
SAS vänder till vinst med rörelseförlust
Publicerad den 20 februari 2025Totalt hade SAS 25,2 miljoner passagerare under finansåret, en uppgång på 6,4 procent från året innan. Flygplanen hade också högre kabinfaktor än 2023, den uppgick till 79 procent.
SAS intäkter ökade under 2024 till 45,9 miljarder kronor, men rörelseförlusten uppgick till 2,1 miljarder kronor. Det rapporterar den norska nyhetssajten E24. Vinsten på 1,7 miljoner förklaras av nedskrivningar av lån kopplat till den amerikanska chapter 11-rekonstruktionen.
”Vårt finansiella resultat förbättrades och antalet passagerare ökade förra året, men omstruktureringsprocesserna i USA samt Sverige hade en betydande inverkan på kostnaderna. Rörelseresultatet för räkenskapsåret 2024 är därför inte representativt för vår löpande verksamhet”, skriver SAS i en kommentar.
Rapporten visar också hur trafikintäkterna är fördelade mellan de nordiska länderna (norska kronor överensstämmer ungefär med svenska kronor): det visar att SAS tjänade 10,8 miljarder i Norge, 10,1 miljarder i Sverige och 5,7 miljarder i Danmark, där de bygger upp sin globala hub. I tillägg kom 14,6 miljarder från andra länder.
Valutan ska också ha haft en positiv effekt på resultatet. Den svaga svenska och norska kronan var valutan som den största positiva effekten för SAS, medan den starka dollarn hade den största negativa effekten. Den nya ägarstrukturen där bland annat Air France- KLM kom in som ägare godkändes i mars 2024.
Kommentarer
SAS underleverantörer är betalda per flygtimme. Så de kommer alltid att försöka flyga till en destination även om man vet att vädret är dåligt.
Finns många tillfällen genom åren där Cityjet/Xfly och nu BRA skulle ställt in men då blir det inga pengar från SAS.
Gör om och gör rätt brukar man ju säga. Sitter inte på några siffror, men att inte hålla vad man lovar är galet dyrt i flygbranchen. Ta ett exempel med en flygtid som går ut och en flight hem från sydeuropa som får skjutas upp ett dygn. Hotell, mat, förseningsersättningar för närmare 200 pers kan säkert föra upp notan till över en miljon. Även mindre avvikelser som medför förseningar, missade anslutningar, borttappade bagage och dåliga kundupplevelser kostar pengar och när avvikelserna är många blir summan stor. Så en bra början är ju faktiskt att säkerställa att men undviker absurt höga merkostnader för avvikelser och det vet jag att det jobbas ganska hårt med inom SAS just nu. Absurt egentligen hur många inkompetenta ledare SAS haft genom åren där trenden varit att spara på gungorna och förlora på karusellerna. Värst av alla va ju Rickard Gustafson som helt säkert hade konkat SAS om han varit kvar. Den “enda stora avvikelsen” som jag sett frekvent senaste tiden för SAS är ATR-plan (bra) som får diverta titt som tätt för att det inte är väder för att landa. Har ingen kunskap om det, men är det en flygplanstyp som kanske inte är optimal för vintertrafik? Oavsett så är det ju knappast lönsamt att flyga runt med passagerare i någon timme för att sedan ta dem tillbaka till Arlanda. Där finns det säkert ett business case. Jag tror iaf på riktigt att det finns hopp för att SAS håller på att styra upp sin verksamhet så att även rörelseresultatet blir positivt redan 2025.
Du svarar på din egna fråga.
SAS har en Admin lika stor som Ryanairs administration. Ryanair har 600+ flygplan och baser i hela Europa.
SAS har 3 baser och knappt 100 flygplan.
Där går pengarna!!
Det som dränerar SAS är själva affärsmodellen som knappast ändrats de senaste 20 åren. En intressant jämförelse är Norwegian som har en betydligt enklare affärsmodell utan deltagande i en allians, med ett betydligt mindre och enklare bonusprogram, utan fördyrande klassindelning ombord och utan långlinjer och fraktverksamhet. De är verksamma i samma geografiska marknad som SAS och säljer billigare biljetter och kan betala högre löner. Norwegian ligger stadigt 2 till 3 miljarder bättre än SAS resultatmässigt år efter år men SAS fortsätter envisas med sin förlegade affärsmodell.
Du kommer få svaret att SAS inte kan ta tillräckligt betalt för sina biljetter, då spelar inte loadfactor någon roll. Men SAS har samtidigt aldrig varit tydlig med vad det faktiskt är som dränerar SAS ekonomi. Det första man tänker på är de stora kostnadsposterna som t.ex. leasingavtalen på flygplanen.
Det jag verkligen inte förstår är en sak. HUR kan SAS gå så otroligt dåligt med en loadfactor på 79%? Detta är inte speciellt dåligt sett till “legacy carriers” i Europa. Visst kan det bli bättre jovisst men ändå…
Otroligt dåliga löner och avtal för den flygande personalen jämfört med mig som jobbar på ett stort lågprisbolag, våra tekniker och flygmekaniker får dessutom bättre betalt än dom på SAS, vår kabinpersonal matchar nästan SAS kabinpersonal i lön numera. Utan att vara insatt i hur mycket adminpersonalen på SAS tjänar kan jag nog med stor säkerhet säga att även där ligger lönerna på mitt bolag högre. Dock har vi nog lika många anställda på admin med 600+ flygplan som SAS har på knappt 100, men det är en annan femma. Så frågan är? Vart i allsindar tar pengarna vägen, hur kan det gå så dåligt för SAS?
Sv Wille. Kan du ge ett konkret (och ej känslomässigt) exempel på vad du menar med “den trögrörliga administrationen”?
SAS trögrörliga Administration påminner mycket om en myndighet. Ingen vill riktigt ta ansvar för att det ska bli bättre och nya drillas in i jargongen “så här har vi alltid gjort det”.
Det enda man tror sig kunna påverka kostnadsmässigt är att spara in på löner bland flygande Crew. För dem är minsann överbetalda och jobbar nästan ingenting.
Fast i verkligheten jobbar crew maxtider till minimum lön, är borta helger, kvällar, jul/nyår påsk osv.
För att göra allt klart som kristall för alla, så har inga andra inom SAS AOC bra vilkor heller. Det gäller admin, mekaniker/tekniker och övriga. Om någon flygande nu trodde något annat. Ok?
“Men då blir det knappast lika glamoröst att arbeta som flygande personal i bolaget.”
Det finns absolut ingenting som är glamoröst med att jobba som Crew i SAS. Det är länge-längesen.
Men detta är den eviga propagandan “Vi måste spara på Crew”.
Fakta är att SAS crew löner ligger långt under motsvarande Main Carrier i Europa.
Cabin Crew på Arlanda blir timanställda i resurspool och piloter har PR-dagar där SAS kan ta en hel månadslön under perioden sep-maj. Så piloter har 11 månadslöner numer.
Och kolla hur svårt SAS Link har att rekrytera.
Så vänligen sluta detta drev.
Sas kommer få marknaden emot sig
med sina monopol fasoner som nu 7000 t.o.r. VBY och tvingar alla åka till ARN.
Man tar inte hänsyn till marknaden, man kör på efter sina fördelar.
Dessutom manipulerad ekonomisk redovisning. Man säger sig göra vinst trots förlust.
Men SAS har en stor och dyr Administration. Man sitter på flera olika AoC som slukar resurser och välbetalda chefer som inte producerar. Man behöver mycket personal för att administrera och kontrollera ACMI produktionen.
Connect har dessutom kontor och personal på Irland helt i onödan.
Det ständiga mantrat från Frösundavik är att flygande är dyra. Vilket nya crew-sparpaket a 600 miljoner tyder på.
Sail/Connect skulle spara pengar men har kostat mycket mer och skapat massor med strul och gjort produktionen mindre flexibel.
Det enda rätta är att slå ihop Main och Connect. Båda flyger A320.
Bästa vore nog att lägga ner hela SAS och börja om.
Sv Hanson:
…och ändå hade de 79% i kabinfaktor 2024.
Ska du ändra dig till att skriva att de måste upp till 80-90% kanske? Då kan du ändå få rätt i att SAS inte kommer upp i de siffrorna.
(Jo, själv anser jag att SAS bör komma upp något högre, 79% är inte nog. Även om det är högt historiskt sett i SAS.)
Helt rätt, flytta över hela bolaget till Connect och lägg ner SK
Det syns här i tråden att ett av de stora problemen i SAS är att det finns avundsjuka och misstro bland olika personalgrupper. Okunnigt gnäll på “administrationen” tyder bara på att de som gnäller inte har en aning om vad ett flygbolag behöver för att fungera. Naturligtvis kan man skära på administration om man gör om SAS till ett renodlat flygbolag utan nätverksfilosofi, långlinjer och komplicerade allianser som exempelvis Easyjet, Norwegian m.fl.. Men då blir det knappast lika glamoröst att arbeta som flygande personal i bolaget. Ett annat problem är att man just nu har en styrelse helt utan kunskap om flygbranschen men det verkar heller inte flygande personal förstå eller bry sig om – bara fortsätat gnälla på spöket “administrationen”.
Den uppenbara för SAS att göra är så uppenbart att även en blind ser det. Slå samman SAS Scandinavia och SAS Connect.
Någon skrev om minsta kabinfaktor. Jag skulle säga 70% minst och över. Det kommer inte SAS upp i.
Precis som någon skrev här nedan om också. Priserna på Visby, och för den delen andra destinationer, samma-dags-pris. Hissnanade.
Visst om man ska till Visby för att kvittera ut en vinst på Svenska spel kanske, men inte annars.
Och där kom den. Det ständiga mantrat och gnället från flygande att allt fel finns i SAS administration. Det finns ingen annan yrkesgrupp i branschen som uttrycker sig över andra yrkesgrupper.
