Göteborg ska ha direktflyg till New York inom två år

Publicerad den 21 februari 2014
Kommentarer
Göteborg står fortfarande utan en direktlinje till New York. Förhoppningarna är dock att en sådan ska vara på plats senast 2015. I väntan på den tar bland andra Brussels Airlines en del av den marknad som finns.
Brussels Airlines

New York står högst på önskelistan när Landvetter Airport sätter samman tio-i-topp-listan på de destinationer som borde ha en direktförbindelse. Det har gjorts försök, bland annat slingade SAS en Boeing 747 från Köpenhamn, via Göteborg till New York och för ett par år sedan var både Delta och United snubblande nära, men i sista stund avblåstes allt när askmoln och lågkonjunktur hämmade resandet.

– Det finns ett underlag, det vet vi och målsättningen är en linje ska finnas på plats senast 2015, säger Fredrik Olsson, kommunikationschef på Landvetter Airport till Flygtorget.
   
Bakom arbetet på en direktlinje till finns siffror som visar att totalt reser cirka 62 000 personer till New York varje år. Av dessa har ca 46 000 New York som slutdestination. Resten transfererar vidare via New York till någon annan slutdestination. Totalt reser 220 000 passagerare till och från Nordamerika per år från Göteborg och i avsaknad av en nonstoplinje flyger de i första hand via Amsterdam, London, Frankfurt eller Stockholm.

– Ytterligare ett argument för en direktlinje är att vi vet att resenärerna som ska vidare från New York till någon annan destination i USA, hellre byter i New York än i någon Europeisk hub.
   
Lufthansa, KLM och British Airways är några av de flygbolag som drar nytta av att Göteborg inte har en egen USA-linje och kan flyga in passagerare till sina egna långlinjer. Ett annat flygbolag som växer på Göteborg är Brussels Airlines som idag har tre dagliga rotationer till Bryssel varav en är direkt anpassad till de egna flygningarna till New York och Washington. I de flesta fall innebär det en Avro RJ100 eller en Airbus A319 från Göteborg och en Airbus A330 visare till USA.

– Flygplatsen i Bryssel medger dessutom snabb transit så faktum är att vi är näst snabbast tidsmässigt. Den enda som slår oss är SAS på sträckan Göteborg-Oslo-New York, säger Mattias Nilsson, Sverigechef för Brussels Airlines.
   
Det har gjort att Brussels Airlines nu kommit upp i cirka tio procent av USA-marknaden från Landvetter, vilket i sin tur gör att flygbolaget ser Göteborg som den viktigaste destinationen i Sverige, bland annat för att flygplatsen fortfarande saknar många direktlinjer.

– Vi har trafik på Bromma och den fungerar bra men det finns inga planer på att börja flyga på Arlanda också, bättre då att bygga vidare i Göteborg.
   
Skulle en direktlinje till New York bli av kommer det naturligtvis att påverka transittrafiken, men Mattias Nilsson tror att den ska finnas kvar som viktiga komplement.

– En direktlinje behöver inte ens vara en konkurrent till en snabb transit. Dessutom är vi en del i Lufthansagruppen och det ger ytterligare fördelar för resenärerna.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Lennart
2014-02-25 14:18

Kjell-Åke du har helt rätt. Sedan är Landvetter en jäkligt trevlig flygplats att resa från också. Liten och smidig, trevlig personal och bra mycket snyggare nu än förr.

Kjell-Åke
2014-02-25 13:05

Jag kollade just avgångarna från Landvetter (GOT) idag tis. Ca 53 int. avg. och 27 inrikes, tot ca 80 avg. Finns det nån annan regional flygplats som har över 50 int. avg. per dag i Sverige??
Se bara på långtidsparkeringarna, massor med norska bilar, vad gör dom där om inte Landvetter är en internationell flygplats! Det finns en värld utanför Stockholm och Köpenhamn!

Perspektiv
2014-02-25 08:21

Ni måste ha lite perspektiv på Göteborgs möjligheter till långlinjer. Göteborg har inte utvecklats alls lika starkt som Malmö eller Stockholmsregionerna. Göteborg har lite grann hamnat i bakvattnet. Underlaget för långlinjer finns helt enkelt inte. De charterserier som finns på långdistans är det som regionen bär. resten går med fördel via Amsterdam västerut eller Stockholm/Helsingfors österut.

Erik
2014-02-25 08:19

Varför inte en linje från Göteborg till Chongqing och Chengdu i Kina där Volvofabrikerna är. Det är många Kinesiska Volvoarbetare som är på besök i Göteborg. På Landvetter och på stan ser man många kineser.

1 gång i veckan till Chongqing och Chengdu skulle säkert löna sig. Dessutom så är Chongqing större än New York till folkmängden så man kan flyga vidare ut till Asien och Australien därifrån.

Fritz Klyka
2014-02-25 07:09

En linje till NYC finns det underlag för. Annars hade de väl knappast jobbat för att få en sådan linje, eller hur? En Asienlinje tror jag också det finns underlag för. Dock är jag osäker på vilken destination i Asien hade passat bäst och frekvensen. Kanske 5 avg/veckan till båda världsdelarna?

