Sas Scandinavia & Sas Connect
Hej, Vad är egentligen skillnaden mellan Sas Scandinavia, Connect och Link? Xfly alltså de som flyger Sas regionalflygplan verkar endast ha utländsk personal.
När jag flugit med Sas Scandinavia så har det verkat vara någon typ av ”gammel Sas” dvs endast Svensk personal.
Min funderan rör Sas Connect där det verkar vara en blandning. Vissa flygningar svenska piloter+utlänsk cabin personal medans det på andra är tvärtom.
Hur fungerar det i praktiken. Känns ju som att det måste vara b-laget av piloter om man är ifrån Uk och tvingas flyga i norra europa.
svar
För att korrigera några av er, kabinpersonal på Connect och Link i Köpenhamn har fortfarande FPU’s kollektivavtal.
För att korrigera Daniel.
Piloterna på Connect hade avtal med FPU fram till sommaren 2022 när den stora strejken var. Det slutade med att även Connect har avtal med SPG.
@Daniel. Så du tror att SAS konsortium “Scandinavian Airlines Denmark Norway Sweden” som idag är bolaget som av vissa personer kallas “SAS Main” kommer att fortsätta som förr? I detta bolag/konsortium arbetar idag flygpersonal samt alla anställda på SAS huvudkontor. SAS kommer aldrig att ha delar av sin flygpersonal (piloter och kabinpersonal) och administration/företagsledning/IT i ett och samma bolag. Naturligtvis kommer all flygpersonal från gamla konsortiet att anställas i nystartade separata bolag med nya avtal eller möjligtvis erbjudas anställning i SAS Connect. Det blir spännande. Att strejka under rekonstruktionen finns inte på kartan.
SAS Main, Connect och Link går numer under samma kollektivavtal med SPG i Sverige, Norge och Danmark. FPU är out. Som tidigare nämnts så har Main och Connect samma avtal och Lön. Link har samma avtal men ca 15% lägre lön. Connects Londonbas står utanför detta avtal.
SAS Scandinavia har CAU og SPG som fagforeninger, mens Connect bruger FPU.
Der er ikke den store forskel på piloternes aftale i de to, men på kabinen er aftalen væsentlig billigere for SAS hos FPU.
Selv efter rekonstruktionen kommer begge til at findes, hvilket også er grunden til man ansætter i stor stil hos begge selskaber.
SAS Main (Scandinavia) och Connect har exakt samma kollektivavtal och löner på CPH/ARN/OSL dock ett helt annat avtal i London för Connect.
SAS Link har samma kollektivavtal som Main och Connect men en egen lönelista som är ca 15% lägre.
Piloterna på Connect och Link har samma kollektivavtal som SAS men inte kabinpersonalen. Där finns det olika avtal i olika baser.
Ja, så är det ju.
Men varken SAS Scandinavia eller SAS Connect finns kvar efter rekonstruktionen är slutförd.
Nya SAS blir mycket mer enkelt.
Vem har sagt att SAS Scandnavias piloter är A-lag..
Båda SAS Scandinavia och SAS Connect försvinner när rekonstruktionen av SAS är slutförd. Ett nytt SAS kommer då ta över.
SAS startade SAIL (SAS Ireland) år 2017 för att konkurera mot de skandinaviska facken. Tanken var att kringgå dyra kollektivavtal och ersätta med billigare personal. Därav skapades ett helt nytt flygbolag på Irland med all nödvändig administration. Basen blev London Heatrow och några få flyg skulle övernatta i London och flygas med personal därifrån.
Det tog inte lång tid innan man insåg att London är dyrt att ha personal i, personalen kostar mer än den skandinaviska.
Sen kom pandemin och SAIL bytte namn till SAS Connect och öppnade även baser i CPH och ARN. Man flyger samma produktion som SAS Main och har idag samma kollektivavtal som SAS Main men SAS sitter med trippla AoCn och man kan inte använda personalen effektivt mellan olika plattformar.
Under pandemin startades även SAS Link (2022) som ska flyga det mindre Jet segmentet, idag har de ca 10st Embraer 195. Detta segment konkurerar mot de inhyrda bolagen Xfly och Cityjet.
Connect har några kvar på Londonbasen som får flyga mestadels i Skandinavien men det blir svårare efter Brexit med arbetstillstånd och UK/EASA certifikat. Britterna får jobb på hemmaplan och Europeer har svårt med arbetstillstånd i UK. Så frågan är hur länge London basen blir kvar. Ett bra exempel på hur man ordnar extra administration och gör SAS koncernen mer komplex. Mer chefer, postholders och adminstration behövs för att få maskineriet att snurra.
I SAS Connect är de allt som oftast vänligare och mer happy jämfört med när man flyger gamla SAS. I vart fall min erfarenhet.
B-laget piloter som föredrar att jobba för ett nätverksbolag med bas på Heathrow än att flyga för t.ex. Jet2 mellan Leeds/Bradford och Alicante med allt vad det innebär i fråga om fylla och slagsmål ombord?
Xfly är ju ett helt privat utomstående flygbolag.