SAS Connect läggs ner!
Om man tittar på SAS bokningssida finns det inga Connect-flygningar från och med den 30 mars 2025. Fram till och med den 29 mars 2025 opererar Connect som vanligt. Link, Xfly och Cityjet finns i systemet – lustigt att Connect inte finns.
Betyder detta en sammanslagning? Eller stänger Connect?
svar
Enda vettiga att lägga ner Irländska AOC n och göra sig av med en del administration.
SAS behöver mindre administrativt krångel och mer flygande.
När AF- KLM blir majoritetsägare om ett par år flyttas nog SAS HQ till Paris eller Amsterdam, F- vik läggs ner.
Det finns en del kostnader som är lägre för Connect. Leasingbolagen, som nästan alltid är baserade på Irland av skatteskäl, ger t.ex. lägre priser för EI-registrerade flygplan eftersom de kan och känner sig trygga med irländsk lagstiftning.
olle: Du verkar inte vara helt uppdaterad på SAS ledning. Den är utbytt sedan SAIL/Connect startade, så det finns knappast någon i den nuvarande ledningen som har någon prestige i det här.
Ingen av SAIL/Connect arkitekterna som skapade det finns kvar inom SAS,, de sista lämnade efter senaste strejken.
Sammanslagning är planerad redan denna vinter!
@Olle. Om man vill ha ett streamlinat SAS behöver man en ny affärsmodell liknande den Norwegian och Ryanair har. Bara point-to-point med max 3-4 timmars flygtid och korta rotationer och med fokus på feeder-trafik till AMS/CDG från många flygplatser i Skandinavien. Bort med nätverkstänket, eget bonusprogram och lägg långlinjetrafiken på is så kan man säkert banta hårt i administration och om detta gör att man samtidigt höjer produktiviteten för flygpersonal kan man kanske få SAS lönsamt. Det är förmodligen ett sådant upplägg vi får se.
@Tim. Visst – men den största nyheten kommer att bli den om att SAS lägger all sin flygpersonal i bemanningsbolag (ungefär som dagens SGH) som kan vara helt eller delvis ägda. AOC och flygplan inkl. leasing och inhyrning kommer att ligga i det nya moderbolag som uppstår efter rekonstruktionen. Flygpersonal innebär personal för bemanning av flygplan. Inte utveckling, planering, marknadsföring, försäljning och nätverksplanering som är naturliga delar av ett moderbolag.
Det finns en del fördelar med Connect. Även om det skall vara ”samma avtal” har man lyckats pressa anställda på Connect längre. Exempelvis check in vid gate/närmare avgång , avtal för mat följs inte på samma sätt. Billigare färdplanering, kartor… Sen om det verkligen bär kostnaden för en extra administration vet nog bara arkitekterna i Solna. Men om inte skulle man väl stängt ner för länge sen?
Vilken otrolig prestigeförlust för SAS ledning det skulle vara att lägga ner SAIL/Connect projektet och behöva erkänna att det varit ett förlustprojekt sedan dag ett. Ledningen kommer nog köra på som inget hänt. Det enda rätta är såklart att lägga ner Connect och streamlinea SAS. Bort med alla extra tjänster och banta den administrativa komplexiteten med div mellanchefer hit å dit och såklart ska alla A320 piloter ligga under samma plattform.
En sammanslagning ä det enda rätta, det förstår alla. Samma avtal, flygplan, baser mm. Bara onödigt komplext. Frågan är när och inte om
Är det någon som vet varför SAS har ett AOC på Irland? Är det billigare med flygplan registreringar/försäkringar eller är det skattelättnader för bolaget med leasing eller personal?
Någon win finns för att man ska ha en hel Administration på Irland som kostar stora pengar. Det kan väl inte bara vara för att bråka med facken?
Vi ser indikationer internt på en sammanslagning innan S25.
Det betyder att man inte bestämt vilken operatör som flyger vad. Connect ska expandera fram till nästa sommar.
Det finns inget trafikprogram planlagt så långt fram i tiden ännu. Det är ännu inte bestämt vilken A320-operatör som ska få vilken flygning. Sådant justeras senare, framåt hösten. Det är inget nytt, utan så har det sett ut tidigare också.
Det vore ju en välgärning i sådana fall. Tror knappast att det är en så bra affär för SAS att ha så många bolag i bolaget. Olika regler i dom olika bolagen krånglar bara till det när det utförs tekniskt underhåll på flygplanen.