Lågprisprofilen
2014-02-24 20:33

Om det fanns ett sånt bra underlag för resor mellan Göteborg och nordamerika, varför flyger Icelandair bara till Göteborg på sommaren?

Kurt
2014-02-24 20:20

Du är ute och cyklar fullständigt. Sök på Wikipedia så får du svaret. Men du vill antagligen inte inse fakta.

GOT
2014-02-24 19:57

En regional flygplats kan visst ha internationell trafik. Kännetecknet är att det saknar ett nätverk och föder in till andra större flygplatser. En regional flygplats betjänar också en region med begränsat trafikunderlag eller en internationallt sett mindre stad. Göteborg Landvetter är en typisk regionalflygplats.

Utlandet
2014-02-24 18:49

….så då är man väl en internationell flygplats, eller?

Kurt
2014-02-24 17:52

En regional flygplats är flygplatser som Trollhättan Halmstad mfl. Landvetter är definitivt ingen regional flygplats klart slut.

Göteborgare
2014-02-24 13:34

Är Landvetter en regional flygplats? En regional flygplats betyder: en flygplats som betjänar trafiken inom ett relativt litet eller glest befolkat geografiskt område. En regional flygplats har vanligtvis inte någon fast tullstation eller immigrationsenhet stationerade vid flygplatsen.
Så det stämmer inte alls!

Liten stad och litet underlag
2014-02-24 11:00

GOT är en regional flygplats. Underlaget för interkontinentala linjer är mycket begränsat. Det är tveksamt om en linje nonstop till New York blir lönsam.

Saltkammargutten
2014-02-24 09:45

Dessutom borde Göteborg ha en direktlinje till Beijing eller Shanghai. Det finns underlag från de som genererar pengar dvs affärsresenärerna. Och skulle en direktlinje komma, oavsett riktining, så kommer de stora företagen att stödja dessa.

Gh
2014-02-23 19:04

Landvetter har fått pris. Måste medge att renoveringen av utrikes transit är riktigt najs. Kan också hålla med om att säkerhetskontrollen är en av de bättre jag har sett. Den sämsta jag varit på är Palma och Geneva.

C
2014-02-23 14:57

B. läste fel, läste stadsförvaltningen och det lät kommunalt för mig 🙂 Gött att höra att du gillar landvetter. Flyger flera gånger i veckan och det funkar riktigt bra, speciellt i säkerhetskontrollen. På Arlanda kan man stå i trappan hur länge som helst på inrikes och det rör inte ens på sig.

B
2014-02-23 14:33

Pratar om chefskan i toppen på Swedavia……och Swedavia som ett korthus. Landvetter är det inget fel på alls, tvärt om….

C
2014-02-23 14:10

B, var får du dina skruvade idéer från? Senast jag reste från Landvetter såg det inte ut som ett korthus, det såg jävligt najs ut. Sedan när är en kommunal post något man skulle vilja byta till?

B
2014-02-23 12:01

Att affärslokaler på Swedavias flygplatser skulle göra att avgifterna blir lägre har vi inte sett än. Och vi lär knappast göra det. Den nuvarande strategin är till för att chefskan ska få ett nytt jobb inom statsförvaltningen. Hon hoppas nog på att få det så fort det bara går, innan korthuset rasar.

Pelle Andersson
2014-02-23 11:47

Volvo cars, AB Volvo, SKF, Astra Zeneca är några tunga spelare i svenskt näringsliv som är beroende av snabba direktförbindelser. New York är naturligtvis mycket intressant, även om det finns andra destinationer som också är viktiga. Självklart skall Göteborg har en förbindelse till New York redan i år.

Josef
2014-02-23 11:37

Fördelen med att bygga fastigheter på Swedavias mark är att man kan ta in kapital så att övriga avgifter för flygbolagen kan sänkas. Visst Got har nackdelar och det är avsaknaden av snabbtåg och ett matarflygbolag. Nu tror jag iofs att linje till Äpplet kan gå runt ändå. Man måste börja någonstans det ena kan ge det andra matarbolag eller IK linjer ngn måste vara först.

B
2014-02-23 06:36

Swedavia i ett nötskal. Man konstaterar att man “vill”, men man har ingen aning om hur man ska komma dit. Posta sin önskelista på nätet hjälper liksom inte.

Och det hjälper inte att bygga nya fastigheter på flygplatsområdet heller – det är inte det som gör det attraktivt för ett flygbolag att trafikera en flygplats.

pf
2014-02-22 18:46

Per N, GEN var Oslo-Gardermoen, FBU var Oslo-Fornebo

018
2014-02-22 15:33

Det är knappast 08 eller 018 som skriver negativt. Vi är vana att måsta mellanlanda en extra gång i CPH och unnar alla inkl. 031 att få flyga så direkt som möjligt.

Angående underlag eller ej. Det intressanta för ett flygbolag är om de kan få ihop över 250 resenärer per dag året om och inte bara under lovtider. Hoppas Gbg grejar det!

