Vad blir kvar av den tyska reseindustrin?

Publicerad den 11 april 2005
Kommentarer

-Att vara krönikör på flygtorget är en delikat uppgift. För man fram budskap som ligger för långt fram i tiden faller dessa snabbt i glömska. När sedan händelsen inträffar är det visserligen en nyhet i media, för de läsare av Flygtorget som minns är det gammal skåpmat.

- I denna krönika skall jag belysa några av de dramatiska händelser från för närvarande sker på världens största resemarknad, den tyska marknaden, skriver vår EU-korre Toni Schönfelder och belyser orsak och verkan av utvecklingen i den mörknande resebyråbranschen, oegentligheter inom TUI-sfären och om innebörden av affären Swiss - Lufthansa, nu även med strejker i kölvattnet.

Ingenstans sker det för närvarande så stora strukturella förändringar som på den europeiska marknaden och då främst i Tyskland. Den tyska resemarknaden har präglats av en ovilja att anpassa sig till en teknologisk förändring, hela data och IT-boomen och dess obegränsade möjligheter möttes av skepsis och "det kommer aldrig" den tyska kunden att acceptera, sades det. Så snart jag hör chefer för stora företag ge prognoser av detta slag är det ett underbetyg av chefen och ledningen, de har nämligen aldrig rätt.

I närmare femton år såg trötta självgoda chefer i Tyskland på sin egen marknad som sluten, det som sker i omvärlden och främst i England det skulle aldrig påverka den tyska marknaden.
Fel hade de som sagt. Efter intåget av Ryanair och snart därefter easyJet har den tyska resebyråmarknaden och dess branschorganisation överrumplats, och det är inte att undra på. I branschorganisationen har hela eliten av avdankade chefer från Neckerman, TUI, ITS satt sig. Genom att uppträda flitigt i media och lämna felaktiga prognoser tror man att man räddat de tyska resebyråerna från massdöd. Det har man dock inte och konkurserna bland resebyråerna är i tusental varje år och globala kedjor drar ned och stänger byråer överallt, något som inte skiljer sig från den svenska marknaden. Några hyllade chefspersoner med stort kapital i ryggen trodde sig kunna skruva tillbaks utvecklingen bara för några år sedan, där man köpte på sig ett stort antal lokala resebyråer för att endast några år senare lägga ned alltihop. Minnet är det som sviker först i denna glassade bransch där otaliga cocktailpartyn bedövar medvetenheten om verklighetsutvecklingen.


Lufthansa 747Lufthansa
Att Lufthansa är en gigant inom flyget vet alla. Bolaget fick sitt lyft efter att den Tyska statens byråkrater lämnade makten. Det var nästan  tio år efter att British Airways hade gått samma väg och kunde briljera med resultat och effektivitet som saknades i Lufthansa.
Lufthansa har därefter utvecklats till ett multinationellt bolag med uppenbara problem med struktur och management. Dessa sopades under mattan och skylldes på marknaden när bolaget 2003 gjorde svidande förluster. Det känns igen från SAS som sitter med strukturella avtal som att långdistansflyg oftast måste gå via Köpenhamn när porten österut ligger i Stockholm, och där facken ser till att bolaget behöver ha dubbelt så mycket personal än motsvarande lågprisflyg Problemet för SAS är att man styr mot något som varken är det ena eller det andra.


CondorLufthansa har ordentlig fart på sin första klasslounge och plan som endast flyger folk som betalar fullt! Det är långdistansflyget och en affärsklass som heter duga som räddar bolaget från de missar man gör på annat håll inom koncernen. Satsningen i Thomas Cook och Neckerman är en skakig historia, ena dagen heter flygbolaget Condor för att målas om till Thomas Cook för att kort tid senare målas åter om till Condor då cheferna upptäcker – efter allt målande – att Condor är ett varumärke som man inte bara kan ta bort. Flygfrakten flyger på randen av förlust, även här för mycket personal och lite innovation.
Catringkedjan – som man köpte för ett överpris och skulle bli en world player (känns det igen) – är en enda jätteförlust avyttras till varje pris.

Dotterbolaget Germanwings som flyger lågpris lär göra vinst men ingen kan förklara hur det går till. Av redovisningen framgår inte vad flygplanen och underhåll kostar. Germanwings har ryckt närmare med TUI och deras lågprisflyg som i sin tur har hittat allianser genom att köpa flygstolar från Air Berlin och därmed bundit upp varandra. Deutsche ba – en tidigare jätteförlustkälla för British Airways – är nu ägt av en textildirektör i Bayern som fick bolaget för 1 Euro och som sanerat genom att banta var det går. Bolaget skall i år gå plus minus noll påstås det. Ett samarbete med det av TUI ägda lågprisbolaget Hapag Lloyd Express och Air Berlin skall sätt stopp på Ryanairs och easyJets framfart på den tyska marknaden. Det kommer det inte att göra för kunderna har redan vant sig. Det är så typiskt för tyska chefer: när konkurrensen kommer då hittar man varandra men då är det oftast för sent.


Swiss
Swiss A320-serienSwiss kom alltså till slut att landa hos Lufthansa. Men ingen vet faktisk vet vad det kommer att kosta Lufthansa då köpeskillingen skall fastställas först om tre år. Säljarna har fått löfte om en del pengar maximerat till 300 miljoner Euro (2,7 miljarder SEK) samt aktier i Lufthansa.
Säljarna har – precis som vi tidigare skrivit på Flygtorget – fått lämna ifrån sig flygplanen samt fångat upp jätteförluster samt utestående räntebetalningar. Alla eftergifter till Lufthansa har varit billigare än att fortsätta driften på egen hand, varför Swiss enklast kan jämföras med en schweizerost – hålen är oändliga.
 
Finansmarknaden var inte alls lika övertygad av Swiss överenskommelsen varför Lufthansa aktien förlorade över 2% i värde, då uppgörelsen blev klar. Lufthansa å sin sida menar att finansmarknaden kommer att se fördelarna snart då man nu har tre så kallade hubbar, en i Frankfurt, en i München och nu en tredje i Zürich.
Swiss piloter – som godkände överenskommelsen med pilotfackets talesman välsignelse –  har nu ett par veckor senare blåst upp till strejk. Man vill behålla Swiss regionalflyg fast ett av villkoren i affären var att det skulle outsourcas till mindre operatörer. Minnet är ibland lite väl kort! En strejk betyder bara att fler piloter får lämna Swiss eftersom Lufthansa kommer att reglera de ekonomiska skadorna av varje konflikt med säljarna och hålla sig skadelös.



TUI Thomson TUI är Europas största koncern för turism och resor, presenterade i mars sitt bokslut för 2004. Man visade upp bättre siffror än förväntat. Glädjen varade dock endast några dagar efter att koncernen fick korrigera sina prognoser för kommande sommar, varför aktien störtdök från en tidigare höjdpunkt överstigande 21 Euro till 17 Euro idag. Den redovisade vinsten är 532 miljoner Euro och inkomster från försäljningar av verksamheter samt plan är 682 miljoner Euro. Titta man närmare på siffrorna finner man att hela reseverksamheten inklusive flyg är en minus affär. Vinsterna kommer från Hapag Lloyd shipping, en av världen mest välskötta och solida Containerrederier, en verksamhet man nu vill göra av sig. Hur klokt det kan vara att sälja bort bordssilvret diskuteras livligt i finansvärlden. 
 
Dagarna efter bokslutspresentationen meddelade den brittiska delen TUI UK och Nordenchefen Peter Rothwell att över 2000 medarbetare får lämna TUI och då främst i UK. Motivet skulle vara att direktbokningen via Internet ökar kraftigt. Man slutar aldrig att förvånas över hur överraskade chefer tycks tillåtas få bli när både Ryanair och easyJet säljer långt över 90% av alla sina resor per Internet. Frågan torde istället ha varit hur är det möjligt att TUI fortfarande har en så dålig försäljning via Internet?

TUI ägda Thomson flyttar från norra London till nya lokaler nära Luton flygplats och man räknar därmed att kunna spara ca 900 arbetsplatser av de 2000 som skall bort. Förra året hade man avsatt över 30 miljoner Euro för sanering av Thomson, en verksamhet som man år 2000 förvärvade för nästan obegripliga 2 miljarder Euro. Sedan dessa har man lagt in ett par hundra miljoner Euro i att avveckla verksamheter och personal.


BritanniaNär TUIs koncernchef Frenzel 1998 lovade 5% förräntning av kapital efter ett kommande förvärv av Thomson, var inte en siffra rätt. Man har hankat sig fram med ett nollresultat eller förluster som man kunnat täcka upp genom förändrade avskrivningar, intern och extern försäljningar av flygplan, utförsäljning av fastigheter och andra åtgärder vilket mest påminner om kreativ bokföring. Att huvudaktieägaren WestLB banken ville bli av med sitt innehav var ett bra bevis på att allt inte stod rätt till. Man tog över TUI för 8 år sedan, något som då det var en strategisk investering i en tillväxt bransch. Av detta blev det inte mycket. Hur som helst -de av Frenzel aviserade 5% avkastningen 1998 är man ljusår ifrån. Istället har de plågade aktieägarna fler rationaliseringskostnader att se fram emot de kommande åren. TUI lider av mängder av felaktiga managementbeslut som visar sig vara synnerligen kostbara. I Holland har man beslutat att lägga ned 25% av de egna resebyråerna. I Italien blev man av med sitt innehav, i Spanien likaså. Arrangörer som man köpte på sig visade sig inte fungera i en koncern som ägnat sig åt kvartalsekonomi och väldigt lite innovation.


Hotellkedjan RUI  var en av köparna av aktiepaketet från West LB som såldes genom Deutsche Bank España till olika spanska intressenter. Som en långsiktig investering sålde RIU två tredjedelar av sitt innehav redan i december 2004 d v s endast ett par månader efter förvärvet. RIU gjorde ett klipp på 15 milj Euro,  pengar som väl behövs till den egna hotellkedjan som har stora renoveringsbehov. Det märkliga är inte att RIU passade på att sälja efter att aktien for i höjden utan att TUI, som alltjämt är delägare i RIU,  tillät försäljningen utan att man meddelade aktiemarknaden. Om detta finns det många frågor när det gäller förtroendet för TUI och den nuvarande ledningen. Svaret lär vi ha till sommaren. 


TUI Airlines Nederland erhöll i fredags flygtillstånd, från att tidigare opererat under namnet Holland Exel ett bolag som TUI har fått hålla under armarna med miljoner Euro i bidrag. Den holländske affärsmannen Eric de Vlieger, är en person som tidigare både drev flygbolag och dränerade TUI på stora belopp. De Vlieger eget flygbolag som tillhör kategorien lågprisflygbolag Air Exel, strandade i torsdags efter att bolaget förklarat sig i konkurs. Ett rättsligt efterspel kan TUI räkna med eftersom de Vlieger har en annan uppfattning om tillkomsten av TUI Nederland än den som TUI deklarerar.

TUI strategien i Europa har alltså visat sig vara allt annat än lyckad. Då satsar man friskt på nya marknader.
Indien! I dagarna har TUI startat en verksamhet i Indien där man äger 50%, mer är inte tillåtet i Indien för denna typ av bransch. Som det heter Joint Venture, som oftast betyder du betalar jag kasserar. Den lyckligt lottade i Indien är Le Passage to India Ltd, vars ägare kan se fram emot att fylla sin egen kassa först.
TUI koncernchefen Frenzel meddelade att Indien tillhör de nya länder med en massturism med en stor potential i befolkningen där över 200 miljoner har en normal europeisk levnadsstandard, som vill ut och resa.
KinaFör 2 år sedan slöt TUI avtal med den Kinesiska arrangören CTS som också har ett dotterbolag i Ryssland, ett land varifrån TUI har allt annat än lönsamma minnen. Men förhoppningsvis kan kineserna något som TUI misslyckades med, och det är att klara av den Ryska byråkratin och få behålla en del av de intjänade pengarna!
170 miljoner kineser reser på semester i Kina. Utlandsturismen är starkt stigande och då främst till USA och EU. Hur TUI skall få sin beskärda del av denna verksamhet med mängder av regleringar och kapacitetsbrist på hotell främst i storstäder som London, Rom och Madrid förtäljer inte historien. Vem vill förresten veta detta en dag som denna när alla gläds över att man har stigit in på framtidsmarknader med snart 1 miljard nya potentiella kunder från Kina, Indien och Ryssland. Vem som i TUI koncernen skall reda ut detta när man inte eller i vart fall endast med största svårigheter klarar av hemmamarknaderna i EU, återstår att se. Det finns i vart fall mycket att skriva om i framtiden, så länge aktieägarna orkar hänga med. 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten