Är Sverige utan flygbolag som Albanien 2013-2017
Kommer Sverige vara utan flygbolag som Albanien 2013-2017 om SAS inte är svenskt mer.
svar
Herr Anarkist,
Varför kan det inte vara värt att satsa offentliga medel i en verksamhet som skapar nya flyglinjer till Sverige? Företagen behöver goda kommunikationer utrikes. Jag är övertygad om att det vore samhällsekonomiskt lönsamt.
Ni som drömmer om ett nytt ABA, verkar verkligen leva i en drömvärld.
För det första, ingen vill investera stora pengar i något sådant i dag, därför att ingen vill betala vad en flygbiljett kostar.
För det andra det ska tmf. inte vara ett statligt bolag finansierad av skattebetalarna.
Vi har bättre saker att göra med våra pengar än att satsa på ett ”Svenskt prestige projekt ”
@Andreas
Du har rätt i dina påståenden, men frågan är om det inte är ett samhällsintresse i sig att ha ett nationellt flygbolag, och då bör det få kosta lite, även om det kan finnas goda chanser att få det direkt lönsamt. Att ha ett eget flygbolag är viktigt av två anledningar; dels utgör det ett fantastiskt skyltfönster för Sverige utomlands om det håller hög kvalitet och blir i många fall det första en besökare upplever av Sverige, dels ger det Sverige fler flygrutter än vad vi någonsin skulle kunna få idag, dessutom med transfermöjligheter inrikes. Dessutom ska vi komma ihåg att Stockholm ligger minst lika bra till geografiskt som Helsingfors mellan Europa-Asien.
Schweiz, Belgien och Österrike har inte egna flygbolag. Swiss, Brussels och Austrian ägs alla till 100 % av Lufthansa. Detsamma gäller Iberia,Vueling och Aer Lingus som ägs av BA och även Nederländerna saknar bolag eftersom KLM ägs till 100 % av Air France/KLM med säte i Frankrike. Sverige är ett av de få länder i Europa som – fortfarande – har ett eget internationellt.
Upp med händerna: Jag är oenig med dig. Dina exempel kan inte rakt av jämföras med Sverige och stödja ditt påstående. Dessutom är Sveriges totala befolkningsmängd inte relevant när vi är så utspridda. Bara invånarna i Arlandas upptagningsområde är jämförbara med t.ex. alla invånare i Belgien (som har BRU som sin centralt belägna flygplats). VIE är dessutom mer lik CPH i att den har ett internationellt upptagningsområde (främst Slovakien och Tjeckien).
Schweiz: Centralt läge i Europa för hubb-trafik. Många internationella företag med låg priskänslighet.
Österrike: Också centralt läge i Europa för hubb-trafik, men har ändå ett flygbolag som går dåligt och bara krymper till dess att det till slut kommer att konkurreras ut helt. Dåligt exempel på framgång.
Belgien: Europas huvudstad (EU/Nato) genererar välbetalande internationellt affärsresande. Nischat longhaul-nätverk kring f.d. kolonier i Afrika.
Finland: Hade en Europa-Asien-strategi som nu havererat. Flygbolaget är nu i kris och söker affärsmöjligheter på alla håll. Dåligt exempel på framgång.
Lettland: Hade också en transfer-strategi kring nischen väst/öst som även den havererat. Flygbolaget är nu i kris och söker affärsmöjligheter på alla håll. Håller sig över ytan tack vare en lyckad chansning på ett obeprövat flygplan som de kom över billigt.
Med de styre som landet har så är framtiden mörk för flyget
Pö om pö försvinner linjerna från Arlanda. Nu flyttas 330 ner till Köpenhamn för att gå därifrån, och från Arlanda ställs de in
@Bengt M
Säg inte det. Det finns alla möjligheter för ett relativt stort flygbolag i Sverige. Schweiz, Österrike och Belgien är inte större än Sverige; Finland och Lettland är mindre, trots det har man flygbolag med omfattande utrikestrafik.
Sverige har inte haft något riktigt reguljärt och inte hos läkarna flygbolagen sedan ABA-tiden med undantag av några mindre inrikesbolag. LIN var snäppet större men ändå lagom, precis som det ska vara,”lagom” alltså.
Något mer avancerat kommer aldrig att inträffa, så Air Albania och Air Moldova med flera är på andra sidan “lagom”. Grattis.
Tror ett helsvenskt flygbolag hade skapat fler direktlinjer utanför Europa. Så hoppas det blir dansk så får dom betala den stora kostymen
Tyvärr finns den risken. Vi får hoppas att ABA version 2 reser sig ur askan från SAS om de försvinner. Det bästa vore om SAS redan igår delas och ABA version 2 bildas.
Albanien, Litauen, Estland, Ungern. Sverige är snart i gott sällskap.
Re: Sune
Föregångaren till skandinaviska SAS, var väl delvis ”ABA” ,(vilket var svenska ”flag carrier”n innan 1946).
Sverige o svenskarna har aldrig haft något helsvenskt flagcarrier bolag. De som flyger till o från Sverige har tur så länge vi får en plats ombord på andra länders flygbolag.