Hopp
2014-02-22 13:33

Men snälla kan ni inte läsa rapporten säger ju att dr finns underlag. Sluta vara så förbannat pessimistiska . Tiderna har ändrats folk flyger mer än för 30 år sedan. Jag kan garatera att underlag finns. Problemet är att Arlanda tappar pax och det svider hos 08:orna.

J.B.
2014-02-22 10:42

Låter som en betald artikel för Brussels Airlines.
Är helt OK, någonstans måste man ju få inkomster för att kunna driva Flygtorget vidare.
Men, det vore klädsamt/ärligare om man kunde ange det någonstans. Annars en viss risk för att man lurar sina läsare och att de tappar förtroendet för Flygtorget när de upptäcker det själva.

Göteborgare
2014-02-22 09:28

Kan inte alla 08:or sluta kommentera och komma med negativa ord, håll er till er själva, när ni får nya linjer till Arlanda så hör ni väl inte oss klaga och gnälla? Men så fort det ryktas om en ny linje till GOT, nej då ska det klankas ner på oss.

Inget underlag
2014-02-22 09:15

Got har inte något särskilt stort passagerarunderlag för atlantflygningar. Man har heller inte någon som helst hubstatus som gör att man kan få transittrafik. SAS 747:or landade i GOT för att plocka frakt. Enkelt beskrivet kom passagerarna från Stockholm respektive Köpenhamn och en del frakt lastades på i GOT. Tyvärr ledde lastningen ofta till förseningar i GOT. GOT har i sammanhanget ett litet underlag. Bergen och Stavanger har förmodligen större passagerarunderlag till USA numera.

Rune
2014-02-21 21:33

Flög faktist på upper deck från JFK-GOT med familj 1980. Flög även en näst intill tom SAS 747 CPH-JFK då vi missade den tidiga flygningen ut. Lite nostalig är det.

Per N
2014-02-21 20:25

Det är riktigt att from det Landvetter öppnades tills dess SAS 747/DC10 ersattes med 767 (1986?) så fanns det förbindelse med JFK. Oftast ARN-GOT-JFK men i slutet i regel CPH-GOT-“GMN” (OSL)-JFK 1-3 dagar i veckan. Men det var frakten som lär ha varit moroten inte passagerarna. Vanligast var 747Combi.
Per N

Ulla-Britta
2014-02-21 19:22

Du är så duktig min kära Cristoffer på flygplanstyper.
Vill du gifta dig med mig?

Karl Nilsson
2014-02-21 19:15

Vi hr väntat så länge så ett år till kan vi nog vänta. Helt sjukt att man skall behöva ta en omväg via en annan flygplats för att komma till NewYork

Rune
2014-02-21 19:07

Hur många gånger har vi inte hört detta?
GOT är för litet upptagningsområde…

Joppe
2014-02-21 18:38

Om nu det blir Norwegian så måste man lösa problemen med 787 först.

Cristoffer
2014-02-21 17:19

A300-300 finns inte, det är en A330

Smiskus
2014-02-21 14:22

Smidigast är väl att sitta hemma i Pustervik och skita i att resa till USA.

Spåtanten
2014-02-21 13:28

Det kommer bli med Norwegian.

Kurtan
2014-02-21 13:17

Kom ihåg att de mindre/medelstora städerna i Usa inte har direktlinjer från Europa

Göteborgare
2014-02-21 12:54

Hoppas det blir av äntligen!

Bulten i Bo
2014-02-21 11:44

Jag tycker det är smidigast att byta i Europa och landa på sin slutdestination i USA. Det är många missade anslutningar tack vare långa köer i immigration.

Heisenberg
2014-02-21 11:21

Det går inte att tjäna några pengar på en nonstoplinje mellan GOT och NYC. Skatten är 3 564 SEK och biljetten på 1293 SEK. Totalt 4 857 SEK om du reser ut i februari en vecka.

Ivar
2014-02-21 11:16

Åker regelbundet till USA. Jag föredrar att byta i NYC eller ORD framför någon europeisk stad. Utbudet av destinationer från NYC och ORD är utomordentligt bar.

Kenth
2014-02-21 11:01

Konstigt att inte herr Kjos sett även rutten GOT-JFK som “lågt hängande frukt? Lär nog dock ske inom en snar framtid då DY fått tillräckligt med långdistansflyg till sin flotta.

Hessa
2014-02-21 10:23

Jag tippar på att det blir Norwegian som öppnar linje till JFK från GOT!

Saltkammargutten
2014-02-21 08:53

Att byta i US gateway är skitkasst. Flyg via London och man kommer direkt till nära 25 destinationer nonstop från Heathrow. London är oslagbart på det. Amsterdam är också riktigt bra. Dublin hade varit nästan bäst för där går man genom tull och allt redan på deras flygplats. Något för Landvetter att ha?

Bullshit
2014-02-21 08:04

Den här kommentaren är ren bullshit:
“Ytterligare ett argument för en direktlinje är att vi vet att resenärerna som ska vidare från New York till någon annan destination i USA, hellre byter i New York än i någon Europeisk hub. ” Sanningen är att t.ex. Amsterdam och Köpenhamn är helt överlägsna transitflygplatser!!

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten