Gotlandsflyg ökar men hotet mot Bromma oroar
Publicerad den 1 september 2014Gotlandsflyg är ett av de flygbolag som var med och bildade det som idag är Sverigeflyg och med 13 år på nacken har bolaget i dagarna kunnat visa ett all-time high när siffrorna för juli månad räknats samman: 30 849 passagerare, upp 13 procent jämfört med förra året.
– Ett historiskt ögonblick för oss, säger Gotlandsflygs chef Ola Mattsson till Flygtorget.
Gotlandsflyg trafikerar idag tre destinationer på året-runt basis, Bromma, Göteborg City och Malmö. Bromma är den i särklass största linjen och under juli månad flög 21 183 passagerare sträckan, följt av Göteborg med 5 821 och Malmö med 3 845.
– Vi valde Göteborg City istället för Landvetter och det har visat sig vara ett bra drag att vara ett större flygboklag på en liten flygplats än ett litet flygbolag på en stor flygplats. På Landvetter hade vi till exempel hamnat på remoteparkering med busstransfer över plattan medan det på Göteborg City är en snabb utpassering från flygplanet och genom terminalen, fortsätter Ola Mattsson som också ser närvaron av Ryanair och Wizz Air på flygplatsen som en tillgång.
– Ja, ett flertal av våra passagerare flyger vidare med dem så Göteborg City är en minihub för oss.
De ökade passagerarunderlaget föranleder dock inte några planer på att öka det egna flottbehovet som i dag består av ATR72. Istället används resurserna hos övriga bolag i Sverigeflyg och hos Malmö Aviation.
– Under somrarna flyger Malmö Aviation åt oss från Umeå och Malmö och det finns alltid möjlighet att ta in kapacitet därifrån om det behövs. Samma sak med något av bolagen i Sverigeflyg som om de till exempel har ett längre markstopp på Bromma kan flyga en turnaround till Visby för vår räkning. Så kan vi bland annat lösa den extra lunchavgång som vi sätter in i turlistan nu.
Den kraftiga passagerarökningen på Stockholm, 12 procent upp jämfört med förra året, sker i konkurrens med SAS och Nextjet som dock flyger på Arlanda, vilket sätter även det fokus på behovet av Bromma. Förra året flög 270 000 personer mellan Visby och Stockholm, 190 000 av dem till Bromma och 80 000 till Arlanda. Det ger Gotlandsflyg en marknadsandel på cirka 65 procent.
– Det vore naturligtvis en katastrof för oss om Bromma las ner. Det är mycket möjligt att en del av trafiken skulle gå att flytta till Arlanda men på sämre tider och med en helt annan produkt än vad vi har idag. En försiktig beräkning visar att vi skulle tappa minst 100 000 passagerare, alltså mer än hälften av vårt underlag idag.
– Diskussionen om Bromma ställer hela Gotlands tillvaro på sin spets och det är en väldigt upprörd stämning på ön kring diskussionen.
– Skulle det fattas ett beslut som hotar Bromma vore det en kall dag för oss.
Kommentarer
Nja det är direkt felaktigt. Nog för att Gotlandsflyg är en resebyrå men ATR maskinerna är inhyrda av Braathens Regional och kabinen är alla svenskar med en stor majoritet av framförallt tjejerna på maskinerna är från ön.
Bromma har gång på gång varit nedläggningshotat och även i årets valrörelse har flygplatsen blivit ett slagträ, trots ett avtal som sägs garantera verksamheten fram till 2038. Just nu är det Miljöpartiet som utlovar en nedläggning inom tre år och 50 000 nya bostäder på flygplatsområdet – om partiet kommer till makten efter valet i höst. MP är en Katastrof för ett fungerande välmående Sverige
Lägg ner Bromma, vi har Arlanda.
Det är ett jäkla tjat om Bromma, det finns ju hur mycket mark som helst runt Stockholm. Bygg ut inte in.
Det är en resebyrå. Flyglinjen opererar alla deras linjer. kabin är inhyrd från Slovenien.
Vad sade VD’n var Gotlandsflyg ett Flygbolag?
Innehar de ett AOC och ett OL?
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten