
Norskt flyg hotas av momssmäll
Publicerad den 21 augusti 2019Halva linjenätet raserat. Det befarar Widerøe blir resultatet om den norska momsen på flygbiljetter dubbleras.
Norge har tre olika momssatser 12, 15 och 25 procent. Flygbiljetterna i Norge beläggs med 12 procent men nu föreslår en utredning från finansdepartementet i Norge att de låga momssatserna tas bort och ersätts av en enhetlig moms på 23 eller 25 procent.
Förslaget är nu ute på remiss och har orsakat ett ramaskri från resebranschen.
Widerøe har slagit larm och konstaterar att en fördubbling av skatteuttaget på flygbiljetter riskerar att slå ut så många som 37 inrikeslinjer i landet. Det gäller särskilt rutter till mindre orter, beroende av flyg för att klara tillgängligheten. Blir det verklighet motsvarar det närmare halva Widerös linjenät. Det rapporterar norska media.
– Vi måste göra en genomgång av alla kommersiella rutter men fruktar att utbudet raseras när den ekonomiska bärigheten för de här linjerna raserats genom kraftiga avgiftshöjningar, säger Terje Skram, ansvarig för strategi och infrastruktur hos Widerøe till tidningen Nationen.
Widerøe har sedan tidigare fått kontinuerliga avgiftsökningar, bland annat den så kallade flygstolsavgiften, CO2-avgift och höjda landningsavgifter till Avinor. Det drabbar ett utpräglat inrikesflygbolag som Widerøe extra hårt eftersom det blir avgifter på både ut och hemresan, i motsats till utrikesflyget som har norska skatter enbart på utresan.
– Widerøes kommersiella linjer har blivit olönsamma sedan myndigheterna har ökat de fiskala avgifterna med 215 miljoner bara sedan 2015. Ökar momsen från dagens 12 procent till 23 – 25 procent kan det innebära över 100 miljoner i tappade intäkter till följd av passagerabortfall, fortsätter Terje Skram.
Det norska flygbolaget har gjort en jämförelse med Sverige, där skatten på flygresor är 6 procent och kalkyler som säger att bara delar av en skattehöjning kan tas ut av passagerarna. En diskussion som var aktuell när den svenska flygskatten infördes. Det har även förts vissa diskussioner om att höja de svenska momssatserna men i dagsläget är det inte en aktuell fråga. De analyser som Widerøe hänvisar till säger att bara 6 procent av momshöjningen kommer att kunna läggas på biljettpriset, resten måste flygbolagen själva stå för. Annars blir passagerarbortfallet än högre. Vid en momsökning till 23 procent måste Widerøe själva stå för ytterligare 158 miljoner norska kronor extra varje år. Som jämförelse var den sammanlagda vinsten 40 miljoner förra året.
Remisstiden för skatteförslaget går ut den 29 maj. Sedan tar det politiska arbetet vid som ska leda fram till ett beslut om att det befintliga systemet ska behållas eller en ny enhetlig momssats införas.