Hur går testerna till?
Flygpsykologiskt Lämplighetstest… Hur går det till? Jag läste på en blogg på gamereactor.se, om hur killen i fråga skulle hålla en joysticks kryss inom en 2*2 (tror jag) cm stor ruta, samtidigt som han lyssnade på en konversation om allting mellan himmel och jord, där de ibland ställde en fråga, som skulle besvaras efter sju minuter. Tiden skulle han själv hålla reda på, med hjälp av ett tidtagarur.
Utöver detta skulle han även spela kort med sig själv, och något om fotbollsmatcher. Nedan finner ni länken.
http://www.gamereactor.se/blog/vanhallo/439741/
Vad mer kan man säga? Vad testas och hur?
Tack på förhand!
svar
Tack för svar!
Jag provade multitasking (se länk nedan). Klarade runt 90 sekunder, hehe.
http://www.kongregate.com/games/IcyLime/multitask
Får kika vidare!
Sök på lumosity. De har flera spel men det kostar att vara medlem där och jag tvivlar på att man blir så mycket bättre egentligen. Möjligen att man “låser upp” inneboende potential och förbättrar självförtroendet. Annars spelade jag ett roligt litet spel som heter multitask som du också kan söka på google.
Vad det gäller aretmetriken så helt enkelt att drilla multiplikationstabellen, öva addition, subtraktion osv. Jag hittade ett spel till android (kommer inte ihåg vad det hette) som jag spelade i säkert en månad innan. Om du till exempel snabbt i huvudet räknar ut tal i storleken 97-28 och utan att tänka vet att 6*7=42 osv så underlättar det en hel del kan jag lova.
För mig handlade all förberedelse om att ha ett så pass stort självförtroende och lugn att jag inte förstörde för mig själv under testerna genom att få till exempel panik. Inte för att faktiskt bli bättre.
Tack för svar!
Tyvärr så vill de ha mina privata uppgifter, och jag känner inte för att ge ut de till dem. Så jag kommer leta vidare. Om du känner till fler sidor, utan personliga uppgifter som krav då givetvis, så hojta gärna till!
Nej Anonym, jag är inte legitimerad psykolog, men jag har pluggat en del psykologi på universitetet. Det finns hur mycket exempel på pilot-tester som helst på nätet. Flera är “free of charge”. Det här är bara ett exempel bland många: http://www.epst.com/com/ipas.htm
Tack för svar!
@ Bengt: Förstår vad du säger, det ska helt klart finnas med från början.
@ Ingrid: Jo, Googlar lite om det där. Förhoppningsvis går det att förbättra :/ Finns det någon specifik sida du skulle vilja rekommendera? Ursäkta frågan, men är du legitimerad psykolog eller något i den stilen?
@ Vanhallo: Ja men vad roligt! 🙂
* Förslag på “mentala-färdighets-spel”? Något typexempel?
* “Jag övade även väldigt flitigt min aretmetriska förmåga och det kan jag säga hjälpte oerhört mycket.” Är det det här du syftar på (se länk nedan)?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aritmetik
Tips på hur man tränar på det?
Tack på förhand!
Haha, roligt att en referens till min blogg dök upp här 🙂
Det är väldigt svårt att egentligen träna sig inför detta. Det du kan göra (som jag gjorde) är att öva på lite “mentala-färdighets-spel” eller vad man nu ska kalla det. Du blir inte egentligen så mycket bättre men du ökar din igenkänningsfaktor vilket gör att du minskar stressen inför uppgifter som liknar något du stött på förut. Hoppas du förstod den lite krångliga meningen.
Jag övade även väldigt flitigt min aretmetriska förmåga och det kan jag säga hjälpte oerhört mycket. Så åtminstone den punkten kan du faktiskt förbättra avsevärt och då även skapa mycket bättre förutsättningar inför dessa tester då det dyker upp matematiska uppgifter du ska lösa så snabbt och korrekt som möjligt.
Lycka till!
Att man inte skulle kunna träna upp förmågor som simultankapacitet med mera är bara trams. Allt går att utveckla och allt går att träna, men det förutsätter att man gör det systematiskt och under en längre tid. Det är som att bygga muskler eller träna kondition. Och ibland behöver man en en PT som coachar en, särskilt om man börjar på en rätt låg nivå. Tips: kolla på nätet om pilot aptitude testing. Det finns åtskilliga sidor, främst på engelska, om det där.
Vad jag hört så går det inte direkt att träna upp simultankapacitet, stresströskel och rumsuppfattning. De här egenskaperna kan vara det som skall rädda ditt och dina passagerares liv en dag i framtiden och det skall du klara även om du just då råkar ha en dålig dag.
Tack för svar!
Är det möjligt att träna upp detta, eller är tanken att man ska ha fötts med de här egenskaperna?
Om ja, finns det några webbaserade tjänster för detta?
Tack på förhand!
Det exempel som Mats ger om hur testerna kan gå till är nog bara ett, lite udda exempel bland många. De tre testföretag som SAA hänvisar till kör ju med olika tester. Så bli nu inte förvånad när du läser Mats inlägg och du inte känner igen dig. Dessutom: en testkonstruktör ska ju inte bara simulera en viss del av verkligheten genom att i princip kopiera den och vad man kan råka ut för och sen utsätta den man undersöker för denna kopia. En som ännu inte är pilot är ju nämligen ännu inte tränad för att klara det här. I stället ska testkonstruktören genomföra ett test som studerar individens framtida möjligheter att utveckla sig till att klara den här typen av uppgifter, vilket är något helt annat. Det där diskuterade jag och mina studiekamrater noga när vi pluggade psykologi.
Hej!
Det är ett test som mäter dina färdigheter att kunna utföra flera saker samtidigt samt i viss mån prioritera uppgifter.
Testet fungerar som så att man ska göra följande:
-Dels att utföra en grunduppgift som i det här fallet motsvaras av joysticken (kan liknas i att flyga flygplanet)
-Utföra uppgifter på sidan om såsom bl.a sortera kort (liknas till navigering, använda GPS, etc)
-Svara på frågor som kommer från diverse håll (liknas vid saker som kan distrahera dig från att utföra dina grunduppgifter, ex. turbulens, cabin crew, systemfel etc)
-Lyssna på kasettband som slumpvis ger dig frågor m.m (ersätter här flygtrafikledningen som ständigt pratar på frekvensen men inte alltid till dig, men när de väl gör det då är det VIKTIGT! Lyssna, Svara och sist men inte mint Agera därefter)
-Uppgifter som tilldelas som ska utföras efter en viss tid som du själv skall bevaka via tidtagarur (motsvarar ex. klareringar från flygledningen, flygnivåbyte, bränslebalansering mellan vingtankar etc.)
Sammanfattningsvis – Detta testet, simultankapacitetstest om man så vill kalla det, är inte mindre än en simulering av den arbetsbelastning en pilot kan utsättas för under en flygning. Anledningen till att man inte väljer att placera aspiranten i ett flygplan eller i en flygrelaterad miljö är för att man helt enkelt inte vill ha några missförstånd under testet. Man placerar aspiranten i situationer som i sig inte är något som så när alls tvivelaktiga för att man på så vis ska kunna göra en bedömning om aspiranten är av det rätta virket.
Hoppas detta var svaret du sökte på din fråga.
Lycka till!