Föreslår att ni går in och kollar på vad SAS flygande personal kostar i förhållande till omsättningen i bolaget, så förstår ni att även om all Crew flyger gratis skulle det inte hjälpa SAS att komma på fötter. Problemet i SAS är inte flygande rersonalen.
Man måste optimera intäkter och spara på onödiga utgifter. Och framförallt minska de administrativa kostnaderna där SAS städigt toppar med en extremt stor, dyr och trögrörlig admin för ett så förhållandevis litet flygbolag.
SAS = Mellanchefernas våta dröm. En Chef för en Chef för en Chef.
sv @Noll koll. Tydligen lite känslor där. Jag skrev att crew skall utnyttjas mer effektivt mha ändrad linjestruktur och affärsmodell – inte att crew skall arbeta mer utöver sina avtal utan extra lön. Kanske blir det inte samma livsstilsjobb som idag att flyga mer effektivt och kanske inte lika mycket dötid, hotelltid etc. men företaget måste bli lönsamt.
Sänkta löner? Det ska dock sparas in på Crew återigen.
5-600 miljoner är första siffran. Alltså ska crew arbeta mer för samma lön. Det är väl ett sätt att sänka lönen om man vill se det så.
I Danmark har man nyligen ändat hela semesterplanering för piloter. Längre sommarperiod och alla semestrar har justerats. Halvt kaos.
SAS försöker nyttja halmstrån och tolka avtalen till sin fördel utan att föra en dialog med facken om intention eller samförstånd.
Handlar inte så mycket om att sänka lönerna för crew. Nuvarande linjestruktur och affärsmodell gör att crew används mycket ineffektivt. Bättre att satsa mer på point-to-point trafik men med satsningen på den nya i mångt och mycket meningslösa hubben i CPH som är en kvarnsten runt foten för SAS lönsamhet och effektivitet kommer vi att få se på hur bolaget kommer att kämpa för överlevnad det närmaste året.
Ska bli intressant o se hur detta löses. Avtalen är låsta (för piloter till 2027 med 4-5% höjning per år) och även kabin i norge har nyss skrivit ett långt avtal.
SAS har fler ägare än AF/KLM så det blir nog svårt. Undrar vad man skulle värdera SAS varumärke till idag, det är ändå ett företag som har levererat bra service till sina kunder under lång tid, även om det inte har varit så lönsamt för ägarna.
Enkel till Visby ikväll:
GO: 2 699:-
Plus: 3449:-
Lägg ner SAS som självständigt flygbolag och låt det ingå i AF-KLM
Vad är en normal/rimlig kabinfaktor för ett flygbolag av SAS typ?
De flesta flighter jag åker med känns väldigt fullbokade, men givetvis mindre bokat ibland.
Precis som du säger, och även kaptenslönerna skulle väl ned 20%, gäller inte det f/o också, eller är det bara för kaptenerna. Siffrorna du pekar på är i övrigt ganska hissnande.
Tror signaturen Pax menande mer som ett exempel. Många avgångar med SAS har låg beläggning. Bättre att sänka priserna och sälja biljetter. Om det är 499/999/1499 på vissa är bättre än 0.
Utöver det köper passagerare bagage och ibland något ombord och sen kanske dem flyger tillbaka med SAS. Att köpa sena biljetter med SAS är ofta väldigt dyrt var nog budskapet och det finns absolut en möjlighet till förbättring.
Men antar att Sven är med i Frösundavik propagandan att SAS bör spara in på Crew i vanlig ordning. Lägre löner för flygande personal löser nog (“INTE ALLS”) SAS Problem.
Nya SAS sparpaket på gång.
Bland annat skall 600miljoner per år sparas in på Crew.
Hur det ens är möjligt när man redan har en av Europas lägst avlönade personal.
Med ditt räkneexempel så skall man sälja 9 biljetter á 499kr ist för 1 biljett för 4.500kr. Tror alla bolag valt det sistnämnda då det ger en högre lönsamhet.
Utan att ha några siffror att luta mig mot utan i ren spekulation från min sida så tror jag att man måste jobba mer aktivt på kostnadssidan.
Att SAS åker runt med ca 20% tomma säten är inte en hållbar affärsmodell.
SAS har generellt väldigt dyra biljetter när man bokar sent. Norwegian, Ryanair och Eurowings har betydligt lägre priser på de avgångar där beläggningen är låg. SAS bör se över sin prissättning och arbeta effektivt för att höja sin kabinfaktor.
Låg beläggning tätt inpå = 499:- eller 999:- för biljetterna. Inte 4500:- enkel.
Tanken med dyra biljetter tätt inpå är att man inte behöver sälja så många för att tjäna pengar. Men det verkar inte vara ett framgångsrikt konceptet visar siffrorna.
Många resenärer bokar idag med kort varsel och väljer uppenbarligen andra alternativ. Ofta är KLM eller Lufthansa mycket billigare än SAS.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten