättre regularitet i alla lägen.
Vulkanaskan och vinterns transport kaos på tågen har visat på sårbarheten i att förlita sig på ett transportmedel såsom tåg och flyg och på en flygplats. Det måste finnas fler alternativ ock komplement. Här i ligger Mattias Sjölund helt rätt i tiden med sitt nytänk och vi hoppas att Uppsala ska få sin flygplats för civiltrafik.
Bristen i resonemanget med Luton blir tydlig när man jämför Londons och Stockholms invånarantal. Arlanda ligger endast 35 km från Uppsala, använd den flygplatsen istället för att splittra trafiken och ta bort trafikunderlag från Arlanda. Utveckling av flygplatsen i Uppsala är vansinne för flygsektorn.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten