SAS kan ge upp en del av trafiken till Asien

Publicerad den 3 november 2022
Kommentarer
Mindre Asien och mer Nordamerika. Det är framtiden för långlinjetrafiken i SAS och kan på sikt innebär att SAS helt enkelt släpper någon eller några av de tidigare destinationerna i Asien.
Kriget i Ukraina har slagit hårt mot flygtrafiken mellan Europa och Asien. Den stängda flygkorridoren över Sibirien har drabbat samtliga europeiska flygbolag men framför allt Finnair, vilket Flygtorget rapporterat om tidigare. Helt stängd är den dock inte. Ett antal länder som inte uttryckligen tagit avstånd från den ryska invasionen, kan fortsatt använda luftrummet, däribland indiska, kinesiska och turkiska flygbolag. Det spetsar ytterligare till konkurrensen i och med att de europeiska flygbolagen nu dras med längre flygvägar och högre kostnader. Även SAS plågas av situationen för flygtrafiken österut och har idag, efter att Tokyo stängde för en dryg månad sedan, bara en linje igång, från Köpenhamn till Shanghai som flygs två gånger i veckan. Tidigare, innan pandemin och det skärpta säkerhetsläget flög SAS till fyra destinationer i Asien: Beijing, Tokyo, Hong Kong och Shanghai. 
 
Frågan är vad som kommer att hända med det linjenätet i framtiden.
– För oss i Skandinavien är det dyrare och mindre lönsamt att flyga till Asien och därför kommer vi nog att säga adjö till några av de långlinjemaskiner som har flugit på Asien.
 
Det säger Simon Pauck Hansen vice vd i SAS till borsen.dk och pekar på att den i princip stängda marknaden i Asien kostar flygbolaget mångmiljardförluster.
I långlinjeflottan har fem maskiner varit avsatt för trafiken österut och de ska generera cirka en miljard i omsättning per år när trafiken flyter som den ska. Med större delen av den trafiken borta påverkas omsättningen och möjligheterna att hålla hela flottan igång. Om det innebär att några av de asiatiska destinationerna ska ges upp helt och hållet är oklart, även hur det i detalj påverkar de A330 och A350 som ingår i långlinjeflottan. I intervjun med borsen.dk säger Simon Pauck Hansen att det är Nordamerika som idag är den stora marknaden för interkontinental trafik. SAS har nyligen satt in de nya A321LR på flygningar från Arlanda till New York vilket är i linje med de uttalanden som VD och koncernchef Anko van der Werff gjort om att långlinjeflottan är för stor och behöver bantas.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Xi
2022-11-07 23:17

Kinesiska bolag får flyga över ryssland, så starta dotterbolag i Kina med kinesiskt AOC för trafik över Ryssland.

Kan man ha bas på Irland kan man ha det i Xinjiang också!

Ofattbart
2022-11-05 17:13

Helt ofattbart att SAS alltid är sist på bollen att anpassa linjenätet när saker händer i omvärlden. Alltid all fokus på USA trots att dollarn är fruktansvärt dyrt vilket säkerligen avskräcker många resenärer. Varför inte satsa på till exempel Sydamerika eller Mexico, åtminstone tills situationen på östra halvklotet har lugnat ner sig och man kan återuppta gamla rutter..

Johan .S
2022-11-03 19:26

Börja med Thailand igen.. Bangkok och Phuket

@Saltkammargubben
2022-11-03 18:44

SAS långlinjer har altid gått väsentligt bättre ekonomisk från CPH än från ARN.
Vettigt at fortsätta flyga CPH – USA i alla fall.

Saltkammargutten
2022-11-03 13:13

SAS bör kanske sikta in på att mata åt Lufthansa. SAS kommer att få det svårt. Långlinjerna lägger man på Köpenhamn där de haltar från start. SAS får ta PSO trafik istället.

Daniels
2022-11-03 11:16

Det väller in kinesiska bolag som tjänar storkovan på att nyttja Sibirienkorridoren samtidigt som EU tittar på och i vanlig ordning är handlingsförlamad.h

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten