Utbildning flygledare ACR vs LFV
Just nu pågår urval för båda dessa.
Undrar vad folk som är mer insatta har för koll på för och nackdelarna med de båda??
svar
@Sigurd Elak, ja det var som f-n. Klart som tusan man blir avundsjuk på en sådan lön. Självklart skulle man nyttja detta om man var flygledare och bodde i Malmötrakten. Blir ju ett ypperligt tillfälle för flygledarna i Sturups tornet att söka sig dit när RTS införs.
Nej Bertil 1, Gunnar och ni andra lite avundsamma. Det är inget aprilskämt!
Danskarna är så smarta att dom hellre dränerar Sverige på färdigutbildade flygledare än att utbilda för många egna. Lockbetet, forskarskatt i 7 år, blir förmodligen billigare för staten Danmark på sikt annars hade dom inte haft det systemet.
Pensionsålder och den fördelaktiga växelkursen bidrar givetvis också till svenskarnas välvilja att ta sig över broen.
Kom ihåg att en dansk aldrig gör en dålig affär!
Det låter nästan som ett aprilskämt att en svensk flygledare skulle klassas som en forskare i Danmark. Det lär i varje fall vara långt från forskning om det handlar om en operativ flygledare.
Flygledare… Forskare!? Tillåt mig småle det är möjligen anden i flaskan de forskar efter
Hur är det med flygledarutbildning i Tyskland?
Dom frågetecken är redan uträttade för svenska flygledare I Danmark har redan detta.
Vem kan utnyttja dansk expertskatt – forskerordningen?
Danska Skattestyrelsen har valt att definiera forskare som:
Personer som utför forskningsarbete på ett universitet eller på ett privat företag och som har en forskarutbildning på minimum P.h.d-nivå.
https://www.oresunddirekt.se/se/jag-har-faatt-jobb-i-danmark/skatt/forskerordningen-i-danmark
https://skat.dk/erhverv/ansatte-og-loen/udenlandsk-arbejdskraft/forskerskatteordningen
Finns många frågetecken om vad som gäller!
Self sponsored utbildningar bör väl introduceras snart även för flygledare – högre motivation under hela studieperioden, hårt studerande och försäkra sig om att bli godkänd och arbeta utomlands. Med tanke på de höga löner som erbjuds flygledare world-wide så kan detta bli den bästa investeringen man gör under sitt yrkesliv och därefter som pensionär.
Re Kim
Det är som du säger i normalfallet men med just flygledare så har man rätt till “forskarskatt” och då blir det 32% i sju år.
Därför blir det så oerhört fördelaktigt att jobba där.
Att: Kjell
Det finns mycket att begrunda vid en jämförelse av skatterna i Sverige och Danmark.
Båda skattesystemen är progressiva och skatt skall betalas både till stat och till kommun. Generellt kan sägas att man betalar lite högre skatt i Danmark, men de högsta skattesatserna
ligger på ungefär samma nivå, upp emot 60 procent.
Läs och begrunda: https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1558728&fileOId=1564751
D.v.s Lite högre i skatt i Danmark
32% skatt under 7 år i Danmark om du som svensk flygledare jobbar där…! Ca 105.000 Dkk i slutlön…!
32% skatt under 7 år i Danmark om du som svensk flygledare jobbar där…! Ca 105.000 Dkk i slutlön…!
Sök via tex Naviair i Danmark, DFS i Tyskland eller Eurocontrol istället! Onödigt att utbilda sig i Sverige och sen vänta på att få flytta till andra länder med MYCKET bättre villkor. De flesta lär ju ändå få flytta för att utbilda sig i Malmö, då är det ju smidigare att flytta direkt till det land man vill jobba i.
55 i pensionsålder eller 70… Valet är ditt!
Vill man jobba utomlands så är nästan enda vägen att utbilda sig utomlands eller ha tur att få ACC eller ESSA twr efter utbildning hos LFV. Får du RTC eller utb. via annan svensk provider så sitter du där du sitter… undantag att kunna byta torn i Sverige.
Är det ens värt nuförtiden att söka flygledarutbildningen på LFV när risken är så stor att hamna på RTC? Känns inte som att det är någon som jobbar där frivilligt iaf. Dessutom verkar personalpolitiken vara under all kritik, kan man så sök ACR eller ännu bättre- utomlands!
ACR har betydligt tuffare tester än LFV för att bli antagen till utbildningen. Intressant med ACR är att man även anammar några veckor flygutbildning i den kommande flygledarutbildningen. Skapar en större förståelse för de olika yrkesgrupperna och vikten av att kommunikationen och samarbetet mellan dessa fungerar i skarpa lägen.
Mycket stimulerande tanke och satsning.
O nu släpper moderatorn genom allt? Vad bevisar det?!
Tror moderatorn att flygbranschen blir bättre av att kväsa frustrerade arbetstagare inom flygbranschen? Korkat! Ja, riktigt jättekorkat faktiskt!
Jag har skrivit kritiskt om båda men som vanligt när arbetsgivare kritiseras, hur sakliga dom än är, så censureras det.
Lite svårt att förstå. Det är ju inte precis som att det inte diskuteras ändå på andra forum, privat och på arbetsplatserna.
Helt enkelt framstår det som väldigt fegt.
Har precis som andra också försökt skriva om min erfarenheter, men de släpps inte igenom trots att de inte är särskilt kritiska utan mest påtalar skillnader och rekommenderar den väg framåt som jag skulle välja.
Har försökt posta 3 gånger sedan denna tråd startades.
Tråkigt!
Du kommer tyvärr inte få en rättvis bild här på detta forum iom att kritiska inlägg censureras. Ja, det är en arbetsgivarsida men väldigt nervös sådan som inte tillåter kritik.