Featured article image

Svenskt flyg långt efter när Swedavia redovisar 2024

Publicerad den 20 mars 2025
Kommentarer
Gemensamma insatser för att främja inrikestrafiken kommer att vara viktiga framöver. Det skriver Swedavia i sin senaste rapport där det också konstateras att svenskt flyg ligger långt efter i tillgänglighet jämfört med andra europeiska flygplatser.

2024 blev ett år av förändringar på flygmarknaden. SAS samgående med Air France-KLM under hösten innebar förändringar för transfertrafiken på Swedavias flygplatser. En annan negativ händelse för den svenska flygtrafiken var att Ryanair lämnade inrikestrafiken från Stockholm Arlanda Airport i början av året. De tre internationella flygplatserna Arlanda, Landvetter och Malmö kan kompensera det minskade inrikesresandet med en ökad utrikestrafik, men så är inte fallet på övriga regionala flygplatser. Särskilt Bromma, Visby och Ronneby har påverkats mycket negativt.

– Totalt är trafikutvecklingen på Swedavias flygplatser positiv, men utvecklingen på inrikesmarknaden är bekymmersam. Dels med anledning av en fortsatt vikande efterfrågan på resor, dels på grund av den försvagade konkurrens som nu råder på denna marknad. Utvecklingen är utmanande för många av flygplatserna runt om i landet och gemensamma insatser för att främja inrikestrafiken kommer att vara viktiga framöver, skriver Ulrika Francke, Swedavias styrelseordförande, i rapporten.

Hon menar också att det krävs ett särskilt fokus på Arlandas möjligheter till utveckling som nav för svensk flygtrafik, både nationellt och internationellt. Trots sommarens trafikökning på Stockholm Arlanda Airport ligger svenskt flyg långt efter i tillgänglighet jämfört med andra europeiska flygplatser. I en undersökning från flygplatsernas branschorganisation ACI hamnar Sverige på plats 30 av 32 undersökta länder i Europa vad gäller möjligheter att ta sig med flyget till olika platser i världen.

Antalet resenärer på Swedavia ökade totalt med en procent under året jämfört med 2023, tack vare en fortsatt växande efterfrågan på utrikesresor. Det ökande resandet gjorde att Swedavia för första gången sedan pandemin kunde redovisa ett positivt rörelseresultat för helåret.

I rapporten nämns också att den nya marknadsplatsen färdigställs under första kvartalet 2025. Det innebär fortsatta maratonpromenader för resenärerna men ökade intäkter för Swedavia. Den nya säkerhetskontrollen är också färdigbyggd och moderniseringen av Terminal 5 är därmed slutförd.

Under året etablerades ett 40-tal nya flyglinjer, varav 18 nya destinationer. Bland de största nyheterna var Air Canadas direktlinjer via Arlanda till Toronto och Montreal samt ANA:s nya förbindelse mellan Arlanda och Tokyo Haneda som startade i början av 2025.

Luleå Airport fick ett utökat charterutbud med flera nya destinationer, likaså Umeå Airport. Kiruna Airport fick under året nya utrikeslinjer till Köpenhamn och Paris och linjen till Düsseldorf som etablerades under förra året kommer tillbaka även i år.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Nils
2025-03-24 13:42

Det är Swedavia som själva byggt bort möjligheten till inrikestrafik. Ska man resa över dagen eller två dagar är det inte troligt att man vill shopa eller äta/fika på något av alla de fik/butiker som nu finns. Man vill inte vara på plats 2h innan avgång och anpassa resan hit med ytterligare tidstjuvar.
Fördelen med flyg är att det är ett snabbt resealternativ men denna fördel finns inte kvar idag.
Jag tror det behöver komma en ny “inrikes terminal” igen där säkerhetskontroll går blixt snabbt och risken att fastna i ett fik är minimalt.
T2 kanske kan ta över denna roll? 45 min innan avgång ska vara målet!

Love
2025-03-24 13:12

Förstår inte varför allt fokus läggs på Swedavia. Flyget i Sverige är så mycket mer än Swedavia och sträcker sig längre än så. Om Sverige skall vara ett hållbart land utifrån tillgänglighet så måste alla våra flygplatser tillåtas överleva. I dag gör dom knappt det. Flygplatserna kämpar med sina underskott och sjunkande paxsiffror. Egentligen ganska ointressant hur det går för Swedavia flygplatserna för dom klarar sig – bortsett från Bromma när nu BRA lämnat för SAS och Arlanda.
Instämmer med er andra och vad gäller CPH och hur lätt det är att komma dit och dessutom billigt. De två största flygplatserna i Sverige är inte tillgängliga, Arlanda är inte tillgängligt, Landvetter är inte heller tillgängligt. Det lämnar oss till att ta tåg till andra stora flygplatser så som Köpenhamn eller för all del Oslo. Ungefär samma peng men större utbud av destinationer. Gör om gör rätt. Och åter till dom regionala flygplatserna som skall knytas ihop på Arlanda, varför då?

thomas
2025-03-22 15:00

Hur ska staten klara av de ekonomiska konsekvenserna av att 30.000 företag konkar nu på årsbasis.

sv Helge
2025-03-22 13:42

Du har helt rätt, Den idiotiska klimat politiken som dårarna i EU kommissionen tvinger igenom ,gör os alla fattigare.
Industrin läggs ner när energipriser går upp.
Värre blir det när vissa tycker det är fult att flyga och att man bör skämmas för det.
Själv flyger jag merän förut. Dock mest från Kastrup.
Swedavia är inte och har aldrig varit kompetenta. Man mäktar inte med sin uppgift , och vad gör man åt detta. Ingenting. Ta in ett proffs flygplats bolag för att driva ARN och GOT.

Helge
2025-03-22 09:55

Det är tragigt att se hur Svenskt flyg sakta men säkert brakar ihop. Vill inte lägga all skuld på statliga Swedavia som i princip sitter och tittar på. Men mycket handlar om att det sitter i väggarna på företag att det är skämmigt att flyga. Är så trött på att hela tiden höra detta om hållbarhet, klimatsmart, grön omställning mm mm. Detta budskap trummas ut från i princip alla medelstora till stora företag idag. Detta sammantaget gör ju att det såklart inte flygs. Men som vanligt så får lilla Sverige betala det höga priset medans det finns länder som gnuggar händerna på Sverige bekostnad.

Sham
2025-03-21 13:30

@Rolf
Du glömmer en viktig sak, nämligen LAGOM. Tågen ska gå lagom fort, det ska vara lagom med INRIKESFLYG och vägarna ska vara lagomt framkomliga. Begreppet BÄST är inte aktuellt i Sverige.

Rolf
2025-03-21 11:10

Hej Håkan.
PK-het och “tro-inte-att-du-är-nånting” präglar vår livsfilosofi. Detta i kombination med skräpvaluta, skatter och iinroduktiv arbetsmarknad gör Sverige fattigare än genomsnittet i EU. Järnväg, skola, vård., flyg, försvar, polis etc är några exempel på områden som signalerar det jag anser vara Sveriges ständiga misslyckande.

Hakaol
2025-03-21 09:15

Självklart är det så att förbindelserna till våra Flygplatser måste var både billigare och givetvis på mindre Flygplatser synkas med avgångar och ankomster . Däremot så måste vi nog acceptera att affärsresandet har minskat beroende på att vi idag kan sköta till exempel möten via olika länkar vi kan inte tvinga Myndigheter, Regioner och Kommuner att resa bara för att hålla igång Inrikesflyget utan det gäller att försöka att anpassa trafiken till den verklighet vi lever i nu.

Varför konstgjord andning?
2025-03-21 07:23

Om kundunderlaget för inrikes inte finns får man väl välja väg: antingen acceptera marknadsläget och flytta kapacitet till de linjer som lyfter, eller gå in med statlig styrning (vilket vore ett konstigt missgynnande av flyget).

Håkan
2025-03-20 19:02

@Rolf ”Ett av Europas fattigaste länder”, tillåt mig att skratta! Finns väl heller inget mer ”svenskt” än att skylla på jantelagen så fort någon tycker annorlunda.

Jens
2025-03-20 16:49

Arlanda och Swedavia får den trafik de förtjänar. Titta på Kastrup. Där bestämde man från början att flygplatsen skulle integreras i lokal- och regional kollektivtrafik. CPH har både bussar, tunnelbana och regionaltåg som möts binder samman CPH med merparten av Danmark och södra Sverige. Det är liksom billigare att åka tåg från Halmstad till CPH än med Arlanda Express. Varför gör man inget åt det? Samt att två av tre landningsbanor är för korta. Och de utspridda terminalerna. En lågstadieklass hade kunnat identifiera vad som är fel på Arlanda och kommit med förslag på rimliga åtgärder. Varför klarar inte Swedavia detta?

P M Nilsson
2025-03-20 16:44

Hur mycket mer utredning om Arlanda krävs för komma fram till samma slutsats? Hur länge måste man slösa pengar och tid på resultatlösa utredningar som inte leder till någonting konkret om Arlandas nutid och framtid? Nog med byråkrati!!. Det har varit , det är och det kommer att bli mycket bla, bla, bla om Arlandas utvecklingen, men inget konkret och trovärdigt förslag om hur och om hur mycket tid ska man ta de åtgärder som Arlanda behöver redan nu.Vilken roll spelar Swedavia? Spelar verkligen Swedavia någon positiv roll överhuvudtaget för att utveckla Arlanda? Jag tycker att om man avvecklar Swedavia i sin nuvarande form, Arlanda kan få en bättre framtid.

Rolf
2025-03-20 16:13

Sverige är ett av Europas fattigaste länder och som lutat sig på gangna tiders framgångar efter kriget då alla drabbats utom vi.
Sedan dess har nästan alla passerat oss och till detta kommer Jante och PK, som förpassat oss till bottenskicktet även inom flyget.

Bo Henriksson
2025-03-20 13:32

Flög inrikes till IAD, Washington-Dulles, för ett ärende över dan i DC. Tåget till centrum kostade 11 $. Tur och retur. Nej nu ljuger jag. Det var för en heldags biljett på alla tåg i hela Washington, så man sightseea lite.
Vad kostar snabbspåret ARN-Sthlm central?

ARN är bara ett utslitet och gammalt köpcentrum med ett par landningsbanor. Och enorma gångavstånd mellan security och gate.

II
2025-03-20 10:10

Som någon tidigare påpekat här på forumet, varför ska flyget i Sverige vara undantagen när allt annat i samhället går åt h—vete. Så här blir det när
ett land går från topposition i världen till att med raketfart bli ett u-land.

I den totala klimat och gröna omställning hysterin kommer vi alla
bli fattigare och delar av landet som tappar flyget kommer dö ut.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten