Svenskt Flyg varnar för högre reseskatt i Sverige

Publicerad den 30 maj 2003
Kommentarer

I en offentlig utredning SOU 2002:47Våra skatter - diskuteras  förändringar i procentsatser för moms på resor. Det är förre LO-ekonomen P O Edin som hållit i pennan och tycker att moms för flyg, tåg, buss och båtresor skall tredubblas, och mer därtill. En återgång till 22% är ett förslag !
Utredningen är nu ute på remiss, men man har inte skickat det till flyget! Svenskt Flyg har dock yttrat sig ändå.
Det allvarliga i en så kraftig momshöjning för kollektivtrafik i Sverige är att privatresandet minskar eller förs över till bil, något som motverkar de transportpolitiska målen. En annan effekt är att turismen i de avlägsna regionerna minskar och frågan är om inte skattenettot blir negativt för Bosse Ringholm (bilden) om förslaget genomförs.

Momsen idag är 6% på inrikes resor i Sverige. Danmark och Norge har ingen moms alls men Finland har 8%. Eftersom resor inom EU alltmer blir att betrakta som inrikesresor är det önskvärt med en gemensam transortmoms. Sverige bör alltså inte gå sin egen väg och införa unionens i särklass högsta resemoms, skriver Svenskt Flyg i ett yttrande som inlämnas idag. Yttrandet kan läsas i sin helhet nedan.


Till Finansdepartementet, 103 33 Stockholm
                                                                          


 2003-05-28  


Synpunkter på överväganden i SOU 2002:47 – Våra skatter – om förändringar i procentnivåerna för moms


Svenskt Flyg är en intresseorganisation för de svenska flygintressenterna med SAS, övriga svenska flygbolag inom SFR, Luftfartsverket, kommunala och privata flygplatser inom SRFF och flygindustrin (SAAB och Volvo Aero) som medlemmar. Därtill är marktransportörerna (Arlanda Express, Flygbussarna, Flygtaxi), Affärsreseföreningen och TFHS (Trafikflyghögskolan) associerade medlemmar.


Vi har tagit del av rubricerat betänkande från skattebasutredningen och noterar att vi inte finns bland remissinstanserna. Övrig kollektivtrafik och besöksnäringen har också lämnats utanför.  Detta oaktat att genomförandet av vissa åtgärder som omnämns i betänkandet skulle medföra omfattande negativa effekter för alla former av kollektiva transporter och turistnäringen i stort.  För denna verksamhet skulle en höjning av momssatsen vara allt annat än ett “odramatiskt steg” (Sammanfattningen, sid 25). 


Vi framhåller i olika sammanhang vikten av harmonisering av regelverk och ekonomiska förutsättningar för flyget, inte minst inom EU, och denna inställning är inte förändrad. Emellertid måste konsekvenserna för kollektivtransportbranschen och den verksamhet som den betjänar noggrant utredas innan några ställningstaganden kan göras.  En sådan är det allmännas ambition att föra över transporter från enskilt resande till kollektiva resor som kan allvarligt försvåras med en hög moms.


Erfarenheten från införandet av moms på persontransporter i Sverige 1991, då standardsatsen tillämpades, är den att inhemskt kollektivresande, flyget inget undantag, och turism föll dramatiskt.  Det finns ingenting i omvärldsutvecklingen som medför att situationen skulle vara annorlunda idag.  En höjning av momssatsen för persontransporter skulle medföra minst lika stora negativa konsekvenser idag som 1991. Idag är det snarare så att det råder en annu större priskänslighet än någonsin inom flyg- och resebranschen.


En höjning av den svenska momsen inom detta område leder, förutom till ett generellt ytterligare minskat resande, till att turistaktiviteter förläggs utanför Sveriges gränser resulterande i ett kraftigt inkomstbortfall för svenska staten.  Utredningens antaganden om att dagens differentierade mervärdesskattesatser leder till ett inkomstbortfall på 30 miljarder kronor förutsätter en oförändrad konsumtion, vilket erfarenheten direkt motsäger.  Det är förvånande att utredningen inte gjort en bättre känslighetsanalys, där det de facto är så att en höjning av momssatsen i sig kan leda till ett nettobortfall av inkomster på grund av kraftigt reducerad inhemsk konsumtion.


Vi menar således att utredningen i denna del har utgått från felaktiga antaganden, och att slutsatserna definitivt inte kan läggas till grund för någon lagstiftningsåtgärd.  Om frågan om en förändring av mervärdesskattesatsen inom rese-, och turistnäringen skall göras till föremål för ytterligare utredning, förutsätter vi att vi involveras i detta arbete och att vi bereds möjlighet att lämna yttrande såsom officiellt utpekad remissinstans.


Svenskt Flyg


Harald Rosén


Wilhelm Jansson



 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten