Premiär för CS-100 på Bromma
Publicerad den 27 november 2015
Bombardier är just nu ute på en turné i Europa med den nya C-serien. Bromma var ett givet stopp på den vägen och gav Malmö Aviation möjlighet att visa upp det flygplan som på sikt ska vara ryggraden i flygplansflottan.
– Målet är att ha två flygplanstyper i flottan, ATR för det tunnare linjerna och C-serien för de stora linjerna och olika charteruppdrag, sa Per Braathen som inte var särskilt orolig över de förseningar som gjort att leveransen av flygplanet dröjt ett par år.

– Tack vare de låga bränsle- och kapitalkostnaderna på våra Avro-maskiner, som passagerarna dessutom är väldigt förtjusta i, så är det bättre timing nu än enligt den ursprungliga tidsplanen. Men naturligtvis blir det ett stort steg framåt vad gäller ekonomi och miljö när de fasas in i flottan.
Det var en CS-100 som under en dag besökte Bromma, en maskin som när den går i trafik hos BRA ska ha 125 stolar ombord. Maximal kapacitet är 133 stolar. Den större CS-300 tar max 160 passagerare och där siktar BRA på 145 stolar ombord även om det slutliga beslutet ännu inte är taget. Den CS-100 som besökte Bromma är den femte maskinen som producerats hos Bombardier i Montreal och invändigt är rymden och ljuset påtaglig. Det förklaras bland annat av att fönstren är betydligt större än vanligt i en regionaljet och är lika stora som i en Boeing 777. Det är också påfallande högt i tak och säteskonfigurationen är 3+2, ett upplägg som traditionellt tilltalar flygpassagerarna.
– Mittensätet är en tum bredare än de andra stolarna vilket minskar känslan av att det är trångt. Med den här säteskonfigurationen går det att flyga med 85 procents beläggning utan att använda mittsätena och ändå ha en överlägsen transportekonomi, säger Ryan DeBrusk på Bombardier till Flygtorget.
C-serien är det första, helt nya flygplan som tillverkats på närmare 30 år i sin storleksklass och på Bombardier är man noga med att påpeka att det ger 15 procent bättre bränsleekonomi och 20 procent bättre transportekonomi totalt. Likt Boeing och Airbus består flygkroppen till vissa delar av kompositmaterial, i vingar, bakkropp och stjärtpartiet.
Den slutliga certifieringen av flygplanet sker innan årsskiftet och premiärkunden Swiss ska få de första CS-100 under andra kvartalet 2016. Därefter får Air Baltic sina första CS-300 innan det är dags för BRA att börja introducera de nya flygplanen i den svenska trafiken.
Snabbfakta: CS-100
Längd: 35 meter
Vingbredd: 35,1 meter
Vingyta: 112,3 kvadratmeter
Passagerare: 133 max, 125 hos BRA
Stolar, bredd: 18 tum (19 i mittstolen)
MTOW: 60,781 kg
Payload: 15,127 kg
Motorer: Pratt & Whitney PW1500G
Starbana, minimibehov: 1,219 meter med full last
Cruise speed: 829 – 871 km/h
Räckvidd: 5,741 km
Kommentarer
Oavsett vad man tycker om Swedavia är jag än mer trött på kommentarer/uttrycket “som fan läser Bibeln” …. Kom med någon nytt nu, uttjatat och icke speciellt konstruktivt.
Swedavia läser Brommaavtalet som fan läser Bibeln. Se http://lae.blogg.se/2015/november/the-battle-of-bromma-65-3.html
Nej det får dom inte. Swedavia säger nej. http://flygandeveteraner.se/aktuellt-och-senaste-nytt/2015-06-04-varfor-far-daisy-inte-flyga-pa-bromma.html
Alltså. Om Daisy skulle vilja landa en (1) gång utan certifikat, som Bombardier, så är jag övertygad om att Swedavia kan ge dispens för det också!
Planen är beräknade att komma tidigast år 2018
Sedan 2015-06-01 får inte längre Daisy landa på Bromma för Swedavia med hänvisning till att man saknar rätt certifiering, men det hindrade inte Swedavia att ge CS100 landningstillstånd. Men Peder Grunditz ville väl inte säga nej till de gamla arbetskamraterna på Malmö Aviation
Va får inte DC3 landa på Bromma? Det måste vata hyfsat nytt påhitt va?
Ja du har helt rätt, självklart borde även er DC-3:a ges dispens.
Nä men Bromma regleras av ett avtal mellan Stockholms stad och LFV där det finns vissa vilkor ex. att planen skall vara certifierade enligt ICAO Annex 16 Vol 1. Det är därför flygande veteraner vägras landningstillstånd för DC-3 inte innehar detta cert. Men tydligen tyckte Swedavia inte det var så viktigt när det gällde CS100
Tja, både Skellefteå och Arlanda har ju tagit emot A320-Neo under de senaste månaderna och den fick ju sin typcert. först förra veckan. Ägs Skellefteå ens av Swedavia?
Logiskt att planen visas upp både för befintliga och potentiella kunder i samband med tester eller route proving.
Då vet vi att det går att både landa och starta på Bromma, så kan den diskussionen självdö.
Visst är det PR – men avsändaren är nog inte primärt Swedavia.
PR jippo arrangerat av Braathens och Swedavia. En halvering av det upplevda bullret, rent nonsens. Dessutom fick ett flygplan utan typcertifiering tillstånd att landa på Bromma. Konstigt för Swedavia har vägrat flygande veteraners DC-3 att landa just pga att man saknar certifikat
Ett helt fantastiskt flyg! Per Braathen är privat aktör med rederi i ryggen! Pengar är inte nåt issue. Dessutom ÄLSKAR Per flyg! Grattis till det nya Svenska flygbolaget! Jag vill verkligen flyga med er!!
Gäller att de får upp utnyttjandet på dessa relativt dyra plan. Nu kan de låta billiga Avro’na köra en morgonrusning, stå parkerade och sedan en kvällsrush i huvudsak inrikes. Nu måste de få bra priser hela dagen och hitta rutter utomlands där de inte möter dumpade priser av SAS o DY. Hoppas de gör jobbet bättre än då LIN skaffade 737 och satt med massa osålda F28’or.
Ekonomin är i ruiner och flygplanet säljer uselt. C-serien är en gökunge för hela Bombardier. Frågan man kan ställa sig om C-serien överhuvudtaget kommer till Bromma när läget är så illa.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten