Sveriges behöver utveckla sin flygindustri!
Publicerad den 27 augusti 2005Det förekommer en hel del kritik, ofta baserade på missuppfattningar, när det gäller statliga anslag till forskning och utveckling av teknik för obemannade stridsflygplan. Just nu är detta aktuellt genom ett förslag om svenskt deltagande i Neuron. Neuronprojektet är ett samarbete med Frankrike på spjutspetsnivå om obemannade militära flygplan som kan flyga säkert i civila luftrum. Statens insats beräknas till drygt 100 miljoner per år då det ska pågå i sex år.
Svenskt Flygs anser att det är viktigt att bevara Sveriges höga kompetens inom flygindustrin, en kompetens som spänner över såväl militära som civila områden. Det har visat sig att företag i Sverige (SAAB, Volvo Aero, CTT m fl) därigenom fått chansen att delta i utveckling och tillverkning av avancerade delar i framtidens lufttransportsystem, något som genererar jobb och tillväxt på många håll i Sverige, inte bara i Linköping.
Regeringen har nyligen uttryckt det på följande sätt: “Den internationellt konkurrenskraftiga flyg- och rymdindustrin är en av de främsta drivkrafterna för Sveriges tillväxt och position som högteknologisk nation.” Neuronprojektet har uppkommit genom att franska Dassault, med Saabs hjälp, vill utveckla det svåraste som finns i dag inom flygområdet: obemannade flygfarkoster (Unmanned combat ariel vehicle, UCAV) som är så avancerade att de kan få tillstånd att flyga i civilt luftrum.
För detta krävs autonomitet. Som innebär att flygplanet är så förprogrammerat och säkert att det själv kan agera på yttre påverkan utöver vad det är programmerat att göra. Trots att det finns flera UCAV-system i dag finns det inget plan som får flyga i civilt luftrum.
Saab har redan flugit med ett enklare demonstrationsexemplar (Sharc) på flygbasen i Vidsel som kunnat visa på ett helt autonomt beteende. Att Dassault närmat sig Saab beror mycket på att Frankrike och Sverige är de enda länderna i Europa som själva utvecklar avancerade stridsflygplan, Rafale respektive Gripen.
Ett svenskt deltagande i Neuron innebär förutom fler direkta högteknologiska jobb också bättre möjligheter att säkra svenska Gripens förmåga och ge fler exportaffärer för Sverige. Sådana affärer stärker Sveriges ekonomi och position som en högteknologisk nation att räkna med. Få ifrågasatte för övrigt miljarden från staten till bilindustrin i Trollhättan. Denna insats har nu lett till att GM lägger alltmer fordonsforskning i Sverige.
Denna krönika är i huvudsak införd på Svd/Brännpunkt 27 aug.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten